❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBridge 10GHz ...)
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Re: 10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBridge 10GHz ...)
to sub_zero ... nevim clovece 30 mego FD, dnes koupis ve vyprodeji za par kacek a mas hned rozumny spoj .. takze ? misto toho nasadim tohle a budu se s tim stale dopalovat aby to vubec nejak jelo ?
nevim, ale chtelo by to nekdy se zamyslet nad tim co je nejdrazsi a to tedy cas technika ..

0 x
odbornik necte forum, odbornik se ridi udajema na krabici. Odbornik kdyz uvidi na to torrentu dve mega, uz je z toho gigabit. Lec i takove znam.
0 x
- sub_zero
- Kontaktovat uživatele:
Viktor Novotný píše:to sub_zero ... nevim clovece 30 mego FD, dnes koupis ve vyprodeji za par kacek a mas hned rozumny spoj .. takze ? misto toho nasadim tohle a budu se s tim stale dopalovat aby to vubec nejak jelo ?nevim, ale chtelo by to nekdy se zamyslet nad tim co je nejdrazsi a to tedy cas technika ..
Viktore, me to tak pripada, ze ty zijes v domeni, ze kazdej poskytovatel netu je odbornik. Uvedom si, ze ten, kdo to koupi a bude to pouzivat neni ten samej clovek, co by vyhazoval stovky tisic za profi FD spoje, delal operatorum sajty a dealoval Alcomu

0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
hmm, rozumim ... asi je mezi nama fakt kopec hnupu no 
edit: jo a alcomu nedealuju, delam servis, montaze .. ale obchod odmitam

edit: jo a alcomu nedealuju, delam servis, montaze .. ale obchod odmitam

0 x
No koukam, ze jsem tu v dobre spolecnosti...

(nicmene, troufam si tvrdit, ze mkt DualNstream pobezi lepe a radostneji nez PMB, za stejny prachy - vyssi rychlost, nezavisly FD a latence uplne jinde)
(ale beru ten argument s lamou, lenochem, pitomcem a udaji na krabici, to mne puvodne nenapadlo)

(nicmene, troufam si tvrdit, ze mkt DualNstream pobezi lepe a radostneji nez PMB, za stejny prachy - vyssi rychlost, nezavisly FD a latence uplne jinde)
(ale beru ten argument s lamou, lenochem, pitomcem a udaji na krabici, to mne puvodne nenapadlo)

