❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Ubiquiti 24 GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
David2006

Re: Ubiquiti 24 GHz

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

Díky Blaxi za osvětlení, mě se to sice od Jardaxe hnedle nezdálo, ale říkal jsem si že raději ať ho podpoří někdo další. Takže v tomto světle, pokud ten spoj pojede jak má(tedy ty rychlosti budou reálné), tak asi nemá konkurenci...a pokud udělají EU verzi nejlíp v 17GHz tak to bude teprve ten správnej mazec 8) .
0 x

Jardax
antispam: Ano

Příspěvekod Jardax » 13 years ago

blax píše:
Jardax píše:Ciste technicky - opravte mne pokud se mylim - se jedna o radio, ktere je pres vsechny sve vychytavky (a ja to docela ocenuju) porad hrozne drahy proti profi spojum.
- 64QAM oproti 256QAM
- zabrane obe polarizace v obou kanalech, oproti jedne polarizaci
- 100MHz sirka pasma oproti 56MHz

To je cca 16x mene vykonne nez srovnavane profi radio od SAFu, i kdyz je to asi jedno o kterou znacku jde, Alcoma je prakticky stejna. Navic umi vyhybku na dualni polarizaci
Profi stoji cca 160k bez DPH, takze tohle by melo stat cca 10k za spoj... ne? :)

Profi spoj ma mit 366MBps FD, cili takovych cca 300Mbps cista ruka a s doprednou korekci. Tu ubnt nema, a jejich "agregovanemu prenosu 1,4Gbps" neverim ani smykem, to je tak maximalne modulacni rychlost.
Navic profi ma moznost dualni polarizace (cca 600Mbps), pri vyuziti celeho pasma ktere zabira ubnt je to tak neco kolem 1,2Gbps CISTYCH dat - resp. cca 1,4Gbps modulacne. Zvlastni shoda, ale ve wifi svete je tohle zonglovani s pojmy a cisly nakonec celkem bezne.
ubnt pry ma 1,4Gbps na stejne sirce pasma, stejne (dualni) polarizaci a 4x nizsim kodovani.
Neni proste mozne za stavajich parametru prenest vic, nez prenasi zarizeni s lepsimi parametry, takze je to kravina.

precti si poradne navod a precti si vic informaci o tom radiu - vetsina toho co tady pises totiz neni pravda
spoj umi 700Mbs fullduplex - navic si muzes vybrat mezi FDD a TDD

kazdopadne toto dohadovani jestli je to wifina nebo neni je o nicem - az to bude dostupne tak se uvidi jestli je to wifina nebo profi radio

Ale tys to nepochopil.
Ja neresim to co pisou nekde v manualu jako fakt, jen pocitam technicke parametry v pomeru k jinym zarizenim.
Az toho mi vychazi, ze pokud maji papiry ubnt pravdu, tak jsou technicky (fyzikalne) mnohem dal nez profi spoje, protoze dokazi za stejnych podminek prenest mnohonasobne vic.
Coz je zrejma kravina.
Takze jednak poradne cti co kdo pise, druhak nepouzivej tyhle logicke zkratky - ty nevis, kolik to skutecne prenasi, nebo ano? Mas to na stole a uz jsi to podrobil realnym testum?
Jestli ne, tak vychazis z tech samych propagacnich materialu jako ja, a v tom pripade je dobre nejdriv zapnout hlavu.
Napriklad veta "spoj umi 700Mbs fullduplex - navic si muzes vybrat mezi FDD a TDD" je bonmot mesice :D:D :D
Obzvlast s prihlednutim ktomu, ze fyzikalne nelze na 100MHz sirce pasma dual polarizace 64QAM prenest 700MBps FD, i kdyby ses postavil na hlavu :)
A ze je to wifina soudim prave z toho ovladaciho softu, prohlidni si ho poradne... a take jsem tam nikde nic o zadne dopredne korekci (ano hapi, samozrejme jde o FEC) necetl. Je to ubnt verze (oni vzdycky umeli vyhmatnout elegantni onebox reseni) mikrotikackeho dualNstream, integrovane dokopy. Veskere parametry vcetne anten nebudou vybocovat zezavdene ubnt praxe - funguje to, to je dostatecne reseni.
To neni samo o sobe kritika ubnt, jen pitvam dostupne parametry.

Kazdopadne - ten hw je celkem jasny, mne by asi nejvic zajimalojaky tam maji procak...
0 x

Jardax

hapi píše:pokud se dopředná korekce myslí FEC tak to vás sklamu. FEC má každá tupá wifina. V datasheetu píšou FEC přibližně 3/4. Pokud to je nstreme dual tak už to neni klasická wifina.

