Potrebuejem preniest co najvacsiu konektivitu.
Rozmyslal som nad jednou z funkcii MK. BONDING.
2 routre medzi nimi nahradit metaliku wifinou. ale nemam predstavu ze ako to funguje.A potreboval by som co najednoduchsie.
Mam pocit ze by sa toto dalo urobit aj nejakym switchom. Niesom si isty ze akym sposobom. Trunking alebo spannig tree. Vela mi tieto nazvy nehovoria, ale mam pocit ze trunking je na prepajanie switchov pre vacsiu zataz. Myslite zeby sa to dalo poriesit aj v mojom pripade?
Za rady vopred dakuejm
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Bonding - Trunking ?
kdavid píše:Potrebuejem preniest co najvacsiu konektivitu.
Rozmyslal som nad jednou z funkcii MK. BONDING.
2 routre medzi nimi nahradit metaliku wifinou. ale nemam predstavu ze ako to funguje.A potreboval by som co najednoduchsie.
Mam pocit ze by sa toto dalo urobit aj nejakym switchom. Niesom si isty ze akym sposobom. Trunking alebo spannig tree. Vela mi tieto nazvy nehovoria, ale mam pocit ze trunking je na prepajanie switchov pre vacsiu zataz. Myslite zeby sa to dalo poriesit aj v mojom pripade?
Za rady vopred dakuejm
Bonding ti umožní spojit dvě a víc síovek aniž by ti vznilo kolečko (cyklická chyba)... Tak že pokud potřebuješ posílit jednoduše spoj třeba bod-bod, tak si připrav třeba na každou stranu 2 Ghz antény s kartama, pak to všechno dáš do bondingu (ale teï nevim jak to konkrétně nastavit) a ono ti to pak pojede dvojnásobnou rychlostí

0 x
Leeonek píše:jen tak mimochodem bondovat jdou jen full duplexní spoje, takže na bonding jedině 2x nstreme2 (4 antény a 4 karty na každé straně) na bonding dvou AP>Client zapomeň
jj s Bondováním AP -> client naprosto souhlasím, ale pokud využiješ třeba 3 wlany tak to jde taky... neni pravidlo, že se musí párovat
0 x
Leeonek píše:Besito píše:jj s Bondováním AP -> client naprosto souhlasím, ale pokud využiješ třeba 3 wlany tak to jde taky... neni pravidlo, že se musí párovat
Jasné, ty nstrene sem uvedl jako příklad FD spoje, jinak de bondovat kolik chceš FD spojůklidně i 3
Přesně tak

Na bondování už se chystám delší dobu... budu mít dva 5Ghz spoje nevim jestli je dám do WDS a nebo do NStreme... A pak to probonduji...
Co je lepší WDS nebo NStreme?
Budu používat na každé straně CM10 a P4 3,2 Ghz 2MB cash
na 250m mi to snad nějaký Byt dá

0 x
Besito píše:Leeonek píše:Besito píše:jj s Bondováním AP -> client naprosto souhlasím, ale pokud využiješ třeba 3 wlany tak to jde taky... neni pravidlo, že se musí párovat
Jasné, ty nstrene sem uvedl jako příklad FD spoje, jinak de bondovat kolik chceš FD spojůklidně i 3
Přesně tak![]()
Na bondování už se chystám delší dobu... budu mít dva 5Ghz spoje nevim jestli je dám do WDS a nebo do NStreme... A pak to probonduji...
Co je lepší WDS nebo NStreme?
Budu používat na každé straně CM10 a P4 3,2 Ghz 2MB cash
na 250m mi to snad nějaký Byt dá
V bondingu je moznost nastavenia ze cez ktoru sietovku ma ist upload a download, takze podla vsetkeho nemusi byt FD spoj. Mal som namysli spoje bod bod na pasme 5 GHz. A co zikate na funkci trunking pri switchoch? To by nepomohlo?
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Bonding ... to slyším poprvé
Ale každý lepší switch tohle umí jako Trunking. Funguje samozřejmě napřímo jen mezi těmi přepínači (jde udělat dvou, čtyř i osmi násobná rychost toho gigabitu nebo stovky - podle toho jaký switch to je). Experimentovat ale s bezdrátovým spojem mezí tím mě ještě nenapadlo - otázka jestli by to jelo - pokud ano, bylo by to mnohem jednodužší pomocí switchů (asi)

Ale každý lepší switch tohle umí jako Trunking. Funguje samozřejmě napřímo jen mezi těmi přepínači (jde udělat dvou, čtyř i osmi násobná rychost toho gigabitu nebo stovky - podle toho jaký switch to je). Experimentovat ale s bezdrátovým spojem mezí tím mě ještě nenapadlo - otázka jestli by to jelo - pokud ano, bylo by to mnohem jednodužší pomocí switchů (asi)

0 x
StoupaLutin píše:Bonding ... to slyším poprvé![]()
Bolo by to asi spolahlivejsie a lacnejsie riesenie. teraz skusam trunking na switchod od signamaxu ale zatial mi to funguje len ako zaloha. Ked vytiahnem jeden kabel tak to automaticky ide cez druhy.Ale ako nastavit rovnomerne rozdelenie rychlosti na porty v trunkingu tak to neviem.

