❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Alternativo 71GHz-76GHz aneb 100/200Mbs za 103tis
Re: Alternativo 71GHz-76GHz aneb 100/200Mbs za 103tis
už to tu na fóru bylo.. ftp://siklusw:AlternetivosikluCZ@ftp.alternetivo.cz/
0 x
Zdravim mam tento spoj na 1,5Km signal -44 kdyz zacne prset, signal vyskoci az na -65 a nekdy se i rozpoji. Je toto normalni chovani? Vubec se mi to nelibi 

0 x
Teď se objevily takové ty krásné bouřky, kdy za 3 vteřiny na dešti mám i mokré trenky
Spoj na 1,5 km a 900 metrů - signál šel o cca 20 dB dolů, spoje se udržely na plné rychlosti. Máme v1.

Pokud ti to vypadává, je něco špatně. Buď prší moc v celé trase a s tím nic neuděláš, a nebo to zkus líp dosměrovat. Zvláště u v1 to občas kecá, tak je potřeba jít po nejlepším, nikoli spočítaném signálu.

Pokud ti to vypadává, je něco špatně. Buď prší moc v celé trase a s tím nic neuděláš, a nebo to zkus líp dosměrovat. Zvláště u v1 to občas kecá, tak je potřeba jít po nejlepším, nikoli spočítaném signálu.
- Přílohy
-
- RSSI-1w-10.185.0.10.png (49.23 KiB) Zobrazeno 3140 x
0 x
Bohus: no a máš to na dvou neukotvených stožárech ve 2m výšce na trubce 50mm, ne? :)
Kdybych cthěl absolutně spolehlivý spoj na 1,5km, určitě nevolím siklu a navíc s 30cm parabolou. Na skoky o stovkách metrů nenajdeš nic lepšího za tuto cenu, ale 1,5km je už fakt hodně a při prudkém dešti prostě s výpadkem musíš počítat. Můj nejdelší spoj je na 600m a uplně nepadá ale při extrémních bouřkách k tomu neměl daleko.
Kdybych cthěl absolutně spolehlivý spoj na 1,5km, určitě nevolím siklu a navíc s 30cm parabolou. Na skoky o stovkách metrů nenajdeš nic lepšího za tuto cenu, ale 1,5km je už fakt hodně a při prudkém dešti prostě s výpadkem musíš počítat. Můj nejdelší spoj je na 600m a uplně nepadá ale při extrémních bouřkách k tomu neměl daleko.
0 x
nemam mam to na ukotvenych trubkach ktery se ve vetru ani nehnou maj prumer 150mm. Bral jsem to dle uvadene dostupnosti. na 1,5km je dle vyrobce dostupnost 99.99 coz jsem nepredpokladal ze to bude takovyto problem.
0 x
Dostupnost je statistický údaj, většinou ani nerespektující povětrnostní podmínky. A i kdyby to srážkovou mapu reflektovalo, tak i tato mapa je statistický údaj. Bohužel se může stát, že letos bude pršet víc. Nebo včera pršelo tak strašně, že to prostě překročilo průměr.
Jestli to dobře počítám, tak 4 devítky znamenají skoro hodinu výpadku ročně. A jelikož je to taky statistika, tak si to můžeš vybrat klidně zítra ...
Každé rádio občas spadne. I ty, které jsou předimenzované ... A na čím delší vzdálenost, tím logicky větší šance - podle toho kde a jak prší, jestli po celé trase, nebo jenom na části. Jednou mi spadnul eband na necelých 300m, ale druhý na 500km ne, přitom jdou za sebou. Pršelo jen asi na sto metrech jen mezi jedním spojem ... pak se to zklidnilo.
Nevím jestli to sem už někdo nedával, ale graf závislosti na vodě je třeba zde: http://czfree.net/forum/showthread.php? ... genumber=7 (nebo na stránce 5) Je z toho vidět, že po odmyslení určitých "divných" špiček je to jednoznačné - čím vyšší frekvence, tím větší závislost.
Znám spoje (z doslechu) i na 2km v tomhle pásmu, ale podle mě nad kilometr je to zbytečně o nervy. Alespoň v Evropě.
Jestli to dobře počítám, tak 4 devítky znamenají skoro hodinu výpadku ročně. A jelikož je to taky statistika, tak si to můžeš vybrat klidně zítra ...
Každé rádio občas spadne. I ty, které jsou předimenzované ... A na čím delší vzdálenost, tím logicky větší šance - podle toho kde a jak prší, jestli po celé trase, nebo jenom na části. Jednou mi spadnul eband na necelých 300m, ale druhý na 500km ne, přitom jdou za sebou. Pršelo jen asi na sto metrech jen mezi jedním spojem ... pak se to zklidnilo.
Nevím jestli to sem už někdo nedával, ale graf závislosti na vodě je třeba zde: http://czfree.net/forum/showthread.php? ... genumber=7 (nebo na stránce 5) Je z toho vidět, že po odmyslení určitých "divných" špiček je to jednoznačné - čím vyšší frekvence, tím větší závislost.
Znám spoje (z doslechu) i na 2km v tomhle pásmu, ale podle mě nad kilometr je to zbytečně o nervy. Alespoň v Evropě.
0 x
ty kanaly co jsou ve web managementu jsou vsechny co to umi nebo se pres ssh da nastavit nejaka nizsi frekvence?Ted to mam na nejnizsi co dovoluje web rozhranni.
0 x
u mě má nejvyšší frekvence o cca 5-6 dB lepší signál než frekvence nejnižší
0 x
U mne bohuzel cim nizsi tim lepsi. Proto jsem se ptal zda lze jit niz nez umi web management
0 x
Bohus píše:U mne bohuzel cim nizsi tim lepsi. Proto jsem se ptal zda lze jit niz nez umi web management
Celkem zvláštní, že ti to tak vypadává - my na ten 1,5 km jsme měli výpadky za rok 2 a to jeden 30 a druhý asi 7 minut. Těch 30 minut bylo v zimě, když se na Siklu, co směřuje na sever, nalepil sníh a nechtěl stát. Tak to hoši ometli, namazali sprejem, aby to klouzalo a do konce zimy pohoda. A v létě, když byl blizzard, tak se to na 7 minut rozpojilo. Ale taky se málěm rozpojila paralelní alcoma (65/90 na 1,5 km), takže to bylo peklo

