❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Akcelerace vykonu routeru pomoci nVidia CUDA

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: Akcelerace vykonu routeru pomoci nVidia CUDA

Příspěvekod lwq » 14 years ago

fedy: tak tomu rikam odpoved hodna mistra :wink: diky - jdu zurive goooglit :lol:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

ludvik

Příspěvekod ludvik » 14 years ago

Zjevně na NetFPGA někdo vyvíjí i NATku ... http://www.cl.cam.ac.uk/~osc22/docs/edv10_nat_fpga.pdf, což se mi moc zamlouvá.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

fedy

Příspěvekod fedy » 14 years ago

ludvik píše:Zjevně na NetFPGA někdo vyvíjí i NATku ... http://www.cl.cam.ac.uk/~osc22/docs/edv10_nat_fpga.pdf, což se mi moc zamlouvá.

... no vidis to, jestli to maji na svem webu, tak jsem si ani nevsiml. nicmene NATka by mohla byt zajimava, jen je otazka jak rychle
to bude umet updatovat "conntrack" tabulku. v .pdf se urcite dozvim, jakmile si ho prectu ;-)
0 x

fedy

lwq píše:fedy: tak tomu rikam odpoved hodna mistra :wink: diky - jdu zurive goooglit :lol:

kdybys nahodou narazil , tak to sem posli ... jiste se bude kdekomu hodit. ja osobne k mojim potrebam
v radech stovek mbps to nevyuziju, bohate staci spravne nastaveny quadcore xeon. ale co vim co bude za rok, ze :-)
0 x

fedy

jo, ted koukam, ze jsem kecal - NetFPGA 4x 1Gbps stoji jen 20kKc ! to je dost dobry ...
0 x

Walkeer

Příspěvekod Walkeer » 13 years ago

0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 13 years ago

Walkeer: jooo, ted sem to prave sem chtel dat :lol: ...

... "ja vam to rikal" ... :mrgreen:
0 x

tomcizech

Příspěvekod tomcizech » 13 years ago

Upřímně nevím co tu řešíte. Např. Huawei Eudemon E200-X3 stojí 25 000 Kč a odnatuje a odroutuje 1 Gbit/s toku při 1 000 000 otevřených spojeních. Jsou prostě specializované zařízení a nemá cenu vařit z vody takovéto hovadiny. Latence WAN->LAN u Eudemona je menší než vůbec síťovka v PC udělá interupt na CPU. Kdyby to šlo PHY->DMI->CPU->DMI->Cuda->DMI->CPU->DMI->PHY, tak uděláte na tom stroji klidně přes 1 ms než to odbavíte. Všichni víme že latence ničí prospustnost. Pro neznalé většina dat v PC teče přes DMI ( Direct Memory Access ) což znamená že při této konfiguraci se jeden packet přes ram protočí 4x, spíše víckrát a vždy je potřeba generovat interupty pro získání dat z DMI. Spíše to budou 2 až 3 ms kdyby to šlo přes grafiku.

Proto takové řešení nejsou a NEBUDOU! A pokud ano tak pro experimentální testy ale ne do reálného provozu. Pokud chci jen routovat tak třeba 3Com 4800G se dá koupit za 20 000 a odroutuje desítky Gbps, nežere elektriku a zvládá tisíce rout.
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 13 years ago

tomiczech: jen drobnost ... Huawei je naprosta cinska (s,h)racka a nebrat od nich ani LEDky :mrgreen:
0 x

Walkeer

tomcizech píše:Spíše to budou 2 až 3 ms kdyby to šlo přes grafiku.

Tomu sam neveris, ze by to bylo vice nez 1ms, vazne ne. Kdyz uvazuji Sandybrige-E a grafiku pripojenou do PCI-E v CPU, tak to jde do RAM jen 2x: ze sitovky do RAM a z ni do GPU a pak z GPU do RAM a pak do sitovky. Kdyz uvazujes rychlosti a frekvence PCI-E a RAM, tak mi vysvetli, co by tam trvalo tech cca 3miliony CPU cyklu (=1ms)? Latenci PCI-E v3.0 (Sandybrigde ji uz umi) ale i starsi v2.0 muzeme vpodstate zanedbat vzheldem k jeji prenosove seriove rychlosti 8 resp. 4Gbps a tomu odpovidajici lateci. Latence RAM se pocita v jednotkach az desitkach ns, tam ty tvoje jednotky ms take nedostanes. A na latenci uvnitr GPU to doufam hodit nechces, to by take neklaplo vzheldem k rychlosti a frekvenci tech pameti a GPU co se u modernich grafik pouzivaji.

jeste k tem IRQ pro GPU: jiste jsi si vedom toho, ze pro GPGPU se IRQ jiz vetsinou nepouziva, nybrz se pouziva polling nebo hybridni pristup, stejne jako je tomu u modernich 10Gb sitovek.