Podle mě tady někdo hodně blbě počítá.

Hapi, hapi, hapi... ja vim, ze mas dualNstream v oblibe, ale furt je to obycejna wifina. Stejny chipsety, stejny modulace, stejny ovladani, jen sw rozhozeny na dva porty. Furt je to wifina, k profi reseni to ma pekne daleko, i kdyz to funguje samo o sobe dost dobre...:D :D :D
Naposledy upravil(a) Jardax dne 31 Mar 2012 18:51, celkem upraveno 1 x.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 13 years ago

Jardax píše:[etry vcetne anten nebudou vybocovat zezavdene ubnt praxe - funguje to, to je dostatecne reseni.

Kazdopadne - ten hw je celkem jasny, mne by asi nejvic zajimalojaky tam maji procak...

Altera cyklon 4. Jinak 64 qam ve 100 MHz přenese az 2x480 Mbit takže čísla nejsou nerealna, ale finální reseni bude možná složitější než se na první pohled může zdát. :roll:
Pravé vysoký overhead svědčí o systemivych nedostatcich
0 x

Jardax

Insider píše:
Jardax píše:[etry vcetne anten nebudou vybocovat zezavdene ubnt praxe - funguje to, to je dostatecne reseni.

Altera cyklon 4. Jinak 64 qam ve 100 MHz přenese az 2x480 Mbit takže čísla nejsou nerealna, ale finální reseni bude možná složitější než se na první pohled může zdát. :roll:
Pravé vysoký overhead svědčí o systemivych nedostatcich

A hele,to neni uplne blby hw - je videt, ze to designoval nekdo uplne jiny nez predchozi ubnt.
Tu variantu 960Mbps s temihle parametry bych fakt rad videl - to jen tak teoretizujes, nebo to nekde existuje? :)

Podle mne ubnt inzeruje 1,4GBps jako maximalni modulacni rychlost pri avizovanych (jednou mozna) 256QAM...
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

To už zase nevychází.. Matematika je jednoduchá. 100 MHz je cca 90 Mbaud 64 Sam je 6bit na symbol. 256QAM je je 8bit na symbol. Matematiia je potom prosta 6*90*2 je Hruba modulační rychlost a u vymazlenejch systému je overhead tak 10 procent. No a je to 35 procent což je třeba Viterbi 3/4, ale to je fakt kroekce která se ppuziva na linkách dlouhejch 36000 Km
0 x

cz_ranger
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod cz_ranger » 13 years ago

Jardax píše:Podle mne ubnt inzeruje 1,4GBps jako maximalni modulacni rychlost pri avizovanych (jednou mozna) 256QAM...

1,4 Gbps je Ubiquiti marketing stejne jako 150+ Mbps u Airmaxu - viz. aggregate - scitaji propustnost obema smery, aby to lip vypadalo. Takze realne 700 M full duplex. A to uz ve dvou polarizacich vychazi pro QAM 64/100MHz
0 x

cz_ranger
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod cz_ranger » 13 years ago

Insider píše:To už zase nevychází.. Matematika je jednoduchá. 100 MHz je cca 90 Mbaud 64 Sam je 6bit na symbol. 256QAM je je 8bit na symbol. Matematiia je potom prosta 6*90*2 je Hruba modulační rychlost a u vymazlenejch systému je overhead tak 10 procent. No a je to 35 procent což je třeba Viterbi 3/4, ale to je fakt kroekce která se ppuziva na linkách dlouhejch 36000 Km

Pokud si dobre pamatuju, tak v norme Wimaxu byly korekce taky dost brutalni - 1/2, 2/3, 3/4
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

cz_ranger píše:
Insider píše:To už zase nevychází.. Matematika je jednoduchá. 100 MHz je cca 90 Mbaud 64 Sam je 6bit na symbol. 256QAM je je 8bit na symbol. Matematiia je potom prosta 6*90*2 je Hruba modulační rychlost a u vymazlenejch systému je overhead tak 10 procent. No a je to 35 procent což je třeba Viterbi 3/4, ale to je fakt kroekce která se ppuziva na linkách dlouhejch 36000 Km

Pokud si dobre pamatuju, tak v norme Wimaxu byly korekce taky dost brutalni - 1/2, 2/3, 3/4

Ale tohle PTP backhaul, mobile app
0 x

Jardax

cz_ranger píše:
Jardax píše:Podle mne ubnt inzeruje 1,4GBps jako maximalni modulacni rychlost pri avizovanych (jednou mozna) 256QAM...

