❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Anketa - Stop TDD na 10 GHz?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.

10 GHz pásmo dle VO-R/14-2012, je toto pásmo třeba chránit před vnikem nekompatibilních systémů?

Ano, dosavadní používání prokázalo, že i bez licence lze provozovat velmi rychlé a spolehlivé spoje v režimu FDD, spoje TDD jsou nekompatibilní
91
85%
Ne, spoje TDD spoje budou fungovat bez problémů a využitelnost pásma a jeho spolehlivost se nezmění
12
11%
Nevím
4
4%

Celkem hlasů: 107

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Re: Stop TDD na 10 GHz

Příspěvekod ppp76 » 13 years ago

+1
napis pak kdy se to kona tam bych taky rad byl :wink: i klidne venku s trasparentem abych pdoporil :mrgreen:
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 13 years ago

Mozna bylo od veci tam napsat, ze pasmo 10GHz vyuziva z velke casti take státní správa. Nebo se o tom alespon zminit pri osobnim jednani na CTU.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 13 years ago

vsadím se že na jednání bude i nějaký kůň z I4blitky a bude tam kvákat, že to žádný spoje neničí....
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 13 years ago

Anketáá
0 x

cz_ranger
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod cz_ranger » 13 years ago

Psát úřadu že reaguje vyhýbavě a nekompetentně je skvělý způsob jak vybudovat atmosféru spolupráce. Nebo snad někdo z výše uvedených má nějakou páčku (raději páku) jak ČTÚ donutit ke korektní práci ? Osobně mám pocit, spíš opačný a neustále se mi tu vybavuje cosi o hadech a bosých nohou... Jinak teze ohledně optimalizace využití spektra je první rozumně formulovaný argument, který v těchle hysterických debatách padl. Mimochodem, pokud ČTÚ neplní svou funkci, co takhle ombudsman ? A na úplný okraj, dokážu si představit lokality, kde spoj jako PBM10 má své uplatnění (např. mezi Kotěhůlkami a Hornídolní).... On je velký rozdíl (IMO) jestli se na to díváte optikou města nebo venkova.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

Insider píše:Internet pro všchny dnes podal návrh na předběžné opatření orgánům činným v těchto záležitostem. Jedná se o zákaz provozu zařízení pracujících v režimu TDD v pásmu 10GHz.

Momentální databáze petice čítá necelých 100 000 zastupovaných koncových zákazníků. Bude předána na osobním jednání na Správě frekvenčního spektra ČTÚ v Praze, při osobním jednání s ředitelem odboru p. Ing. Duchačem.
Na ČTÚ byla odeslána veřejná žádost o osobní jednání za přispění zástupců ISP a odborné veřejnosti - především vedoucích pracovníků R&D oddělení odborných firem, kteří mají konkrétní představu, co bude následkem, úryvek z dopisu:

"na základě faktického stavu věci Vás tímto žádám o sdělení termínu, kdy bychom Vás mohli navštívit za účelem jednání o provozu a efektivním využití spektra zařízeními v pásmu 10GHz, dle VO-R/10/2006. V poslední době se zděšením sledujeme, jak dochází ke kompletní devastaci tohoto pásma a chtěli bychom na tuto skutečnost protokolárně a veřejně upozornit. Dále chceme zjistit, jaké jsou možnosti jeho ochrany nebo jak ji zajistit. Jak definovat postup, který povede ke změně práv využívání radiových kmitočtů, aby došlo k minimalizaci škod.
Na stávající stav upozorňujeme od poloviny minulého roku, ale úřad doposud konal v neprospěch optimalizace spektra.
Jak je úřadu bezpochyby známo, je pásmo dle VO 14 využíváno pro potřeby přenosu dat, především pro účely šíření veřejně dostupných služeb elektronických komunikací a výstavby sítí veřejných komunikací a tvoří velmi významnou oporu při budování bezdrátových sítí, především v mimoměstckých oblastech. Mezi povinnosti úřadu dle §15 odstavce 2/ je zodpovědnost za optimální využití spektra.
Jelikož to úřad považuje za zásadní, jak opakovaně tvrdí ve vypořádání podmínek k materiálu změny nařízení vlády 154/2005 v bodě 6/ nemůžeme už dále otálet a na katastrofický stav upozornit a projednat jej Vaším úřadem osobně. Na písemná podání a podněty úřad reaguje vyhýbavě a nekompetentně. Zároveň chceme domluvit kroky vedoucí k ochraně spektra v 10 GHz jako takového za účasti odborné veřejnosti tak, aby bylo toto možné spektrum skutečně využívat optimálně, bez podezření, že úřad sám porušuje dotčený zákon."