0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
kdavid píše:StoupaLutin píše:Bonding ... to slyším poprvé![]()
Bolo by to asi spolahlivejsie a lacnejsie riesenie. teraz skusam trunking na switchod od signamaxu ale zatial mi to funguje len ako zaloha. Ked vytiahnem jeden kabel tak to automaticky ide cez druhy.Ale ako nastavit rovnomerne rozdelenie rychlosti na porty v trunkingu tak to neviem.
Ano to je dobře... Trunking násobí/zvyšuje konektivitu (násobí se portová rychlost) a součastně dělá failover (pokud jeden "kebel" vypadne, jede po ostatních (logicky s nižší rychlostí o ten vypadený). Rozdělování zátěže je automatické - prostě to jede po dvou, čtyřech nebo více kabelech, tudíž i automaticky musí rozdělit data do těchto kabelů (která data v jakém kabelu "pojedou" to neurčíte - z podle mě je to i dobře, ostatně proč by jsme se o tom měli starat).
Přirovnám to k diskovému poli - také nevíte a ani neovlivníte jaká data se zapíšou na jaký disk (třeba v RAID 5) - prostě to funguje rychleji, bezpečněji a automaticky - a spolehlivě.

0 x
StoupaLutin píše:kdavid píše:StoupaLutin píše:Bonding ... to slyším poprvé![]()
Ano to je dobře... Trunking násobí/zvyšuje konektivitu (násobí se portová rychlost) a součastně dělá failover (pokud jeden "kebel" vypadne, jede po ostatních (logicky s nižší rychlostí o ten vypadený). Rozdělování zátěže je automatické - prostě to jede po dvou, čtyřech nebo více kabelech, tudíž i automaticky musí rozdělit data do těchto kabelů (která data v jakém kabelu "pojedou" to neurčíte - z podle mě je to i dobře, ostatně proč by jsme se o tom měli starat).
Přirovnám to k diskovému poli - také nevíte a ani neovlivníte jaká data se zapíšou na jaký disk (třeba v RAID 5) - prostě to funguje rychleji, bezpečněji a automaticky - a spolehlivě.a.. a to je tak dobře, ne?
Jane ale ten switch co skusam ma moznost obmedzenia rychlosti na jednotlivy port.Ked som dal rychlsot na rx a tx na vsetkych trunkovych portoch tak mi to neslo 2 mbps.
0 x
kdavid píše:StoupaLutin píše:kdavid píše:StoupaLutin píše:Bonding ... to slyším poprvé![]()
Přirovnám to k diskovému poli - také nevíte a ani neovlivníte jaká data se zapíšou na jaký disk (třeba v RAID 5) - prostě to funguje rychleji, bezpečněji a automaticky - a spolehlivě.a.. a to je tak dobře, ne?
Jane ale ten switch co skusam ma moznost obmedzenia rychlosti na jednotlivy port.Ked som dal rychlsot na rx a tx na vsetkych trunkovych portoch tak mi to neslo 2 mbps. Este otazocka... Nieje potrebne aplikovat vlan ?
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
kdavid píše:Jane ale ten switch co skusam ma moznost obmedzenia rychlosti na jednotlivy port.Ked som dal rychlsot na rx a tx na vsetkych trunkovych portoch tak mi to neslo 2 mbps.
Jojo ... Tak tam nedávej ani RX ani TX a nech to jet plnou rychlostí. Omezovat rychlost na ztrunkovaných portech podle mě nejde.

Ad VLAN: virtuální sítě jsou na něco jiného. To není s trunkama nijak závislé, ale klidně můžeš na ztrunkovaný multiport aplikovat jakoukoliv VLAN (sigle i multi). To samozřejmě jde...
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Besito píše:Možná to zní lamačsky, ale co je TRUNKING??
trunk
viz: http://www.svetsiti.cz/slovnik.asp?Chr=T
Fyzický nebo logický přenosový spoj, propojující dva přepínací systémy (síové přepínače, telefonní ústředny).
Tak říká odborný výklad.

0 x