❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RouterBoard RB-133 a RB133c ... jeho problemy a mouchy

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
hafieror

Re: RouterBoard RB-133 a RB133c ... jeho problemy a mouchy

Příspěvekod hafieror » 13 years ago

Leeonek píše:soooc: problém je na 133C fakt pouze s nedostatkem paměti, a následnému vyhoupnutí výkonu cpu na 100%. jakmile se tohle stane, je problém se tam dostat. Jiné problémy, vyjma malé propustnosti s tím nejsou, pokud počítáš s nějakýma maximálně 10Mbitama, je to stále použitelné.

A když vylítne procesor a nejde se nato dostat, tak to zákazníkovi dělá neplechu nebo ne?
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

hafieror píše:
Leeonek píše:soooc: problém je na 133C fakt pouze s nedostatkem paměti, a následnému vyhoupnutí výkonu cpu na 100%. jakmile se tohle stane, je problém se tam dostat. Jiné problémy, vyjma malé propustnosti s tím nejsou, pokud počítáš s nějakýma maximálně 10Mbitama, je to stále použitelné.

A když vylítne procesor a nejde se nato dostat, tak to zákazníkovi dělá neplechu nebo ne?

Co jsem komunikoval s jedním který měl cpu na 100% tak to při provozu nepoznal. Pingy přes router procházejí normálně, i zařízení jde pingat v pohodě.
0 x

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 13 years ago

Pokud to jen routuje nebo NATuje, tak uživatel nic nepozná.
Jak tam máš pokus o shaping, nebo VPN klienta nebo server, tak pingy lítaj i na stovky ms.
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 13 years ago

Tomáš Nesrsta píše:este muzes odebrat balicek routerboard, je tam jenom firmware takze pokud uz jsi ho prehral, tak pryc s nim

Zdravím,
tento týden jsem měl opět několik akcí s názvem RB-133C a upgrade na v.5. U tohoto tématu se sešlo tady na fóru mnoho podnětů. Mohl by někdo prosím shrnout:
1/ je vůbec schopná RB133C alespoň menšího provozu na v.5 ( např. do 5 Mbit) ?
2/ které balíčky jsou pro rozjezd bezdr. klienta nutné při klasice NAT mezi LAN a WAN, bez šifer, bez DHCP?
3/ jak nepotřebné balíčky označit pro úplnou likvidaci
4/ reboot nebo co pak?
Vzhledem k tomu, že jsou na bezdrátu, nerad bych si laborováním podřízl větev, tak si raději nechám poradit ověřené.
Děkuji.
mpcz, 27/08/2012
0 x

Pintero

Příspěvekod Pintero » 13 years ago

mpcz píše:1/ je vůbec schopná RB133C alespoň menšího provozu na v.5 ( např. do 5 Mbit) ?

Uplne v pohode, mam zatim proverenou verzi 5.14, zkousel jsem vyssi, ale musel jsem se vratit. Jede to v NV2 bez problemu.
mpcz píše:2/ které balíčky jsou pro rozjezd bezdr. klienta nutné při klasice NAT mezi LAN a WAN, bez šifer, bez DHCP?

ja nahravam "dhcp, routerboard, security, system, wireless" tobe by mel teda stacit "routerboard, system, wireless",
mpcz píše:3/ jak nepotřebné balíčky označit pro úplnou likvidaci

nahraj jen vyse uvedene, t.j. stahni z routerboard.com ZIP-FILE, rozbal, nakopiruj jen ty potrebne.
mpcz píše:4/ reboot nebo co pak?

reboot.
0 x

mpcz

Pintero píše:
mpcz píše:1/ je vůbec schopná RB133C alespoň menšího provozu na v.5 ( např. do 5 Mbit) ?

Uplne v pohode, mam zatim proverenou verzi 5.14, zkousel jsem vyssi, ale musel jsem se vratit. Jede to v NV2 bez problemu.
mpcz píše:2/ které balíčky jsou pro rozjezd bezdr. klienta nutné při klasice NAT mezi LAN a WAN, bez šifer, bez DHCP?

ja nahravam "dhcp, routerboard, security, system, wireless" tobe by mel teda stacit "routerboard, system, wireless",
mpcz píše:3/ jak nepotřebné balíčky označit pro úplnou likvidaci

nahraj jen vyse uvedene, t.j. stahni z routerboard.com ZIP-FILE, rozbal, nakopiruj jen ty potrebne.
mpcz píše:4/ reboot nebo co pak?

reboot.

