❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB1000 - odporucana verzia ROS

Návody a problémy s konfigurací.
lukas-svk

RB1000 - odporucana verzia ROS

Příspěvekod lukas-svk » 13 years ago

Zdravim, nema niekto skusenosti ktora verzia je z tych bezproblemovajsich na RB1000?

Vdaka

L.
0 x

ok2slc

Příspěvekod ok2slc » 13 years ago

Já bych se rozhodně nebál použít poslední oficiální verzi v5.16, protože předpokládám, že s wifi tam mít problémy určitě nebudeš :). Standardně u RB1200 (dříve u RB1000) upgraduji vždy na novou verzi, protože jak jsem si za ta léta zvykl a zatím jsem nepozoroval, že by se to změnilo, tak "major bugs" jsou odstraňovány v tichosti, kdežto "minor bugs" je plnej changelog. Až ve chvíli kdy zjistím, že něco co mi doposud fungovalo mi v nové verzi nefunguje se vracím na verzi před upgrade. V poslední době to byl problém pouze s OpenVPN.
0 x

lukas-svk

Příspěvekod lukas-svk » 13 years ago

jo, je tam zatial 5.15 .. s tym ze som odstranoval veci ktore by mohli byt potencialne problemove..

Napr nepouziva sa uz sw bridge, ale radsej tam pribudol normalny switch atd. Ak sa vyskytnu problemy, bude downgrade.
Kazdopadne, vdaka za reakciu.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

5.15 bezi bez problemov....mal som nejaky problem s winbox time out. No po zmene portu za iny je uz 20 dni všetko OK.
0 x

pfadmin
antispam: Ano

Příspěvekod pfadmin » 13 years ago

Trochu s křížkem po funuse, ale kdo používá starší verze, tak:

3.30 - RB1000 se občas, zejména v zátěži náhodně restartuje
4.17 - RB1000 šlape jako hodinky

Pak už jsem na to nehrabal (GW na odlehlém místě pro 200 lidí).
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

Se 4.17 vše perfektně šlape. Pokud nahraji 5.x tak eth4 je spojen na gigu ale strašně to ztrátuje (každý 10ping výpadek). Je propojen jen 0,5m do optic převodníku.

Jakmile nahraji zpět 4.17 tak je vše OK.
Ptám se tedy máte někdo rb1000 se zapojeným eth4 na gigu a verzi 5.21 ?

Díky
0 x

ok2slc

Příspěvekod ok2slc » 12 years ago

Hmm, já jedu na RB1000 s 5.21 na všechny 4 porty i když mám 3-4 bindovaný a nezpozoroval jsem, že by se Eth4 nějak hrobil. Máš upgradovaný firmware ? Zkus jen tak pro kontrolu zaměnit např. port 3 za 4 ať vyloučíš chybu portu.
0 x

honzam

firmware mám poslední (2.30)
Chybu portu můžu vyloučit tím že když udělám downgrade na 4.17 tak vše běží dobře.
Ten port 4 máš na 1Gbit spojen a běží dobře? Nechybuje?
0 x

ok2slc

Příspěvekod ok2slc » 12 years ago

Tak jsem schválně zkusil Eth3 vypnout (Eth3 + Eth4 = bonding) aby mi provoz přešel na Eth4 a žádný výpadky nebo chybovost nevidím ani na jedné straně (MK-Brocade 1Gbps). Mě to tedy běhá zcela normálně. Jak moc má být velkej traffic, protože mě tam teče cca 10-20Mbps.
0 x

honzam

ok2slc píše:Tak jsem schválně zkusil Eth3 vypnout (Eth3 + Eth4 = bonding) aby mi provoz přešel na Eth4 a žádný výpadky nebo chybovost nevidím ani na jedné straně (MK-Brocade 1Gbps). Mě to tedy běhá zcela normálně. Jak moc má být velkej traffic, protože mě tam teče cca 10-20Mbps.

provoz zhruba jako ty. Možná bude zakopaný pes v počtu VLAN na eth4. Kontaktoval jsem support tak uvidíme co z nich vypadne
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 12 years ago

Zjistil jsem že když rukou podržím až do úplného zastavení ventilátor u RB1000, najede jako záloha ten druhý. A zase naopak. Předpokládám že tuto funkci mají pro případ zadření ventilátoru. V menu/system/health je vidět, který ventilátor jede.
Zajímalo by mě jestli by šlo pomocí SNMP vyčítat tuto hodnotu a dát si toto OID do šablony a nechat si od toho posílat případně SNMPtrap.
Pomocí SNMP walku jsem projel celou RB1000, ale konkrétní OID která by odkazovala na FAN1 nebo FAN2 jsem nenašel.
Nevíte někdo zda-li tam taková OID vůbec je zakonponována?
0 x