0 x
Tak nějak nevím, nasadili jsme tento spoj na 1200 metrů, signál by měl podle kalkulačky být -43 ale ať jsme dělali co jsme chtěli, tak se nedařilo dosáhnout lepšího výsledku jak -49 cinr 16 a -52 cinr 15 na druhé straně, máme to na najvyšší frekvenci bo na nižších byl hodně špatný cinr. Taky se to někomu stalo, nebo jsou jen naši hoši slepí ? Čas co jsme tam strávili byl cca 5hodin, no hrůza.
0 x
signal na 1,5km mame -44 až - 48 trosku to lita cinr mame na 16-19 takze taky nic moc. DLe vyjadreni prodejce to neni standartni a resi se to s vyrobcem ktery vzdalene muze jednotku kalibrovat. Takze bych se obratil na prodejce at to vyresi. Cinr by mel byt pres 20.
0 x
Např. E-Band tvrdil (osobně!), že v těchto výšinách už nejde mít všechny kusy kalibrované stejně a rozdíly tam prostě jsou. Z těchto důvodů nelze mít jednoduchou tabulku vzdálenost-signál jako v nižších pásmech. To lze jen velice přibližně. Ladění prostě probíhá tak, že se MUSÍ najít hlavní lalok každé antény. Nejlépe něčím, co to hodí do grafu, neboť jen okem na webovém rozhraní (nebo voltmetru) je to fakt opruz. Ale jde to ... je to ovšem dřina. A u těchto dvoupásem je ještě poměrně znatelný rozdíl na jednotlivých stranách, 10GHz frekvenční odstup je prostě dost a na síle signálu to je znát.
Plus byla ještě zajímavá informace, že není problém jednotku odpálit jednoduše signálem protistrany ...
Tím netvrdím, že to platí i pro Siklu.
Ale je fakt, že se to podobně stane třeba i u Alcomy v 10GHz. Asi dva spoje máme přibližně o 3dB lepší, než výpočet. Budiž jim k dobru, že v tabulkách uvedené hodnoty jsou ty nejhorší, nikoliv nejlepší možné ...
Plus byla ještě zajímavá informace, že není problém jednotku odpálit jednoduše signálem protistrany ...
Tím netvrdím, že to platí i pro Siklu.
Ale je fakt, že se to podobně stane třeba i u Alcomy v 10GHz. Asi dva spoje máme přibližně o 3dB lepší, než výpočet. Budiž jim k dobru, že v tabulkách uvedené hodnoty jsou ty nejhorší, nikoliv nejlepší možné ...
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
e-band mival krive drzaky, takze pri prvnich spojich sem fakt prijel borec od nich a prepocitaval a resil, dnes uz je to jinak a lepe 

0 x