0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Bohužel v tomto vlákně je skutečně málo relevantních informací o PBM10. Já ho koupil, abych prostě věděl co udělá když to nějakej "odborník" našije do mých starých nepřeladitelných desítek a zda se s tím potom dá nějak něco udělat (hapi mi tady kdysi celkem správně napsal, že už dávno jsem měl koupit novější, avšak my jsme namísto toho investovali do natažení optiky v zemi přes celé město, což by vydalo na dost dalších desítek... a na nové tak nezbylo) . Nedělám si iluze o ČTÚ a úřadech obecně, ty jsou mocné jen pokud ony chtějí něco po nás, opačně to jaksi nefunguje. Když jsme začínali před deseti lety, tak jsme všude dávali paraboly+trendnety, sparklany.. sestava stála okolo 7tis ve 2.4GHz. Budovali jsme všechny spoje i klienty zásadně na parabolách, co byly tenkrát k dispozici (zcomax, andrew, dcom.. co já vím, plné, drátěné.. nikdy jsme nepoužili panelku). V určitém okamžiku od nás odešel zhrzený "kamarád" který si s naším souhlasem vybudoval vlastní síť bodů a k nedohodě došlo ve chvíli kdy jsme mu odmítli poskytovat konektivitu pod naši nákupní cenu. Okamžitě se objevila nová, "profesionální" konkurence, která kde jen to bylo možné, instalovala svoje vysílače hned na sousedních domech našich bodů. Výkon napálený na 200%, např. všesměr se dá chytit i v 7.5km vzdálené obci. Zákazníky připojovali zásadně pomocí PAN10 a jakýchkoli levných deskových antén. Výsledkem bylo, že my jsme se mohli jít klouzat, protože bylo zarušeno totál, oni nás výkonem přeřvali a naši klienti začali přecházet k nim, protože jim to fungovalo a nám ne! Následovalo naše upozornění doporučeným dopisem s upozorněním že ten kdo uvedl svoje stanice do provozu později, je povinen odstranit rušení, odpověď od jejich právníka, že podle nich je to OK, že pásmo je volné, ať si skočíme na cara, následně naše prosba na ČTÚ o přeměření výkonu a odstranění rušení, poté se ČTÚ u rušitele ohlásilo, (on stáhnul výkony), provedlo měření- OK, odjelo, výkony opět na plno. To že mám spolužáka ze třídy, se kterým jsem seděl rok v lavici a jezdil čtyři roky na školu vlakem denně, který na ČTÚ dělá mi bylo stejně .. nic platné. Postupem času se situace opakuje na 5GHz, a už víme že nemá smysl to řešit. Je zcela nemožné udělat třeba stabilní spoj na "Nku" na 2km přes město, a to i se Šťouračkama. Prostě jsme opustili paraboly, začali taky kupovat gentleboxy... S příchodem PBM10 to nakonec bude podle mého stejné. Nemá moc smysl se nad tím rozčilovat, ale vzít to jako fakt se kterým je nutno do budoucna počítat. Jakmile sleze cena zařízení dolů a jakmile jeho nastavení -tím mám na mysli zprovoznění bez ohledu na to co už ve vzduchu běhá- začne být proveditelné i pro kdejakého pseudoajťáka, (řekne vám pásmo je volné, tak mi skoč na cara), zahuštění pásma a jeho postupné zabití je neodvratné. A to mám na mysli třeba ty, kteří mají alespoň nějaké VO a nějakou právní subjektivitu. Pokud někdo vysílá bez VO a je soukromou osobou, tam je podle mého ČTÚ bezzubé zcela... taky jsme řešili takového vysilatele na 2.4 v "Géčku" .. a co myslíte, jaký byl výsledek... Stejně jako když nám nedávno někdo úmyslně přeřezal převěs o průměru 3mm s dropem - který hledač kovů by to dělal, v šesti metrech, ve dvě ráno ?... sice okolo toho byl humbuk, přijeli policajti, kriminálka, focení, zajišťování stop, mimo záznam nám samozřejmě sdělili, že pravděpodobnost chycení a usvědčení pachatele se limitně blíží nule. Když jednou náš technik vyměnil kdesi CM9 a zapomněl default frekvenci 5180MHzm to byla jiná, ČTÚ zafungovalo hned a bylo u nás, od té doby když v regionu něco běží na indooru, první se ptají u nás
Aby nevznikl mylný dojem že tady brečím nad stavem věcí / to teda opravdu ne, ale beru to tak že s tím prostě musíme počítat a víceméně neexistuje nějaký úřad nebo něco podobného kdo mi problémy, způsobené další osobou, pomůže řešit či snad dokonce vyřešit, pokud k tomu opravdu někdy dojde, tak kvůli pomalosti celé mašinerie úřadů a papírů, tak stejně až v okamžiku, kdy už to pro mě aktuální není a musel jsem to vyřešit okamžitě nějak sám. A okolo toho se tady točí většina OT ohledně PBM10, zda je to legální či nelegální atd... Podle mě je to vlastně jedno. Jakmile vám něco nejede, tak si musíte poradit hned a ne čekat týdny než přijede ČTÚ něco měřit a vysvětlovat klientům že vás někdo ruší a proto jim chodí špatně či nechodí net... klienty to prostě nezajímá, oni platí, vy dodáváte službu a servis, rušení je náš problém. Omlouvám se za přidání ještě jednoho dlouhého OT s slibuji si že se k tomuhle už vyjadřovat nebudu. Naopak dneska udělám na site a hodím sem - co se stane když naladím PBM10 na frekvenci vysílání/přijímání ostatních desítek na daném site.

0 x
-
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
0 x
nemohli jsme zařízení otestovat v provozu při plném radiovém provozu, ale pouze v módu navazování spojení, kdy jedna stanice mikrovlnného spoje se snaží navázat spojení se svým protějškem. I přes tento nedostatek jsou myslím dále uvedená zjištění poměrně dobře vypovídající o tom, co lze od tohoto zařízení očekávat.
ehm.. v čem je nedostatek? že se snaží navázat spojení? stejně se chodá RXko na Orcave 1S10 kdy hledá TXko protistrany. Jo správně, na orcave 1S10 se fixuje pouze TX a RX se hledá.
jo a jinak takový to že jednotka umožňuje offset +-2MHz a tedy je v rozporu s VO je jako tvrdit že 10GHz pojítko co umí nastavit výkon 10dB je taky v rozporu.
0 x
To : patrik_
Je to sice dlouhé čtení,leč pravdivé. Skutečně pokud chceš dělat vše jak se má přijde jiny co to neděla a dela dle sebe bude lepší v konečném vysledku. Máme stejnou zkušenost.
Je to sice dlouhé čtení,leč pravdivé. Skutečně pokud chceš dělat vše jak se má přijde jiny co to neděla a dela dle sebe bude lepší v konečném vysledku. Máme stejnou zkušenost.
0 x
trochu si zapremyslim,
s tou mafii, nechci predjimat, ale pravdepodobne se odehral tento scenar : mr perry delal veci ve fabrice a chtel delat levneji, takze si nasel jinou fabriku, kde mu slibili ze to levneji udelaji, no a pak to zopakoval jeste jednou, mozna vicekrat (ale ne moc krat, tolik fabrik ktere vyrobu zvladnou ani v cine neni). timpadem sice dosahl lepsi ceny ale zaroven po sobe zanechal fabriky, ktere mely bez problemu zvladnutou celou technologii. A z cinskeho pohledu je hloupost neco co uz funguje a dela penize vypnout
takze proste cinani delali dale pro kazdeho, kdo si zaplatil (pro skarohlidy - delali dale v ORIGINALNI kvalite a za ceny bez marzi americkych investoru), takze levneji.
perry je myslenim american, takze nektere veci jsou mirne receno mimo jeho schopnosti chapani a rozhodl se resit veci po americku (kdyz to nejde silou, jde to vetsi silou, postup, ktery u nas aplikuji zejmena absolventi zvlastnich skol a odborarsti bossove ).
Cilem bylo samozrejme maximalizovat vynosy firmy, protoze akcionari chteji svoje. vysledkem je ze ubnt dela sve vyrobky v nejlevnejsich fabrikach a to se vzdy projevi na kvalite.
preji hodne uspechu prodejcum, kteri drzi 5-6 letou zaruku UBNT na sve triko. predpokladam, ze zakazniku, kteri se budou zaruky domahat i soudni cestou nebude malo.
s tou mafii, nechci predjimat, ale pravdepodobne se odehral tento scenar : mr perry delal veci ve fabrice a chtel delat levneji, takze si nasel jinou fabriku, kde mu slibili ze to levneji udelaji, no a pak to zopakoval jeste jednou, mozna vicekrat (ale ne moc krat, tolik fabrik ktere vyrobu zvladnou ani v cine neni). timpadem sice dosahl lepsi ceny ale zaroven po sobe zanechal fabriky, ktere mely bez problemu zvladnutou celou technologii. A z cinskeho pohledu je hloupost neco co uz funguje a dela penize vypnout

