já vim kam výrobek cílíte. Do jižní ameriky. Nedodávali jste tam náhodou ty věci podstatně dříve než tady v evropě? Určitě ano protože kdy už se ohlásila výroba station box s za anteny a až teď jsou konečně dostupné a to už je hoodně čase zpět. Každopádně v jižní americe vám to možná kousnou. Tady ne. Jeden horší sektor = horší propustnost = nasraný lidi = menší konkurenceschopnost.
já myslim že to máte marný. Původně jsem chtěl vaše sektory kupovat ale čim víc vás poslouchám, tím víc je mi jasný že to je kup tak na půl roku protože pak je rošlapu když klient bude mít mizernej signál 45° mimo hlavní osu. Pokles 10dB je v tomto případě fatální problem když by měl být max 3dB. Ano, bohužel cena odpovídá kvalitě. Ve vašem případě dvojnásob.
Já se asi na všechno vykašlu a začnu sektory vyrábět sám nebo co. Na trhu neni aktuálně jedinej kloudnej duální sektor za kterej by šlo dát RBčko. Snad kromě hi ubnt sektoru. Ten LO nepovažuju za kvalitní.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Vyber MIMO sektorky
- marcincak_RFE
- Kontaktovat uživatele:
hapi píše:Jeden horší sektor = horší propustnost = nasraný lidi = menší konkurenceschopnost.
já myslim že to máte marný. Původně jsem chtěl vaše sektory kupovat ale čim víc vás poslouchám, tím víc je mi jasný že to je kup tak na půl roku protože pak je rošlapu když klient bude mít mizernej signál 45° mimo hlavní osu. Pokles 10dB je v tomto případě fatální problem když by měl být max 3dB. Ano, bohužel cena odpovídá kvalitě. Ve vašem případě dvojnásob.
paci sa mi ako svoje tvrdenia stavias na vlastnych skusenostiach. O sovinistickej poznamke na adresu uzivatelov z juznej ameriky ani nehovorim. Ty si priam stelesnenie dodrziavania pravidiel tohoto fora.
Mimochodom pre teba moja ponuka na testovanie plati stale. Chcem sa dozit chvile ze povies ze si spokojny

0 x
- midnight_man
- midnight_man
marcincak_RFE píše:midnight_man píše:na slovensku mame bezodrazovu komoru na VUS. treba tam zobrat tieto 2 anteny a odmeratkde je problem?
![]()
Pan marcinak s tym isto nema problem a bude nezavisle meranie.
presne toto som sam navrhoval uz pred par dnami, ale to nepreslo
a aky mate problem kupit si UBNT sektoru, zobrat jednu svoju...a zajst na VUS?

0 x
marcincak_RFE píše:hapi píše:Jeden horší sektor = horší propustnost = nasraný lidi = menší konkurenceschopnost.
paci sa mi ako svoje tvrdenia stavias na vlastnych skusenostiach. O sovinistickej poznamke na adresu uzivatelov z juznej ameriky ani nehovorim. Ty si priam stelesnenie dodrziavania pravidiel tohoto fora.
Mimochodom pre teba moja ponuka na testovanie plati stale. Chcem sa dozit chvile ze povies ze si spokojnyje to moj tajny sen, nieco ako pokorit everest
dobrá, začneme od začátku. Ty vyzařováky co máte u obou sektorech, jsou správné?
0 x
- marcincak_RFE
- Kontaktovat uživatele:
hapi píše:dobrá, začneme od začátku. Ty vyzařováky co máte u obou sektorech, jsou správné?
znova odpovedam ano. A rad ti poskytnem antenku na testy, aby si sa sam presvedcil. Dokonca ju v tvojom pripade prinesiem osobne.
0 x
tady máme vyzařováky RF elements sektorů vedle sebe srovnaný. Zelený čáry ukazujou deklarovaný úhel.

otázka: jakej je rozdíl mezi V polarizacemi? Pokud pominu ten výčnělek dolu, žádný tam neni. Nebo takhle, je ale neznatelnej. A to má bejt rozdíl mezi 90° a 120° verzí? to je výsměch, bohužel.
a teď k porovnání dva horší ubnt sektory aby jste měly aspoň nějakou šanci. Červený čáry jsou udávaný úhly.