Je dulezite si uvedomit, ze pri pouziti dual-socket Sandybidge-E lze ke kazdemu CPU priradit jednu, treba i dual-GPU kartu, takze tuto platformu lze velice efektivne skalovat. Vzhledem k masivne paralelni povaze dnesnich GPU je to pro zpracovani pokrocilych deep packet inspection technik jako delane :) Navic existuji i GPU s ECC pameti, ktere tery pravda neco stoji.
0 x

slibca

Příspěvekod slibca » 13 years ago

lwq píše:tomiczech: jen drobnost ... Huawei je naprosta cinska (s,h)racka a nebrat od nich ani LEDky :mrgreen:

A důvod tohoto tvrzení je??
0 x

tomcizech

Walkeer píše:Vzhledem k masivne paralelni povaze dnesnich GPU je to pro zpracovani pokrocilych deep packet inspection technik jako delane :) Navic existuji i GPU s ECC pameti, ktere tery pravda neco stoji.

Ano přiznávám že jsou dnes určitá vylepšení které zvyšují či obcházení limitace x86 architektury ale x86 je skutečně jedna z nejhorších architektur pro síťový provoz. Momentálně vycházím z toho že mám karty s Intel 82576 a i tak při obyčejném routingu mi tento stroj udělá 0.3 ms. Celkem 0.7 včetně dev latence strojů z kterých to posílám a přijímám. V případě GPU řešení musí zákonitě latence narůst. Ale nejde jen o latenci ale i poměr výkon/watt, spolehlivost, nároky na prostor ( počet U ) a rozšířitelnost.

lwq píše:tomiczech: jen drobnost ... Huawei je naprosta cinska (s,h)racka a nebrat od nich ani LEDky

Copak? Špatná zkušenost s modemem od O2 v hodnotě 300 Kč? Ona totiž tahle firma je trochu větší a mají i Enterprise produkty. http://www.huawei.com/enterprise/
0 x

Walkeer

tomcizech píše:Ano přiznávám že jsou dnes určitá vylepšení které zvyšují či obcházení limitace x86 architektury ale x86 je skutečně jedna z nejhorších architektur pro síťový provoz. Momentálně vycházím z toho že mám karty s Intel 82576 a i tak při obyčejném routingu mi tento stroj udělá 0.3 ms. Celkem 0.7 včetně dev latence strojů z kterých to posílám a přijímám. V případě GPU řešení musí zákonitě latence narůst. Ale nejde jen o latenci ale i poměr výkon/watt, spolehlivost, nároky na prostor ( počet U ) a rozšířitelnost.

0.3ms mi prijde moc, kolik rekordu mas v routovaci tabulce a co tam mas za OS a fakt to jen routuje? Pouzivas polling nebo IRQ? v pripade samotneho pollingu by to asi bylo mozne, ale pokud mas mensi zatez a IRQ, tak mi to prijde jako docela dost, za predpokladu ze tam mas nejakou normalni moderni platformu..

tomcizech píše:Copak? Špatná zkušenost s modemem od O2 v hodnotě 300 Kč? Ona totiž tahle firma je trochu větší a mají i Enterprise produkty. http://www.huawei.com/enterprise/

Hm, tohle vypada ze by neco uroutovat klidne i mohlo :)
Obrázek
0 x

tomcizech

Walkeer: Cca 400 záznamů ale tok okolo 850 Mbit/s a tudíž zaplý pooling. Os linux.
0 x

Walkeer

Hm tak pri takove zatezi mi prijde 0.3ms jako hodne dobry udaj :) co mas za zelezo? Krome toho 850Mb se uz nebezpecne blizi maximalni mozne hranici 1Gb a ethernet by design neni uplne dobre optimalizovan na rychlosti atakujici max rychlost.

tomcizech píše:Walkeer: Cca 400 záznamů ale tok okolo 850 Mbit/s a tudíž zaplý pooling. Os linux.
0 x