1,4 Gbps je Ubiquiti marketing stejne jako 150+ Mbps u Airmaxu - viz. aggregate - scitaji propustnost obema smery, aby to lip vypadalo. Takze realne 700 M full duplex. A to uz ve dvou polarizacich vychazi pro QAM 64/100MHz

No, neverim tomu.
0 x

Walkeer

Příspěvekod Walkeer » 13 years ago

Jardax píše:A ze je to wifina soudim prave z toho ovladaciho softu, prohlidni si ho poradne... a take jsem tam nikde nic o zadne dopredne korekci (ano hapi, samozrejme jde o FEC) necetl. Je to ubnt verze (oni vzdycky umeli vyhmatnout elegantni onebox reseni) mikrotikackeho dualNstream, integrovane dokopy. Veskere parametry vcetne anten nebudou vybocovat zezavdene ubnt praxe - funguje to, to je dostatecne reseni.

Z toho videa, co maji na strankach, podle toho c ov nem rikaji, soudim, ze procak bude nejaky xilinx ci podobne plne programovatelne hradlove pole, minimalne ten modem, coz je jiste zajimave reseni. Jinak by me dost zajima, na zaklade ceho soudis, ze to je wifina. Ja osobne wifi, co umi 1.4GBs, at uz papirovych nebo realnych, neznam.
0 x

Jardax

Walkeer píše:
Jardax píše:A ze je to wifina soudim prave z toho ovladaciho softu, prohlidni si ho poradne... a take jsem tam nikde nic o zadne dopredne korekci (ano hapi, samozrejme jde o FEC) necetl. Je to ubnt verze (oni vzdycky umeli vyhmatnout elegantni onebox reseni) mikrotikackeho dualNstream, integrovane dokopy. Veskere parametry vcetne anten nebudou vybocovat zezavdene ubnt praxe - funguje to, to je dostatecne reseni.

Z toho videa, co maji na strankach, podle toho c ov nem rikaji, soudim, ze procak bude nejaky xilinx ci podobne plne programovatelne hradlove pole, minimalne ten modem, coz je jiste zajimave reseni. Jinak by me dost zajima, na zaklade ceho soudis, ze to je wifina. Ja osobne wifi, co umi 1.4GBs, at uz papirovych nebo realnych, neznam.

Ja taky ne, proto rikam, ze tech 1,4GBps je blaf.
Viz predchozich cca 10 prispevku.
0 x

blax

Příspěvekod blax » 13 years ago

no to bude spis o tom ze takova reseni neznas - jinak firem ktere se zabyvaji designem radii v hradlovych polich je dost:
obyc Xilinx nebo Altera + prislusnej soft ti z toho udela celkem schopnej zaklad pro mikrovlnej spoj
viz http://www.modesat.com/products/ethernet-radio/
0 x

Jardax

blax píše:no to bude spis o tom ze takova reseni neznas - jinak firem ktere se zabyvaji designem radii v hradlovych polich je dost:
obyc Xilinx nebo Altera + prislusnej soft ti z toho udela celkem schopnej zaklad pro mikrovlnej spoj
viz http://www.modesat.com/products/ethernet-radio/

No to mas pravdu, neznam. Hradlova pole jsem pred lety v Popovu dokonce designoval...
Ale ty`urcite mas prehled, takze bych prosil nejake takove zarizeni s 1,4GBps predstavit. Staci odkaz na vyrobce, dekuji predem.
Nepotrebuju teoreticke vypocty ani datasheet chipsetu, chci videt fyzicke funkcni zarizeni s takovou prenosovkou a takovymi parametry.
Jedine co se tomu vzdalene blizi je Exalt Extremeair, ktery dela SKORO gigabit za vyuziti 4x56MHz, coz je o fous vic nez deklarovanych 2x100MHz - a to je spicka, ktera nema konkurenci.
0 x

Shakal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Shakal » 13 years ago

pozeral som trochu ten datasheet co je na stranke (otazne je ako to bude vzdialene od skutocnosti):
tam je pisane ze sirka kanala je 100MHz, ale pod tym je uvedene, ze kanal 24,1 a 24,2GHz a z toho mi vychadza,
ze to bude 2x100MHz = 200MHz - asi 100Mhz pre kazdy smer v dvoch polarizaciach :?:
a druha vec je, ze budu pouzivat nejaku vlastnu skomoleninu FDD a TDD, ktoru nazvali HDD
takze sa mame podla vsetkeho na co tesit, 24GHz asi pojde do kolien :cry:
0 x