Selič píše:Mě to nedá:
1) WispStation5, WispStationM5, LiteStation2, Bullet2,5,M2,M5 můžeš připojit anténu jakou je libo.
Unifi - vestavěná anténa kvalitativně převyšuje cokoliv z levnýc krabiček včetně RB751xxx.
Airmax velké sektory - za ty prachy patří k tomu nejlepšímu, co lze běžně koupit. (Mám to změřeno. BTW není to design od UBNT, ti si navrhli jen krabici).
Airmax MIMO všesměr - zatím bez konkurence.
2) Reboot - bejvávalo. Od AirOS v4 je to minulost.
3) Na nějaký ladění a hraní spoje nemám čas. Max. mě vytáčelo to občasné odpádávání klientů podle konstelace planet na Nekrotiku.
U UBNT pokuď to dovolují podmínky šíření mikrovln, tak prostě nahraju konfiguraci, nastavím userid, max. stáhnu výkon na slabší vzdálenost a dozaměřím anténu a nazdar.
BTW rozlišujme:
RouterOS - linux with routing functions for clicking monkeys
Routerboard - Mikrotiksl´s trademark for PCBoards for low-end consumer electronics
Tak u tika mam taky konf defaultni kterou nahraju , ale pak ji individualne upravuju a hraju si s radiem aby byo dobre vyladeny a predstava ze pokazdy zemen cekam na reboot me desi

na tomhle by meli chlapsi z ubnt hodne maknout krom velkyho problemu s antenama ktery porad stojej za ho.... proste porad je to nastaveni pro garazisty, sice k nim neprejdu ale aspon je pochvalim pokud tohle vylepsej

, nebo aspon samostatne prodavat desky at si tam kdo chce muze dat sam poradnou antenu a nemusej to kutit jak v jinem vlakne ze to lidi cpou do jirousackejch anten s pomoci ruznejch bastlu
to je dobre ze ti to neda

Unifi je dobra vec akorat to nastavovani a sprava je na palici zlatej hotspot v tikovi , ale antenka pro to domaci pouziti co jsem testoval je vazne dobre udelana prijme a vysle kdeco ... druha vec jak je to vykonove

pravdou zustava ze sem nenasel bezen dostpnou antenku pripojitelnou k tikovy co by mela tak dobry sireni , to jim musim nechat ....
Ktera z tech veci co jsi vyjmenoval je prosimte dualni zalezitost?
presne se neorientuju ve verzich airos ale v tom nanosraci je nejaka verze 521 to je prece vejs jak verze 4??? nebo ne? to si radeji necham upresnit
vsesmer je pouzitelnej nekde v horni dolni ne ve meste kde je dlasich 11 poskytovatelu na ctverci 1,5 x 1,5 km

v horni dolni pobezej i dva kusy dratu , na viskach mi bezi i omntik ke klientum 96 mb - mereno na speedtestu ... pokud ma nekdo blbej dotaz jak to tam muze bezet tak je to tim ze tam mam 165mb alcomu

odpadavani klinentu ... casto zavada mezi klavesnici a zidli

a je jedno co tam je jestli tik nebo ubnt - coz byl i pripad nedavno pripojeneho klienta od konkurence , absolutne nevhodny set pro pripojeni v dane lolalite a dane vzdalenosti i s jejich slavnym airmaxem do to jelo na <>
Router OS je mozna pro klikaci opice ale nastavis v nem skoro vse aniz bys musel slozite psat neco do radku , v ubnt jde v radku taky kouzlit a nastavit skoro to smay co v tikovi ale proc bych byl masochista a delal to v neprehlednem radku kdyz to muzu prehledne naklikat
preju ubnt at udelaj neco prehledneho jako winbox aby si i opicky uzily svoje

a ja se nemusil ucit prikazy do radky