❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Licencova pasma - nove ceny od 5/2012

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Jardax
antispam: Ano

Re: Licencova pasma - nove ceny od 5/2012

Příspěvekod Jardax » 13 years ago

Insider píše:Nechci vam do toho kecat, ale plati se samo oba kanaly

Jakoze se plati za kazdou frekvenci zvlast, nebo ze se plati oba kanaly automaticky v jedne licenci? :)
Trvam na tom, ze se jedna o kanalovy par, nikoliv jednu frekvenci.
Legislativa je naprosto stejna jako stavaji a ta je samozrejme zcela automaticky duplexni.
Jedna frekvence je pro spoje bod-bod naprosto k nicemu, to snad da rozum :)
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 13 years ago

Jardax píše:
Insider píše:Nechci vam do toho kecat, ale plati se samo oba kanaly

Jakoze se plati za kazdou frekvenci zvlast, nebo ze se plati oba kanaly automaticky v jedne licenci? :)
Trvam na tom, ze se jedna o kanalovy par, nikoliv jednu frekvenci.
Legislativa je naprosto stejna jako stavaji a ta je samozrejme zcela automaticky duplexni.
Jedna frekvence je pro spoje bod-bod naprosto k nicemu, to snad da rozum :)

Trvej si na cem chces..STejne to nebudes pocitat ty, ale urad. Samozrejme, ze se plati kazda frekvence zvlast = vypocet x 2. Jinak samozrejme neni problem koupit na 11 pouze jednu frekvenci..
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

Je to někde uvedeno? Nějaké vyjádření od čtu, nebo něco podobného? Prokousal jsem se do 6 stránky tohoto tématu, pak se tam začli probírat zase kraviny. Nikdo tam nenapsal, jestli je to reálně za jeden kanál, nebo ne. Jen samé dohady a "stoprocentní tvrzení".
0 x

Kaja

Příspěvekod Kaja » 13 years ago

Take v tom nemam uplne.
Ujasni nam to za mesic CTU az nam posle nove platebni rozpisy na stavajici spoje.

Ale je pravda, ze podle stale jeste platneho vypoctu dojdeme k nasi zname stavajici platbe 11.520Kc bez nasobeni dvema.
15000x2x0,8x0,6x0,8=11520

Jedina zrada by mohla byt v K7, ktera byla dnes maximalne 2 (při zabrané šířce pásma nad 30 MHz).
Takze je otazkou jestli to nanapasuji na K7 = 10 (při zabrané šířce pásma nad 60 MHz ) jako pri souctu 40+40MHz

K.

Výpočet:
C = S3 x K7 x K8 x K9 x K10
kde je
C Poplatek za využívání jednoho rádiového kmitočtu
S3 Sazba za jeden rádiový kmitočet podle druhu radioreléového spoje
a) Radioreléový spoj bod-bod 15 000 Kč
b) Radioreléový spoj bod-multibod
(1 řídící stanice) 35 000 Kč
K7 Koeficient zabrané šířky kmitočtového pásma:
K7 = 1 při zabrané šířce pásma do 10 MHz
K7 = 1,5 při zabrané šířce pásma od 10 do 30 MHz
K7 = 2 při zabrané šířce pásma nad 30 MHz.
K8 Koeficient kmitočtového pásma:
K8 = 0,10 pro f =< 1 GHz
K8 = 1,00 pro 1 GHz < f =< 3 GHz
K8 = 0,80 pro 3 GHz < f =< 16 GHz
K8 = 0,60 pro 16 GHz < f =< 24 GHz
K8 = 0,50 pro 24 GHz < f =< 35 GHz
K8 = 0,40 pro 35 GHz < f =< 47 GHz
K8 = 0,25 pro f > 47 GHz
K9 Koeficient výstupního výkonu Q použitého zařízení:
K9 = 0,25 Q =< 0 dBm
K9 = 0,40 0 dBm < Q =< 10 dBm
K9 = 0,60 10 dBm < Q =< 20 dBm
K9 = 0,80 20 dBm < Q =< 30 dBm
K9 = 1,00 30 dBm < Q =< 40 dBm
K9 = 1,50 Q > 40 dBm
K10 Koeficient řízení výstupního výkonu použitého rádiového zařízení:
K10 = 0,80 systém řízení výstupního výkonu použit
K10 = 1,00 systém řízení výstupního výkonu nepoužit

Leeonek píše:Je to někde uvedeno? Nějaké vyjádření od čtu, nebo něco podobného? Prokousal jsem se do 6 stránky tohoto tématu, pak se tam začli probírat zase kraviny. Nikdo tam nenapsal, jestli je to reálně za jeden kanál, nebo ne. Jen samé dohady a "stoprocentní tvrzení".
0 x

Jardax

Leeonek píše:Je to někde uvedeno? Nějaké vyjádření od čtu, nebo něco podobného? Prokousal jsem se do 6 stránky tohoto tématu, pak se tam začli probírat zase kraviny. Nikdo tam nenapsal, jestli je to reálně za jeden kanál, nebo ne. Jen samé dohady a "stoprocentní tvrzení".

