❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB750UP

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
BiFF

Re: RB750UP

Příspěvekod BiFF » 13 years ago

Dobry den
Panove setkal se nekdo s tim ze kdyz je 750up napajena pres POE a je to na strese a je na to napojene 2x Loco 1x nanobridge
ze by mu to vypinalo napajeni na portu ?Zajimave je ze to vypina jenom napajeni na portech kde jsou Loca
verzi os mam uz 5.12 je to napajene po FTP delky asi 10m s origo trafem !
Diky moc za radu
0 x

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 13 years ago

A v Routeros máš PoE na portu nastaveno jako auto nebo on?
0 x

BiFF

Zkousel jsem ON a pak uz aji AUTO a porad to stejne !!

Pak uz jsem zkousel to prehodit i do jinacich portu jestli neni vadny ale porad to stejne !

po nejake dobe R u interfacu zmizelo a ja musel dat OFF ON na POE a zase to najelo !!

Nahral jsem i verzi 5.12 a to stejne
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

Rka u iface si nevšímej když nevíš co znamená.

POE přepni na ON když nevíš co to znamená a dej restart.

Proč si tam už nenacpal v5.14?
0 x

BiFF

OK tedy kdyz myslis ON mam zapnute porad loco pingam po dejme tomu nejakem case R zmizne a loco nepingam ono kdyz udelam restart tak se to zpravi ! ale kdo to ma hlidat porad kdy to vypne a tak , udelal jsem to tak ze jsem zapl watchdog dal ip klienta a jakmile se ten interface vypl tak to restartlo a bylo to v klidu ! ale problem je v tom ze ja tam mam 2 loca a dva watchdogy se mi nepodarilo nastavit takze stejne kdyz mi vypadlo to druhe AP tak se mi to nerestartovalo a klienti zase volali !!
Trafo uz jsem zkousel davat silnejsi a nepomohlo !!

5.14 nebyla jeste na netu
0 x

BiFF

Copak hapi nic te nenapada !!!!
0 x

hapi

netwatch?
0 x

BiFF

ten nevim jak by mohl pomoct vim ze jsme to kdysi pouzivali na odmlcovani routru ovislink , bohuzel jsem byl nucen tu bunku predelat na stary zpusob jelikoz to lidi uz sralo , zkusim tam nahrat tu 5.14 a udelam testy v kanclu !!

Jeste pred tim nez jsme to nasadili tak byl test v kanclu akorad v takovem stadiu ze RB bylo napajene primo trafem a dale napajelo pres poe 2x loco v terenu jsem to mel jinak

napajene po POE a z neho 2xLoco a 1x nanobridge , zajimave je to ze se nikdy neodjebal ten port ktery napajel prijem nanobridge :-)vzdy jen loca na preskacku !
0 x

Dejf

Příspěvekod Dejf » 13 years ago

Preji pekny den vsem.
Chci se zeptat, jestli nekdo neresil problem se zamrzanim RB750UP.
Mame par kusu techto RB a na vsech se deje to stejne na pric konfiguraci a verzi OS. Na vsech je do USB pripojena "piskotka" od O2 http://www.o2.cz/osobni/modemy-a-data/256907-huawei_e173u.html. RB proste po nepravidelnych intervalech (hodiny - dny) kompletne vymrzne, sviti pouze power a jinak nic. On netu je odpojen, neda se na nej pripojit a pripadnym pripojenym zarizenim pres eth porty hlasi odpojeno...
Na instalacich drive uzivame bez problemu RB411UAHR kde problem s mrznutim neni.
Kazdny RB se scriptem kazdou noc restartuje, zamrzly RB uz ne. Momentalne jsme to narychlo "vyresili" spinacima hodinama, ale to neeee.
Na dalsi instalaci zvazujeme zase navrat k drazsi RB411.
Dotaz zni jestli nekdo neresil neco podobneho, pripadne jestli nekdo nema nejaky napad jak tuhnoucim stavum predejit.

Dekuji a pekny den
D.
0 x

hapi

BiFF píše:ten nevim jak by mohl pomoct vim ze jsme to kdysi pouzivali na odmlcovani routru ovislink , bohuzel jsem byl nucen tu bunku predelat na stary zpusob jelikoz to lidi uz sralo , zkusim tam nahrat tu 5.14 a udelam testy v kanclu !!

Jeste pred tim nez jsme to nasadili tak byl test v kanclu akorad v takovem stadiu ze RB bylo napajene primo trafem a dale napajelo pres poe 2x loco v terenu jsem to mel jinak

napajene po POE a z neho 2xLoco a 1x nanobridge , zajimave je to ze se nikdy neodjebal ten port ktery napajel prijem nanobridge :-)vzdy jen loca na preskacku !

tak chceš reagovat tak že něco uděláš na dostupnost něčeho ne? na to je netwatch a můžeš si jich tam dát kolik chceš.
0 x

BiFF

No ja tim dotazem resil to ze kdyz mi to prestane napajet apecko tak tim padem mi to prestane pingat klienta a udela to reboot MK a tim padem jak najede znova tak je apecko znova napajene !!

tak jsem to myslel !! resim porad to ze mi to vypinalo napajeni 2 apecek na preskacku jak se tomu chtelo !!

Proste provizorni reseni nez Mikrotik vymysli nejakou napravu !
0 x

jirka7x

Příspěvekod jirka7x » 10 years ago

Vyresilo se to ?
Neni problem v tom, ze Loco je na napajeni do 20V a standardne jde 24V z te 750 ?

Chtel bych to pouzit, proto se ptam.
Jirka
0 x

mirek.k

Příspěvekod mirek.k » 10 years ago

Koukám se občerstvilo hodně staré vlákno.
Bohužel si myslím, že je stále aktuální.
Na několika místech napájím NetBoxy, QRT a SXT z RB750UP.
Zcela náhodně (v řádu týdnů) spadne komunikace s jedním zařízením a pomůže jen PoE OFF ON.
V logu napájeného zařízení Kernel failure.
Pokud je to na vzdálené straně, dá se to na dálku. Pokud ne, běžím tam :-).
Uvažoval jsem o scriptu, který by to nahodil, ale trochu mě děsí představa, že bude zařízení odebráno napájení v průběhu aktualizačního rebootu.
Řešil jsem to bez úspěchu se supportem Mikrotiku - uznali, že je vadné zařízení, ale už mi nedokázali říci které. Zda zdroj v RB750UP, nebo napájené zařízení. Zkoušeno s různými ROS - nemá to vliv. Děje se to na mnoha místech a stále lituji, že jsem to takto postavil.

Mirek
0 x

Kmotrik

Příspěvekod Kmotrik » 10 years ago

dělo se nám toto u RB260GSP - v terminálu je potřeba zadat příkaz
" /interface ethernet poe settings
set ether1-poe-in-long-cable=yes ", pak nám zařízení přestali vytuhávat, nyní používáme u powerboxů a funguje dobře. Nezaznamenal jsem, že by se nám odpojilo a to máme powerbox na střeše, přívod nanobridge a za tím 2x nanostation

poe leze od klienta do ether1.
0 x

mirek.k

Příspěvekod mirek.k » 10 years ago

To vypadá jako zajímavý nápad.
Příkaz jsem už někde viděl, ale protože moje kabely jsou do 5 m, tak mne nenapadlo to použít.
Třeba to bude mít nějaké báječné vedlejší účinky.

Určitě vyzkouším a dám vědět.

Mirek
0 x