❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
shaping a vyvážení trafiku
shaping a vyvážení trafiku
Mohl by mi někdo poradit jak nastavit mikrotik tak aby rovnoměrně rozděloval trafik?Dělá se to asi v QT ale já sem asi natvrdlej nějak to nemůžu rozběhat.Moc by mi pomohlo kdyby mi někdo z vás kdo to máte zmáknuté dal demo přístup na svůj MK abych to trošku okoukl.Moje IP 88.101.158.181. skype: defman3 ICQ: 267590649 předem dík všem!
0 x
jarin01 píše:Mohl by mi někdo poradit jak nastavit mikrotik tak aby rovnoměrně rozděloval trafik?Dělá se to asi v QT ale já sem asi natvrdlej nějak to nemůžu rozběhat.Moc by mi pomohlo kdyby mi někdo z vás kdo to máte zmáknuté dal demo přístup na svůj MK abych to trošku okoukl.Moje IP 88.101.158.181. skype: defman3 ICQ: 267590649 předem dík všem!
Nevím proč se všichni hrnete do QT když jde klasické rozdělení linky udělat uplně v pohodě i přes SQ, nadřezená parent, podřazené IP, pokud nemáš nějaký speciální důvod proč jet přes QT a máš pár komplů na síti tak ti to bude bohatě stačit
0 x
Leeonek píše:jarin01 píše:Mohl by mi někdo poradit jak nastavit mikrotik tak aby rovnoměrně rozděloval trafik?Dělá se to asi v QT ale já sem asi natvrdlej nějak to nemůžu rozběhat.Moc by mi pomohlo kdyby mi někdo z vás kdo to máte zmáknuté dal demo přístup na svůj MK abych to trošku okoukl.Moje IP 88.101.158.181. skype: defman3 ICQ: 267590649 předem dík všem!
Nevím proč se všichni hrnete do QT když jde klasické rozdělení linky udělat uplně v pohodě i přes SQ, nadřezená parent, podřazené IP, pokud nemáš nějaký speciální důvod proč jet přes QT a máš pár komplů na síti tak ti to bude bohatě stačit
K tej SQ by som potreboval nejake rady. Standardne tym len orezavam maximalnu moznu rychlost klientom.
No ked som chcel spravit ze parent bude max co 2,4 ghz da, tak mi to neshapovalo vobec. Mozte dat niekto demo, kde to je takto spravene ?
0 x
Airbilly - MOBIL ATAK
Ok takže jestli to dobře chápu v SQ si vytvořím např. queue1 kde omezení bude celá kapacita linky a jednotlivím userům přídělím požadovanou rychlost s tím že v kartě advanced přiřadím tuto queue1 jako parent.MK bude shapovat asi 60 userů takže to bude fuška to tam vypsat.Nějaké globální pravidlo které by automaticky kazdé IP dalo třeba 512/128 a jiné skupině třeba 256/128 asi nejde co
?Jo a ještě jedna věc jak dá se vytvořit nějaké pravidlo v MK které by propouštělo jen nadefinované IP a neregistrovaným prostě nepropustilo ani paket?Dejte mi prosím někdo to demo zajímalo by mě jak mají nastavené zkušení moc by mi to pomohlo.

0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
No urýpanej seš pěkně IP filtr sem našel search je super funkce
ale ještě k té SQ takhle to mám nastavené je to ok?

Kód: Vybrat vše
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic
0 name="Hlavní" target-addresses=192.168.100.0/24 dst-address=0.0.0.0/0
interface=all parent=none direction=both priority=8 queue=default/default
limit-at=0/0 max-limit=480000/3600000 total-queue=default-small
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
jarin01 píše:No urýpanej seš pěkně IP filtr sem našel search je super funkceale ještě k té SQ takhle to mám nastavené je to ok?
Kód: Vybrat vše
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic
0 name="Hlavní" target-addresses=192.168.100.0/24 dst-address=0.0.0.0/0
interface=all parent=none direction=both priority=8 queue=default/default
limit-at=0/0 max-limit=480000/3600000 total-queue=default-small
podle mě jo.. k tomu ještě podřazení SQ pro jednotlivé IP s maskou 32 (pokud chceš) a dobré ... máme to také tak (ještě na verzi 2.

