❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

problém s ospf, rozkmitání sítě

Návody a problémy s konfigurací.
Leeonek

Re: problém s ospf, rozkmitání sítě

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

tom-tom píše:
okoun píše:tak a jsem v čoudu, bohužel na ethernety nejde příkaz disable-running-check, co teď?

a to všichni děláte sítě tímto způsobem, že se vezmou všechny ethernety a wlany co routerboard má a svážete je do jednoho bridge?

Ne, normálně se to nedělá, když už mám dynamické routování tak bridge trošku ztrácí smysl, ale někteří jedinci mají pořád potřebu něco přemosťovat ;)
Kdyby okoun vyházel bridge, má po problému.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 13 years ago

Hehe, ale jak mám vyházet bridge když v dnešní době se použije na PtP spoj Groove nebo 711, která má ethernet, tedy je to jakoby další iface navíc než, když se za starých časů dávaly wifi karty do RB600 (tam být bridge nemusely).

Teď to je tak, že mám třeba RB750UP (jako hlavní router ve vesničce) bridgované ethernet porty (tedy eth1 až eth5) a do každého portu mám jeden spoj. Kdybych měl ty bridge zrušil, tak by to byl pěkný bordel, protože bych musel udělat síť /30 mezi ethernetem RB750UP a ethernetem třeba groova, potom další /30 síť mezi wlanem groova a wlanem groova na druhé straně a potom další /30 síť mezi ehernetama na druhé straně. Tedy dohromady 3x /30 sítě.
Není to větší prasečina?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

spojíš ether1-5 do bridge, nasadíš tam jeden větší subnet pro všechny ty zařízka na těch portech a na těch zařízkách teprve routuješ dál. Výhoda podstatná... pokud je to na kruhu, výpadek jednoho zařízení neovlivní ostatní a všechny zařízka viději na sebe bez nějakýho mezičlánku v routování. Máme takhle na každym sajtu po novu tzv. hnízda kde je jeden unikátní subnet /24 a můžu tam "do nekonečna" nasazovat další zařízka (další ptp spoje nebo sektory) pouhým natahnutím UTP kabelu. Ideálně kombinace tupýho rackovýho switche s 16 portovym poe panelem. Vím že tam do budoucna mám hafo místa a lze jednoduše řešit i zakruhování.
0 x

okoun

Tak to přesně ale máme, tady je akorát ne RB750UP, ale RB600, to znamená ethernety v bridge a Wlany už ne
0 x

okoun

Spíše bych potřeboval vědět jak správně nastavit priority u ifaců, vůbec nechápu jak to má být a dle čeho mám priority "spočítat"?
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

To je pak těžko, když nevíš jak to ospf funguje, když nevíš jak spočítat cenu spoje. Pokud máš topologii sítě do kruhu, nebo máš prostě 2 větve od hlavního routeru někde vzadu propojené, dáš na každou větev cenu například 10, vzadu to spojíš a můžeš nechat taky 10. Za předpokladu že obě větve fungují, jede každá lokalita po své větvi. Kdyý jedna z těch hlavních větví vypadne, ospfko přepočítá trasu, zjstí že místo hlavní linky za 10 korun má k dispozici zálohu, přes kterou to běžně stojí 20 korun, pošle to spojem za dvacku a neřeší to. Jakmile se zprovozní hlavní spoj do lokality, ospf zase začne posílat data spojem za 10 korun ;)

K problematice bridge cos psal, že bys musel rozsekat síť na subnety /30, to se tak ale běžně dělá :) já to tak mám všude, a že bych v tom měl jak říkáš binec, to určitě nemám. Neříkám abys routoval všechno, i každý wlan na rbčku který je jako p2p spoj. Tam klidně bridge nechej, ničemu to tam nevadí, ale jednotlivé trasy z různých bodů bych na bridge určitě nedával.
0 x

okoun

proč tu píšeš o costech který neřeším, když kruh nemám
ohledně těch /30 sítí mi neříkej že máš na jeden spoj 3x /30? asi ne
já síť bridgovanou nemám, mám jí samozřejmě routovanou, to že mám bridge jen na zařízení (ve vnitřku) a ještě jen ethernet porty, aby to simulovalo switch, tak to asi problém nebude.
nakreslím aby si pochopil jak to mám
0 x

okoun

schema22.jpg
schema22.jpg (79.72 KiB) Zobrazeno 1208 x

Zasílám obrázek, kde mám použitý bridge abych nemusel dělat 3x /30 subnet
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Pokud nevíš, tak je to jedno :-) To řeší výběr routeru, který bude "autoritativní" pro ten který segment (rozhraní) a který bude záložní. V podstatě se to neřeší. Někdy zvyšuji prioritu tomu jakoby hlavnějšímu.
okoun píše:Spíše bych potřeboval vědět jak správně nastavit priority u ifaců, vůbec nechápu jak to má být a dle čeho mám priority "spočítat"?
0 x

ludvik

Zařízení typu groove (v mém případě spíš nanobridge) dávám do bridge (WDS) a na ty RB800 potom /29 segment. Ty máš bridge na eth těch RBček, což je asi trochu méně pochopitelné ...

okoun píše:
schema22.jpg

Zasílám obrázek, kde mám použitý bridge abych nemusel dělat 3x /30 subnet
0 x

ludvik

Třeba někdy mít budeš ... a pak pozdě bycha honit.
okoun píše:proč tu píšeš o costech který neřeším, když kruh nemám
0 x

lukas-svk

Příspěvekod lukas-svk » 13 years ago

preco tie groove nie su v transparentnom bridge a nie je cez ten bridge potiahnuty /30 alebo lepsie /29 resp /28 subnet. (zalezi co tam okrem tych dvoch rozhrani rb800viek bude - napr mgmt ip adresy tych groovov alebo mozu byt v samostatnej vlan ukoncenej na oboch stranach opat na rb800, pak sa to lahsie firewall-uje).

Routovat na RBckach a este na groovoch, nie je to zbytocne?

edit:
Jaj, ludvik uz pisal .. no rpesne tak nonabridge resp groove do transparentneho bridge a ja by som si spravil aj separe mgmt vlan ...
0 x

okoun

no to je podle mě nějvětší blbost dávat bezdrát do bridge, to toiž pořádně nikdy nefungovalo a dávat to do wds mi přijde zase už dnes krok zpět.
0 x

lukas-svk

Příspěvekod lukas-svk » 13 years ago

nezda sa mi, kopec ludi to bezi .. rozhodne lepsie ako ked ti ma routovat taky hw ako groove. Ale hadat sa nejdem, kazdy ma svoju pravdu.

L.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

jakej je rozdíl pro toho groova mezi routování a bridgování? To jsou zase ty navočkovaný lidi tím že routing zatěžuje CPUčko? Já myslel že CPUčko zatěžujou ty data co přes to těčou a ne routing/bridging.

PS: složitější by to už bejt nemohlo?
0 x