Mohu se zeptat kdo tak rychle sehnal 100 000 podpisů koncových uživatelů? Jen aby daní zákazníci věděli že dali souhlas či vůbec podepsali nějakou petici jak zde Insider prohlašuje.

Dále pakliže byla zde proklamovaná žádost odevzdána veřejně - kde je tedy celé znění žádosti k veřejnému nahlédnutí?
0 x

David2006

cz_ranger píše: On je velký rozdíl (IMO) jestli se na to díváte optikou města nebo venkova.

+1
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

cz_ranger píše:Psát úřadu že reaguje vyhýbavě a nekompetentně je skvělý způsob jak vybudovat atmosféru spolupráce. Nebo snad někdo z výše uvedených má nějakou páčku (raději páku) jak ČTÚ donutit ke korektní práci ? Osobně mám pocit, spíš opačný a neustále se mi tu vybavuje cosi o hadech a bosých nohou... Jinak teze ohledně optimalizace využití spektra je první rozumně formulovaný argument, který v těchle hysterických debatách padl. Mimochodem, pokud ČTÚ neplní svou funkci, co takhle ombudsman ? A na úplný okraj, dokážu si představit lokality, kde spoj jako PBM10 má své uplatnění (např. mezi Kotěhůlkami a Hornídolní).... On je velký rozdíl (IMO) jestli se na to díváte optikou města nebo venkova.

Atmosferu spoluprace jsme se pokoušeli budovat od 7/2011 cca asi 5 přípisy a 2 hovory po telefonu. Během tohoto týdne jsme pochopili, že bude lepší to prodebatovat operativně za přispění medií a odborné veřejnosti.
0 x

David2006

Jinými slovy vás ČTU odpálkovalo už tehdy? Že když budou papíry vcajku tak jim po tom nic není? Nebo si to mám vyložit jinak?
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

David2006 píše:Jinými slovy vás ČTU odpálkovalo už tehdy? Že když budou papíry vcajku tak jim po tom nic není? Nebo si to mám vyložit jinak?

Normálně na tebe neodpovídám, protože tě mám už rok v ignorelistu.
Ne, pan Macek slíbil, že se zahájí veřejná konzultace ve 2 pololetí 2011, čímž se nás celkem šikovně zbavil, Otravoval jsem ho v listopadu - bez odpovědi, v prosinci... o: Nemastný neslaný. Neco pripravujeme,
Další dotaz, začátkem března, po polovině března..
o: Připravujem, připravujeme, diskuze po polovině roka..
Jinámi slovy, neotravujte nás, času dost..
No.. jak pro koho..
0 x

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 13 years ago

Ackoli to pisu nerad, myslim si ze se stejne nic nestane at tam poslem cokoliv. Jedina sance je tam psat nebo spis rejpat skrze politiku. Pripomina mi to i neco jako je KIVS kde jsem mel rozhovor s panem Sovou a ten to politicky nechtel tlacit a ze mysli ze to bude stacit rozmazat v mediich...jsem zvedavej na vysledek obojiho ale tak jak me rekl jeden clovek kterej zas neco resil skrze kamiony(nepoliticky predtim), tak ho odpalkovali tak ze jako sdruzeni jsou pouze poradni hlas a ze rozhoduji ti kteri byli zvoleni obcany. A nejak se obavam ze to stejne bude nakonec i v tomto pripade a ze nezbude nic jineho nez se stim smirit, jelikoz diky nefunkcnosti CTU jsme tu vyrostli my vsichni a nepredpokladam ze by zacalo CTU neco menit...
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