0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
K tomuto jis tolikrat probiranemu tematu
(( bych mnel jeste jednu pripominku ktera ale us tak casto nezaznela. Dokonce jsem nasel i protichudne informace ( treba zde viewtopic.php?t=1119&highlight=priority ) a to vyznam polozky "Priority" !!! Myslim ze by stalo za to v tomto stromu ji vysvetlit.

0 x
Já mám SQ nastavené takto:
1. Hlavní parent...INTERNET... v položce Target mám 0.0.0.0/0
2. Useři mají Terget 192.168.x.y a parent mají INTERNET
A to hlavní:
když nastavím omezování P2P Target 192.168.x.y/24 parent INTERNET a zaškrtnu zachytávat ALL-P2P, tak mně to nefunguje (jakoby se Download P2P zachytával do uploadu hlavního parenta - vyroste mně upload)
Jak to máte nastavené? Díky
A to hlavní:
když nastavím omezování P2P Target 192.168.x.y/24 parent INTERNET a zaškrtnu zachytávat ALL-P2P, tak mně to nefunguje (jakoby se Download P2P zachytával do uploadu hlavního parenta - vyroste mně upload)
0 x
jirk píše:Já mám SQ nastavené takto:
A to hlavní:
SQ "Hlavni Linka" nastavena na 95% kapacity, tedy např. pokud od poskytovatele kupuji 1M tak nastavuji 950kb, Target celá sít, např. 10.0.0.0/8 a 950/950 kb Priority 1
SQ "user" Target např 10.0.0.0/30, maxLimit 256/256 kb Priority 2 Parent - Hlavni Linka Limit At 64/64 kb
SQ "Limit P2P" Target 0.0.0.0/0 Priority 3 Parent - Hlavni Linka
Soucet "Limit At" vsech useru nesmi presahnout kapacitu Hlavni Linky
0 x
Zdravím
Ještě dotaz
Záleží na pořádí, kde se P2P v SQ nachází? Jako první je vždy hlavní parent, pak mají být useři a pak teprve P2P? Nebo za hlavním parentem P2P a pak useři? Ja to totiž zkoušel nastavit jako vy...s tím rozdílem, že P2P bylo hned na druhém místě a výsledek (P2P omezování nefungovalo). Teï nejsem u MT, tak si to nemůžu vyzkoušet...ale přesto by mě to zajímalo. Díky
Ještě dotaz
Záleží na pořádí, kde se P2P v SQ nachází? Jako první je vždy hlavní parent, pak mají být useři a pak teprve P2P? Nebo za hlavním parentem P2P a pak useři? Ja to totiž zkoušel nastavit jako vy...s tím rozdílem, že P2P bylo hned na druhém místě a výsledek (P2P omezování nefungovalo). Teï nejsem u MT, tak si to nemůžu vyzkoušet...ale přesto by mě to zajímalo. Díky
0 x
SQ "Hlavni Linka" nastavena na 95% kapacity, tedy např. pokud od poskytovatele kupuji 1M tak nastavuji 950kb, Target celá sít, např. 10.0.0.0/8 a 950/950 kb Priority 1
SQ "user" Target např 10.0.0.0/30, maxLimit 256/256 kb Priority 2 Parent - Hlavni Linka Limit At 64/64 kb
SQ "Limit P2P" Target 0.0.0.0/0 Priority 3 Parent - Hlavni Linka
Soucet "Limit At" vsech useru nesmi presahnout kapacitu Hlavni Linky
Jak nastavit dalsi parenty pro sdilene linky v SQ?
Kdyz pridam SQ "sdilena1" Target 0.0.0.0/0 Parent - Hlavni Linka
a pod ni SQ "sdilena2" Target 0.0.0.0/0 Parent - Hlavni Linka
tak mi omezuje pouze SQ "sdilena1", parenty co jsou pod ni uz ne

0 x