Zdeněk Švarc píše:No, kdyby záleželo jenom na mě, dávno bych v téhle diskuzi neztrácel čas. Beru to však z pohledu nezasvěceného nováčka, který na tohle vlákno narazí, když se rozhodne něco si o PPPoE a Radiusu přečíst. Při pročítání vlákna pak může dojít k závěru, že kašlat na standardy a bastlit sítě, jak se mu zlíbí, je ok. Ale není. Pro nezasvěcené lidi je skutečně těžké až nemožné oddělit argumenty od pseudoargumentů. A tak se to snažím populárně naučnou formou vysvětlit.
Zdeňku možná to PPPoE je standard, má se to tak dělat atd. atd. Nicméně je to opruz pro uživatele. Nedovedu si představit otravovat zákazníky tím, aby si ve Windows nastavovali PPPoE vytáčení. To by se na ty standardy dívali tak, že by mě měli za vola, protože támhle soused má internet od TO2 a žádné takové bastle tam nemusí nastavovat

Sice to dělá samozřejmě modem ale to je druhá věc.
Dejme ještě tomu, že by to vytáčel Mikrtotik na WANu, ale LANka uživatele musí být "user friendly" čili zapojím kabel a jedu.
Máte na stránkách krásné návody s obrázky jak ten vopruz PPPoE na počítači nastavit. Super. Ve chvíli kdy user přeinstaloval Windowsy tak se na net ani nepodívá. A už volá....
Promiň ale připadá mi jednodušší přidělit IP adresu a víc to neřešit.