Ještě mě napadlo, co takhle napsat nějaký odborný článek na internetprovsechny.cz ? Myslím že třeba spousta ISP kteří nechodí na toto forum a nečtou I4WIFI blog tak o problému vůbec nemusí vědět.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 13 years ago

cz_ranger píše:Psát úřadu že reaguje vyhýbavě a nekompetentně je skvělý způsob jak vybudovat atmosféru spolupráce. Nebo snad někdo z výše uvedených má nějakou páčku (raději páku) jak ČTÚ donutit ke korektní práci ? Osobně mám pocit, spíš opačný a neustále se mi tu vybavuje cosi o hadech a bosých nohou... Jinak teze ohledně optimalizace využití spektra je první rozumně formulovaný argument, který v těchle hysterických debatách padl. Mimochodem, pokud ČTÚ neplní svou funkci, co takhle ombudsman ? A na úplný okraj, dokážu si představit lokality, kde spoj jako PBM10 má své uplatnění (např. mezi Kotěhůlkami a Hornídolní).... On je velký rozdíl (IMO) jestli se na to díváte optikou města nebo venkova.

A to je problem ja sem trebas na venkove a jd emi tu pres jednu vesnici tak cca 8 - 9 spoju na desitce , proste je to v trase krizeni takze mi nad viskou frcej data ... takze kdyz tu ty sracky bych rozsvitil vsadim boty ze minimalne jeden spoj nekomu sestrelim .....
A jak chces rozdelit horni dolni a od mesta? v nasi horni dolni je to hukot uz ted s tim so tu preze men lita , a ja tu mam sem jednu desitku prichozi (185) druhou odchozi (88) a jest ejedna sme prijde behem roku , N ahlavni bod mam 17tku a to jako kvulit tomu ze si nejakej blbecek bude mysle ze jsme horni dolni a nasere si sem tu sracku od ubnt tak budu menit vsecko na 17tku nebo 11tku? Argument je to jen vesnice nesnasim , davam stejnou kvalitu pokdu mozno vsude . Takze pokdu mam tarif 30mb na jednom konci site mam ho na druhym konci taky , pokdu mi hodlas sdelit ze mam nejakou mikrosit tak s emi to keca tak je sic emala ale pri posldnim scitani mi vyslo ze mam 246 vysilacich anten na bodech celkem ... jen abys byl v obraze
A jeliokoz sem cech tak znam jak to cechach chodi jakmile to nekd enekde upichne se slovy to je docasne okamzite je to naporad a uz se teho nezbavime :evil: nebo tady to zatim staci a jinam to davat nebudem , ta to jeden traktorista uvidi to druhej a uz je to lavina a poserem se sici ... boze zas sem nasratej kdyz to musim zas psat protoze nekteri sou zabedneny :twisted:
0 x

Neuro

Příspěvekod Neuro » 13 years ago

cz_ranger píše:A na úplný okraj, dokážu si představit lokality, kde spoj jako PBM10 má své uplatnění (např. mezi Kotěhůlkami a Hornídolní).... On je velký rozdíl (IMO) jestli se na to díváte optikou města nebo venkova.

Jenže tam bude skvěle fungovat na stejných rychlostech i stávající 5.4 GHz a možná i 2.4 GHz řešení ještě ke všemu za levnější peníz. Navíc kdyby šlo nějak formulovat "smí se používat jen na venkově", čili "nesmí na dálnici", tak tu neexistují 4 vlákna a X tisíc příspěvků ..
0 x

Neuro

Příspěvekod Neuro » 13 years ago

ppp76 píše:Argument je to jen vesnice nesnasim , davam stejnou kvalitu pokdu mozno vsude . ... boze zas sem nasratej kdyz to musim zas psat protoze nekteri sou zabedneny :twisted:

Tak se omlouvám, evidentně to bude komplikovat život všem, i venkovu .. mimochodem, já jsem původem také z malého města a do půl roku se na vesnici stěhuji a už se nemůžu dočkat. Jen jsem se domníval, že tam máte čistěji, alespoň my tady v okolních vesničkách co připojujeme máme relativně klid ve srovnání s problémy ve městě ..
0 x