perry je myslenim american, takze nektere veci jsou mirne receno mimo jeho schopnosti chapani a rozhodl se resit veci po americku (kdyz to nejde silou, jde to vetsi silou, postup, ktery u nas aplikuji zejmena absolventi zvlastnich skol a odborarsti bossove ).
Cilem bylo samozrejme maximalizovat vynosy firmy, protoze akcionari chteji svoje. vysledkem je ze ubnt dela sve vyrobky v nejlevnejsich fabrikach a to se vzdy projevi na kvalite.
preji hodne uspechu prodejcum, kteri drzi 5-6 letou zaruku UBNT na sve triko. predpokladam, ze zakazniku, kteri se budou zaruky domahat i soudni cestou nebude malo.
0 x
No mne by spis zajimalo, jestli ty naklonovane brandy budou s ubnt interoperabilni.
Pak teprve by to z pozice zakaznika zacalo byt zajimave

0 x
Jardax píše:No mne by spis zajimalo, jestli ty naklonovane brandy budou s ubnt interoperabilni.
podle mne 100% budou, protoze cinan nema sve mac adresy on tam vypali ty ktere ma z minula. timpadem ubnt s tim nic nenadela, protoze pri stejnem HW a mac tohle uz proste odlisit nelze. (obvykle jsou ty kramy zamkle na mac pro upgrade).
a ted jeste domyslim myslenku dale, predstavte si, ze mate origo ubnt od nekoho, kdo Vam dava 5letou zaruku a shodou nahod se v cr zacne prodavat kopie se stejnou radou mac adres (bude to 100% stejne i podle sn. cinan uz toto ma, nebude to delat znova) a koupite i kopii. a ted se objevi 2 zarizeni naprosto shodne se stejnou mac i sn. co poslete do reklamace ? ?
0 x
Jenže ani Orcave zaručeně při tom hledání nevysílá na všech kanálech jen proto, aby se mu protistrana ozvala.
hapi píše:nemohli jsme zařízení otestovat v provozu při plném radiovém provozu, ale pouze v módu navazování spojení, kdy jedna stanice mikrovlnného spoje se snaží navázat spojení se svým protějškem. I přes tento nedostatek jsou myslím dále uvedená zjištění poměrně dobře vypovídající o tom, co lze od tohoto zařízení očekávat.
ehm.. v čem je nedostatek? že se snaží navázat spojení? stejně se chodá RXko na Orcave 1S10 kdy hledá TXko protistrany. Jo správně, na orcave 1S10 se fixuje pouze TX a RX se hledá.
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
a ktere ty vyrobky jsou teda naklonovane ? kde se takovy prodava ?? chcete tady teda tvrdit, ze ubnt konci ?
0 x
ludvik píše:Jenže ani Orcave zaručeně při tom hledání nevysílá na všech kanálech jen proto, aby se mu protistrana ozvala.hapi píše:nemohli jsme zařízení otestovat v provozu při plném radiovém provozu, ale pouze v módu navazování spojení, kdy jedna stanice mikrovlnného spoje se snaží navázat spojení se svým protějškem. I přes tento nedostatek jsou myslím dále uvedená zjištění poměrně dobře vypovídající o tom, co lze od tohoto zařízení očekávat.
S Rx si muze zarizeni delat treba majovej pruvod, ale Tx se nesmi hnout z nastaveneho kanalu za zadnych okolnosti. Nejaky blikani po sousednich kanalech je naprosto nepripustne.
0 x