Zdravím,
OK, jasné jak facka, bohužel další problémek:
- jak se zbavím těch zašedlých nepotřebných balíčků, ať tam nestraší? Má to nějaký vliv na obsazení RAMky?
- popř. jak se do packages (nebo files?) nakopíruji ty potřebné balíčky, když tam jsou ještě ty staré?
- je dost problém ten reboot dát, CPU je 100 proc. a na winbox reboot to nereaguje, ani na přík. řádek
Děkuji.
mpcz, 28/07/2012
0 x

Pintero

Příspěvekod Pintero » 13 years ago

mpcz píše:- jak se zbavím těch zašedlých nepotřebných balíčků, ať tam nestraší? Má to nějaký vliv na obsazení RAMky?
kazdy oznacis --> system/packages/uninstall --> reboot
- popř. jak se do packages (nebo files?) nakopíruji ty potřebné balíčky, když tam jsou ještě ty staré?
jak stare? musis tam dat ty spravne --> pro RB133c musi byt MIPSLE, vse ostatni smaz a pak reboot
- je dost problém ten reboot dát, CPU je 100 proc. a na winbox reboot to nereaguje, ani na přík. řádek
jo to asi dela nevhodna verze, taky se mi to stalo, bud pockej, nez zatizeni klesne (muze to byt dost dlouho) pripadne at klient udela restart vytazenim el. Pak hned upgraduj/downgraduj na 5.14, ta mi funguje vsude na starych RB.
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 13 years ago

5.16 mám na 133 a šlape to bez problémů. CPU na 100 se mě u těchto RB objevilo jen jednou, když jsem upgradoval z 3.30 na 4.10. Mám nahrané tyto balíčky: advanced-tools, dhcp, ntp, routerboard, security,system, wireless. RAM ukazuje 2,6MB volných.
0 x

mpcz

Repkins píše:5.16 mám na 133 a šlape to bez problémů. CPU na 100 se mě u těchto RB objevilo jen jednou, když jsem upgradoval z 3.30 na 4.10. Mám nahrané tyto balíčky: advanced-tools, dhcp, ntp, routerboard, security,system, wireless. RAM ukazuje 2,6MB volných.

Zdravím,
no měl jsem pocit, že ten problém se projevuje jen u 133C. 133 bez c mám v síti běžně, žádné problémy s ní nejsou, jede s přehledem i 20M oproti AP. Žádné přídavné akce s balíčky se nekonají. Zdá se mi ale že těch tvých 2,6MB volných je nějak málo. Mě to už pod 3MB dost hapruje. Přitom v mé 133 je volné paměti mnohem více.
Obrázek

Zato 133C problematická je, i když jse balíčky česal, česal až "na krev", problémy jsou. Volnou paměť jsem tím sice zvětšil z asi 2,4M na 3,2MB, ale i tak je to takové jakési divné. Při zátěži se to rozpojí a je to labilní.
Balíčky nakonec zůstaly jen tyto:
Obrázek
Dá se očekávat zlepšení po downgrade z 5.20 na 5.14? V čem jsou vaše problémy s > 5.14?
Děkuji.
mpcz, 27/08/2012
Přílohy
Picture0018.jpg
Picture0018.jpg (60.71 KiB) Zobrazeno 3291 x
Picture0017.jpg
Picture0017.jpg (83.65 KiB) Zobrazeno 3291 x
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 13 years ago

Těch 2,6M volných mě samozřejmě ukazuje ta 133C3, ta má málo RAM protože to je jen klient - lvl 3. Klasická 133 má lic levl 4 AP, takže musí mít víc RAM. A díky tomu, že jsem RBčka začal montovat až když šly s cenou dolů, tak těch 133C mám na síti jen 2 kusy... naštěstí..
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

a jak ti to hapruje když máš jen wirelles a system? Cpu jde na 100% ? Je pravda že takhle hodně jsem to nikdy neočesával, nechávám - system, dhcp, advanced tools, routerboard, security, wireless.
A problémy víceméně nejsou. Je pravda že 5.20 jsem ještě na 133c nezkoušel. Ale 5.14 a 5.16 určitě ano
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

Tady jedna 133c jede s NV2. Přes 3MB volné. Jak vidno balíčky by šly hodně osekat ale není třeba
Přílohy
133c.jpg
133c.jpg (113.71 KiB) Zobrazeno 3291 x
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

Už jsem to tu psal dříve, volná paměť je u každého kusu jiná. 2 klienti, oba připojení na jeden sektor, oba resetnutí v jeden moment. Jeden naběhne se 3,6MB volné paměti a druhý s 2,8MB. Stejné verze ros, stejná konfigurace, balíčky system, dhcp a wireless. Kolem 2,8MB volné paměti už začíná problém, 2,6MB už je krize a není problém aby to těch 100 procent drželo i několik dní. Buď to pak "rozdýchá" sám, nebo to skončí chybou kernelu (zápis v logu) a restartem. Poslední ros který jsem zkoušel byl verze 5.11, nakonec jsem u problémových RB133C přešel na 4.17 a tam se to chová podstatně rozumněji.
0 x