vidíte ten rozdíl? v Hčku na 90° ubntu ulítává na 70° ale taky to píše v datasheetu. Nicméně nemusim bejt znalec abych viděl velmi znatelnej rozdíl ve vyzařováku mezi 90° a 120° verzí.
Celej ten přední lalok je u ubnt znatelně širší u 120° verze, u vás ne. Jasně je u RF elements vidět že pokles signálu na hranách úhlů je jiný mezi 90° a 120° verzí. Doslova ty vyzařováky jsou téměř identické a vsadim se že když nasadim 120° nebo 90° verzi, tak bude vykazovat stejný signály ke krajním klientům.
Takže jsou špatně nakreslené vyzařováky nebo je ta antena tak blbě navržená? máte kvalitnějí podklady z měření?
Já už psal že ho klidně otestuju. Máme v brzké době v plánu nasadit nové sektory místo starých a RB711GA tu máme a station box s také. Ale podle toho co vidim tak tuhle antenu prostě do města dát nemůžu. Místo luxusního dcomu ostrej jako břitva si dám vaší tupou hračku a budu očekávat zázraky? to asi neee.

otázka: jakej je rozdíl mezi V polarizacemi? Pokud pominu ten výčnělek dolu, žádný tam neni. Nebo takhle, je ale neznatelnej. A to má bejt rozdíl mezi 90° a 120° verzí? to je výsměch, bohužel.
a teď k porovnání dva horší ubnt sektory aby jste měly aspoň nějakou šanci. Červený čáry jsou udávaný úhly.

vidíte ten rozdíl? v Hčku na 90° ubntu ulítává na 70° ale taky to píše v datasheetu. Nicméně nemusim bejt znalec abych viděl velmi znatelnej rozdíl ve vyzařováku mezi 90° a 120° verzí.
Celej ten přední lalok je u ubnt znatelně širší u 120° verze, u vás ne. Jasně je u RF elements vidět že pokles signálu na hranách úhlů je jiný mezi 90° a 120° verzí. Doslova ty vyzařováky jsou téměř identické a vsadim se že když nasadim 120° nebo 90° verzi, tak bude vykazovat stejný signály ke krajním klientům.
Takže jsou špatně nakreslené vyzařováky nebo je ta antena tak blbě navržená? máte kvalitnějí podklady z měření?
Já už psal že ho klidně otestuju. Máme v brzké době v plánu nasadit nové sektory místo starých a RB711GA tu máme a station box s také. Ale podle toho co vidim tak tuhle antenu prostě do města dát nemůžu. Místo luxusního dcomu ostrej jako břitva si dám vaší tupou hračku a budu očekávat zázraky? to asi neee.
0 x
- marcincak_RFE
- Kontaktovat uživatele:
hapi píše: Doslova ty vyzařováky jsou téměř identické a vsadim se že když nasadim 120° nebo 90° verzi, tak bude vykazovat stejný signály ke krajním klientům.
hapi pozeram ze radsej by som si mal zbalit veci na Everest nez teba presvedcit. Ponuky na testy odmietas chces mat skratka svoju pravdu. Takze mas pravdu vyhral si!
mimochodom pozeram ze pravy uhol v tvojom prevedeni UBNT 90 H je fakt cool. To zcasti vysvetluje ako dokazes citat rozdiely vo vyzarovacich uhloch. A este jedna informacia pre teba vyzarovaci uhol sa nemera medzi maximom stupnice grafu ale maximom grafu samotneho. To spolu s detalom ohladom presnosti praveho uhla bude zrejme tvoj problem. hapi grafy citat nevies to je jasne, ale pls rozumies aspon cislam?
UBNT 137/118 voci 72/93
RF elements 125/115 voci 102/93
uz to chapes? tie anteny niesu rovnake, su ine. Porovnanvas neporovnatelne ak ti ide o rozdiel medzi dvoma vyhotoveniami 90/120 tak tam je rozdiel rozhodne mensi nez u UBNT. Vsetko je len vysledok toho co je priorita pri ladeni anteny, ci ti ide o zisk, ci o vyzarovaci uhol ci o rozdiel medzi vyzarovacimi uhlami medzi polarizaciami ci rozdiel medzi ziskami medzi polarizaciami, alebo kopec inych parametrov ktore mozes zobrat do uvahy ako ciel optimalizacie. Idealna MiMo antena, ktora by mala rovnaky vyzarovak na oboch polarizaciach a navyse aj rovnaky zisk a este aj pekny a nedaj boze rovnaky vyzarovak neexistuje a vermi ze v dostupnych cenach ani nikdy existovat nebude!
My sme si urcili vlastne kriteria co v nasom pripade bol hlavne co najmensi rozdiel vo vyzarovacich uhloch medzi polarizaciami (pre tvoju informaciu je to zjavne iny ciel ako malo UBNT u nich to predpokaladam bol co najsirsi vyzarovak, alebo zisk, co je tazko urcit kedze im to cele lieta) a vsetku snahu sme vyanlozili aby sme sa tomu priblizili. To co vidis je vysledok. Dovod preco sme sa rozhodli pri ladeni prihliadat hlavne pre rozdiel v uhloch medzi polarizaciami na stejnej antene je ten ze z praxe sme vypozorovali ze vysledky pri pouziti v krajnich uhloch prinasa nase riesenie mensi rozdiel v signale na jednotlivych chainoch co nasledne znamena vacsinou lepsiu kvalitu spojenia, atd... to je aj moj dovod preco stale hovorim ze to vyskusaj, ak budes posudzovat anteny podla papierov tazko zistis ako sa ta antena sprava v realnom nasadeni.
ale neboj stale plati ze si vyhral

