❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

rb800 vs. alix

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
rado3105

rb800 vs. alix

Příspěvekod rado3105 » 13 years ago

Zdravim, ktory z tychto zariadeni je stabilnejsi/vykonnejsi/vhodnejsi?

s rb800 skusenosti nemam, ale co sa procesora tyka by mohol byt vykonnejsi...zas s alixy su stabilne...co si myslite co je lepsie kupit?
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 13 years ago

Alix je asi mirne vykonejsi ale zas 800 ma 4 + 4 wlan alix 2, zalezi na pouziti.
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 13 years ago

Vubec nad tim nepremyslej. Alix je vzdy a vsude lepsi. Stabilita, vykon, atd. Nasadis a zapomenes. RB 800 nemam. Ale muzu porovnavar RB 600 vs ALIX
Na RB 600 je 22 klientu a 2 karty . NA alixu 2D2 je 27 klientu a 2 kartky. Na obou je mangle firewall a shapping. Viz obr. Jinak Alix jsem od nasazeni neservisoval (2 roky).
RB600 22 klientu.png
RB600 22 klientu.png (19.86 KiB) Zobrazeno 1780 x
alix 27 klientu.png
alix 27 klientu.png (16.9 KiB) Zobrazeno 1780 x

Myslim ze ALix lepe drzi klienty , CCQ a ping, ale to je muj subjektivni nazor, musel bych se prohrabat i grafy klientu. Nicmene nevim o stiznosti klienta pripojeneho na Alix.
To, ze ma RB 800 4x mini PCI je spis nevyhoda. Provozovat 4 karty na jedne desce je blbost, to uz rikal nezvestny hapi a taky jsem mu pred dvema roky neveril, ted vse predelavam. Proste 1 antena ma mit jedno zarizeni (v aluboxu). Pokud neni zbyti, tak max 2 radia na Alixu (v aluboxu).Ono setrit se nekdy nevyplaci. Me jedou klienti jeste na 2.4 Ghz 16Mb anemam duvod je predelavat na 5 Ghz.
Jeste poznamka. Alix na rozdil od jakehokoliv RB mi neodesel po bource na ethernetu. Mozna stesti , nebo nahoda ale u RB jsem bezne po bource prepojoval konekt do funkcnich ethernetu. u Alixe jsem to nezazil. Priznavam se ze FTP jsem jeste pred par mesici nepouzival, nicmene jak RB tak Alix jsou napojene na UTP bez uzemneni.
FTP me nebylo doporucovano, horeli na nem ethernety na switchich, .Se zdroji ubnt ale davam opet ftp. Uvidime po letnich bourkach, zda to ma smysl.
Omlouvam se za dialektriku a interpunkci, Prave jsem se vratil...... z hospody.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

Alix je na tom líp. RB800 mám na síti jen 2 a už bych to nepoužil. Jedna se přibližně co měsíc sama restartuje ať tam nahraju jakoukoli verzi ros a nebo firmware. Navíc RB800 a 4 karty už nikdy více ne :) i 2 je už dost...
0 x

Walkeer
antispam: Ano

Příspěvekod Walkeer » 13 years ago

neverhappy píše:Proste 1 antena ma mit jedno zarizeni (v aluboxu). Pokud neni zbyti, tak max 2 radia na Alixu (v aluboxu).

To je zrovna vec ,kterou jsem nedavno docela resil. U jednoho radia je to asi jasne, alubox je zrejme spravne reseni, protoze odstini veskere ruseni z venku, ale uz docela velke riziko, ze vnitrni stojate vlneni bude silne rusit karty mezi sebou. Je dost mozne, ze uz pro dve karty je lepsi pouzit plastovou krabici, ktera umoznuje zareni unikat ven a nevytvari stojate vlneni uvnitr krabice. Jen poznamka: za alespon trochu (ne)priznivych podminek bude mit stojate vlneni pravdepodobne o mnoho vetsi intenzitu nez samotne vyzarovani karty a to kvuli rezonanci (za prepdokladu, ze se frekvence trefi do nektereho z rozmeru kovove krabicky). Reseni by mohlo byt vyplnit alubox nejakou latkou, ktera zareni pohlcuje, napr. vodou nacucane silikonove kulicky :)
Mohl by se k tomu nekdo znaly prosim vyjadrit?
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 13 years ago

