❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

VoIP telefon připojený přes WiFi

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
ByZaK

VoIP telefon připojený přes WiFi

Příspěvekod ByZaK » 13 years ago

Máte někdo zkušenosti s VoIP telefony připojené do sítě přes WiFi 2,4GHz? Hledám rozumný kompromis cena/kvalita a také jaké máte zkušenosti s nějakým typem. Našel jsem například toto: http://www.lan-shop.cz/well-310a571-st100-129041
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

voipa na 2.4GHz používám v mobilu s androidem. Luxusní záležitost. Jinak ale nechápu k čemu ten well je dobrej když si můžu koupit siemense na jiný frekvenci s větším dosahem a neni to závislí na zátěži wifiny a navíc je to za stejnou cenu. Pochopim to kdyby člověk s tim cestoval ale s tim cestovat nebude a na cestování je právě už lepší ten android s nativní podporou voipu kterej mám stále u sebe.

Máš nějakej jinej důvod pro použití toho wellu?
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 13 years ago

Ten well "vydrží na jendo nabití 7 dní" - apríl už byl, do tří dní jak po žabě.
Jinak ano, používáme, asi tak 7 let. V podstatě jen Nokie řady E (52, 60, 61, 63, 72), sem tam nějaký zoufalec mobilní wokna a možná i androuš.
Je blbost si kupovt samotný wifi VoIP telefon. Pokud ano, tak ber raději VoIP DECT Siemensy, které i umí paralelně normální POST. Na jedno nabití ten týden opravdu vydrží a jedna ta základnovka pokryje prostor na který potřebuji 12 wifi APček, aby VoIP v malém handhldu spolehlivě fungovalo (to znamená, že volající se i dovolá, když volaný má telefon v zadní kapse kalhot a sedí na něm v hlubokém křesle a ne jen v ten ideální okamžik, kdy má telefon u hlavy). Při splnění tohoto funguje jak má.
Honíme proti vlasntímu Asterisku. U těch Nokii je jen vada snad v tom, že když dojde k chybě v komunikaci s ústřednou, tak hodí chybu registrac a neprobere se z ní bez power off/on cyklu (nebo přepnutí v menu na ruční a zpět automatickou registraci). Vydrž v plním nasazení asi den (trvale aktivní wifi, keclek, synchro pošty kalendáře...), při umírněnějším 2 dny.
Pokud půjdeš do wifi řešení, počítej, že se to spolehlivě nebaví s každým wifi APčkem. Je nutná správně fungující WMM podpora (profilu power save), při chybné, což je doménou řady AP krámů, pak třeba funguje jen odchozí volání, ale nedá se dovolat zpět. Jiná varianta je zcela WMM na všem vypnout, což ale znamená, že výdrž na jedno nabití klesá tak na 1/4. Dále je nutná správně funkční handover mezi wifi APčky, aby ti nepadaly hovory, pokud kecálista se za hovoru bude hýbat. Počítej tak s čtyřnásobnou hustotou wifi APček proti stavu, že ti spolehlivě fungují notebooky. Můj byt, cca 110 m^2, 4+1, cihla, pokryje pro noťas na 2,4G jendo AP uprostřed. Pro fungujicíc spolehlivě mobily jsem na 3 ks (pro starší modely jako Nokie E61/E63 a BlackBerry Bold 9700, kde není moc kovu a šetření energií a vyzářeným výkonem do hlavy, pro novější jako Nokia E72, BlackBerry 9900 to už není stopro). Spoehlivě=ležím s telefonem v kapse na zemi, na mě leží dva spratci a tuna hraček a telefon neztratí spojení a dá sena něj dovolat. Vedle toho DECTka C470IP mi z domácí základnovky fuguje i do tří okolních hospod v okruhu 100 metrů...
A pár dalších věcí by se našlo.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

taky se přimlouvám k siemensu. Pro případ nouze maji i opakovač ale zatim jsme ho nepotřebovaly. Pokrejváme jednou základovkou 3 patrovej barák a ještě kancl 10m od baráku. Vysí na tom 5 ruček a interní komunikace je fakt luxusní. Defakto ten telefon používám pouze v hlasitém modu kdy si ho postavim před sebe a kecám. Zvuk je naprosto luxusní a jakejkoliv jinej telefon si v tomhle ohledu vůbec neškrtá. Jistě, je tu i mínus a to jeho velikost ale tušim že by ne trh měly přijít nový menší ručky.
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 13 years ago

Speciální opakovač signálu ani nepotřebuješ. Pokud máš víc tch základnovek, tak jdou novější nastavit, že jedna dělá ten opakovač por druhou (a tuším, že to umí i přímo novější sluchátka od Siemense). Na každou zákadnovku jde registrovat 6 slucházek, hodím dvě základnovky na různé konce většího baráku, na každou registnu pár ruček a zapnu vzájemné opakování a prodlužuje tím dosah.
Samozřejmě ty ručky můžou být jakékoliv DECTky, není to vázáno jen na ty Siemns, takže Panasonic má pěkné malé, které normálně jdou registrovat. Jenom pak pozor, pokud chci používat HD kodeky (G.722, AMR-WB), tak normální DECTka to neumí, nevyužije je naoplno, to umí ty nové ručky pro novější specifikaci.
0 x

ByZaK

Příspěvekod ByZaK » 13 years ago

Díky za informace, ten Siemens vypadá luxusně a mám dojem že je tím pádem rozhodnuto.
0 x