0 x
- Tomáš Břinčil
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
- marcincak_RFE
- Kontaktovat uživatele:
Tomáš Břinčil píše:Jsou grafy ve stejném měřítku? Myslím hodnoty těch polárních souřadnic.
u nas vramci vsetkych anten praveze ano u UBNT vzhladom nato ze maximum (ktore je pri roznych polarizaciach rozne) je "prilepene" na vrchol rozsahu dost tazko. A medzi vyrobcami s urcitostou rozhodne nie !
0 x
marcincak_RFE píše:mimochodom pozeram ze pravy uhol v tvojom prevedeni UBNT 90 H je fakt cool. To zcasti vysvetluje ako dokazes citat rozdiely vo vyzarovacich uhloch. A este jedna informacia pre teba vyzarovaci uhol sa nemera medzi maximom stupnice grafu ale maximom grafu samotneho. To spolu s detalom ohladom presnosti praveho uhla bude zrejme tvoj problem. hapi grafy citat nevies to je jasne, ale pls rozumies aspon cislam?
mám sto chutí vás někam poslat.
mám ty vaše vyzařováky dát ještě přes sebe s nějakou průhledností? říkáte že datasheet říká pravdu tak kde je sakra ten rozdíl když ne ve vyzařovákách? jo v napsaných číslech který neodpovídaji vyzařovákům.
0 x
ja mam doma na test 90ku od RF a mam 2 klienty presne na obou koncich sektoru (+dalsich par nekde uprostred), zitra bych to mohl nasadit, tak tu napisu jak si stoji na krajich.. nicmene co me desi vice nez ty chluche kraje sektoru, tak to je to vyzarovani dozadu?! jake je meritko tech grafu? resp. kolik dBi je ten jeden dilek od kraje smerem ke stredu? to na tech grafech chybi.. jestli to je co dilek to -6dBi (nekdy byva meritko promenlive), hmmmm... 

0 x
Vidím, že přestřelka utichla..
Něco nového?
Na trhu moc velkej výběr MIMO sektorů není. Koupíme panu Štouračovi od každé kus na oměření a pak si od něj koupíme výsledky měření. Klidně bych dal i 200-300 za glejt, kde budu moct porovnat parametry jednotlivých antén a kterej mě usnadní rozhodování a ušetří hodně peněz a času na zkoušení jednotlivých antén. A určo by se našlo alespoň 100 dlaších ISP, kteří by toto ocenili a glejty si koupili. Myslím, že některé antény už má změřené, takže by nemusel měřit všechny.
To jen tak na okraj jedna moje myšlenka...
Mě osobně pohled na vyzařováky RFE MIMO antény moc nepřesvědčil ke koupi a dle zdejší slovní a názorové přestřelky usuzuji, že udělám dobře, když se touto cestou nevydám.

Na trhu moc velkej výběr MIMO sektorů není. Koupíme panu Štouračovi od každé kus na oměření a pak si od něj koupíme výsledky měření. Klidně bych dal i 200-300 za glejt, kde budu moct porovnat parametry jednotlivých antén a kterej mě usnadní rozhodování a ušetří hodně peněz a času na zkoušení jednotlivých antén. A určo by se našlo alespoň 100 dlaších ISP, kteří by toto ocenili a glejty si koupili. Myslím, že některé antény už má změřené, takže by nemusel měřit všechny.

Mě osobně pohled na vyzařováky RFE MIMO antény moc nepřesvědčil ke koupi a dle zdejší slovní a názorové přestřelky usuzuji, že udělám dobře, když se touto cestou nevydám.
0 x
- midnight_man
uz sa nakecalo 9 stran topicu o tom...a ešte som žiadne nezávislé merania nevidel 

0 x
midnight_man píše:uz sa nakecalo 9 stran topicu o tom...a ešte som žiadne nezávislé merania nevidel
Vsak uz by sa mohli ozvat s vysledkami betatesteri.
0 x