Priznam se ze pokud mam v aluboxu 2 karty, tak jednu mam pro stare klienty na 2.4Ghz a jednu jedu v 5 Ghz. Tam neni problem. Mam jeste cca 3 kusy RB 433AH s dvema kartama na 5Ghz a nejak moc se to nerusi. Z fyzikalniho hlediska se to vlneni asi odrazi, otazka je spis kolik toho na karte vznika , kolik se vyzari do anteny a kolik se vyzari v tom boxu. Napada me zavrit do aluboxu dalsi AP a zjistit co naskenuje. Kdyz se budu vecer nudit, tak to zkusim.
Nasel jsem toto. Tam, kde setkají stejné fáze vzniknou kmitny - místa s největší výchylkou, tam kde se vlnění setkají v protifázi vzniknou uzly - místa, která vůbec nekmitají. Kmitny nebo uzly jsou od sebe vzdálené o celistvé násobky poloviny vlnové délky.
Jestli to pak karta nevidi jako sum, ktery musi odfiltrovat.
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 13 years ago

neviem ci je porovnatelne rb800 a rb600... podla mna rb800 je na tom podstatne lepsie vykonovo ako rb600. a potom porovnanie rb800 a alix je otazne...

ja idem teraz nasadzovat rb800 + rozsirujuci slot na 16x ether a dufam, ze mi to odroutuje 100 mbit :-)
nechcem nic, len routovat... podla vas to zvladne?
0 x

Ladik

Příspěvekod Ladik » 13 years ago

Presne toto mam, ale na RB6OOA s temi 16x porty a pouze routuju a 100Mbit da levou zadni.
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 13 years ago

Ladik píše:Presne toto mam, ale na RB6OOA s temi 16x porty a pouze routuju a 100Mbit da levou zadni.

na kolko slape cpu pri 100 mbit zatazeni?
0 x

Ladik

Příspěvekod Ladik » 13 years ago

Ted tam skoro nic netece asi vsichni spi :-)
Uvidime mrku na to zitra okolo osme vecer to je slusna zatez.
Snad nezapomenu :-)
0 x

Selič

Příspěvekod Selič » 13 years ago

U Alixu jsem měl zatím jen jeden problém - za mrazu nechtěl bootovat. Nakonec to bylo CF kartou, která měla ve specifikaci 0-70°C a systém ji při startu nenašel.

S tím rušením v kovových boxech problém není - ruší se to úplně stejně i v plastu. Navíc v plastové krabici to chytá bordel všude kolem.
Jsem se teď dostal k pečlivému proměření proč nefunguje nstreme dual na RB433 s CM9 a výsledky jsou silně frustrující.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 13 years ago

Alixe teda nejedu ale porovnovat rb600a a alixe jaksi nejde ... rb 800 je daleko vykonejsi nez rb600 .. ma jednej rb800 tu mam cca 80 klientu , sest karet ( 4x 5Ghz, 2 x2,4Ghz) ve spickach datovej tok cca 45 mb a zatizeni procaku nepreleze 50 procent .... zadny vytuhuvani nic ( pravda ispadmin ma narizeno jednou tejdne udelat reboot - preventivne z hitorickych duvodu)
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

ppp76 píše: zadny vytuhuvani nic ( pravda ispadmin ma narizeno jednou tejdne udelat reboot - preventivne z hitorickych duvodu)

nojo, a sme doma :)
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 13 years ago

Leeonek píše:
ppp76 píše: zadny vytuhuvani nic ( pravda ispadmin ma narizeno jednou tejdne udelat reboot - preventivne z hitorickych duvodu)

nojo, a sme doma :)

To je jeste z dob 532 :wink: a nejak sem neml duvod to menit :wink: ta minuta nefunkcnosti ve 4 hodiny rano nikoho nezabije a ja mam jisotut ze se prociti pamet ... a dostranovat to nebudu kdyz to slape ... dle hesla : funguej ten kram? nestourejte se v nem :lol:
0 x