No, musim priznat ze jsem take zmaten.
Reverznim inzenyrstvym z nasi stavajici licence musim uznat, ze je to vypocteno opravdu jako x2 - parametricky mame vypocteno 3.840,- a platime 7.680,- za 11GHz / 40MHz /10dBm ATPC.
Jak lze zazadat o samostatny lichy frekvencni pridel a k cemu by to bylo v principu dobre nemam tuseni.

Coz ale tim padem znamena, ze lze zadat o asymetricke pridely, coz mi doposud vsichni tvrdili ze nejde.

EDIT: Parametr K7 jak ho uvadi kaja jsem pocital jako 1, takze pokud je v mem pripade 2 tak to vychazi jak rikam, tedy x1 za cely FD spoj!
0 x

blax

Příspěvekod blax » 13 years ago

jeden kanal mas na tx(rx) v dolni pulce, druhej kanal na tx(rx) => potrebujes dva kanaly
0 x

blax

Jardax píše:

No, musim priznat ze jsem take zmaten.
Reverznim inzenyrstvym z nasi stavajici licence musim uznat, ze je to vypocteno opravdu jako x2 - parametricky mame vypocteno 3.840,- a platime 7.680,- za 11GHz / 40MHz /10dBm ATPC.
Jak lze zazadat o samostatny lichy frekvencni pridel a k cemu by to bylo v principu dobre nemam tuseni.

Coz ale tim padem znamena, ze lze zadat o asymetricke pridely, coz mi doposud vsichni tvrdili ze nejde.

EDIT: Parametr K7 jak ho uvadi kaja jsem pocital jako 1, takze pokud je v mem pripade 2 tak to vychazi jak rikam, tedy x1 za cely FD spoj!

pridel je dale koordinovan podle platneho PVRS viz http://www.radiospektrum.cz/cze/pvrsc.html

staci cist: C Poplatek za využívání jednoho rádiového kmitočtu
jako nelze u parametru K7 slučovat zabranou šíři pásma - jedná se o dva kmitočty
0 x

4gd1

Příspěvekod 4gd1 » 13 years ago

Aha, chápu dobře a je pravda, že vypočítáním podle uvedeného vzorce od Káji, dojdu pouze k polovině konečné ceny ? Michal.
0 x

Jardax

Panove. Pocitejte. Tohle je z realu - nase licence na 11GHz pridelena pred mesicem.
11GHz / 40MHz /10dBm ATPC.

Vypis polozek z licence:

Druh vysílání 40M0D7W
ExploreAir RC111xx 11GHz
Výstupní výkon [dBm] 10 / ATPC 10 / ATPC

D Podmínky pro využívání přidělených kmitočtů
D.1
V případě výsledku mezinárodní koordinace, který neumožní využívat přidělené rádiové
kmitočty bez omezujících podmínek, správní orgán stanoví dodatečné podmínky jejich
využívání nebo právo jejich využívání odejme. Pokud v této věci nezahájí správní řízení do
90 dnů od doručení tohoto oprávnění, je toto platné bez omezujících podmínek.

E Poplatky
E.1
Za využívání rádiových kmitočtů je držitel oprávnění povinen platit podle § 24 zákona
následující roční poplatek, jehož výše je stanovena nařízením vlády č. 154/2005 Sb.,
o stanovení výše a způsobu výpočtu poplatků za využívání rádiových kmitočtů a čísel, ve
výši, která činí: 7 680,-Kč
Držitel oprávnění je povinen v následujících letech opakovaně uhradit roční poplatek
k 31. lednu každého celistvého roku po dobu platnosti tohoto oprávnění.
0 x

blax

4gd1 píše:Aha, chápu dobře a je pravda, že vypočítáním podle uvedeného vzorce od Káji, dojdu pouze k polovině konečné ceny ? Michal.

ano presne tak, zkuste si to prepocitat podle toho za kolik je dnesni licenci a aplikaci soucasneho vzorce.
0 x

4gd1

Ok, takže výpočet je kompletní a reálný. Díky moc. Ale, podle výpočtu nějak levně potom vychází 38GHz, ne? Protože položka K8 je pro 11GHz 0.8 a pro 38GHz 0.4, což mi nějak přestává vycházet....
0 x

Jardax

Delam to nerad, ale musim priznat ze to maji proste dobre zpracovane...

http://www.alcoma.cz/cz/sekce/mikrovlnn ... y+na+unik/
dole na strance
0 x

4gd1

no, to je teď, ale raději mě zajímá, co bude ....
0 x

Jardax

Bude to same s jinymi koeficienty, ale ta filozofie ze se VZDYCKY jedna o DUPLEXNI pridel frekvenci je evidentni a nic se na ni menit nebude, to by nemelo naprosto hlavu ani patu...

Proto jsem celkove spis mirne optimisticky, protoze to zlevni ostatni pasma jako jako je 13GHz, 23GHz a 38GHz, na ktere je hromada kvalitniho hw za par kacek ;)
Ano, dnes luxusne levna 11GHz a 32GHz podrazi, ale ne zas tak moc. A pribyde Xpic za 25%, narozdil od dnesniho 100% navrch.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

hmm, uz by nekde mohla byt aktualni kalkulacka a jeste jsem nikde nenasel, zda nam sahnou na stavajici pridely resp ceny za tyto pridely ?
0 x