❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

UPS Poradit

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
czatlantis

Re: UPS Poradit

Příspěvekod czatlantis » 13 years ago

No tak teď jsem to měřil zásuvkovým watmetrem (nějakej lacinej šmejd) a ukázalo mi to 65VA, ale to je jalovina a žádnej měřič co by počítal s účiníkem tu nemám. Chtěl jsem to zapojit do jiné UPSky a změřit spotřebu na DC části, ale mám tu jen jednu ze které neleze sinus a to moc nefungovalo (Smartka ani nedetekovala že tam je něco na vstupu...)
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 13 years ago

Zitra to pripojim primo na hodiny od eonu a uvidime.
0 x

rsaf

Příspěvekod rsaf » 13 years ago

Já jsem jako UPS na pár hodin použil:
- starší SmartUPS 2200XL (XLky umí externí baterii), stála mě cca 6000Kč
- z USA jsem objednal konektory Amphenol powerpoles, to je ten, který je vzadu na UPS + ještě nějaké další stejného typu na propojení baterií, cca 600Kč
- z eBay jsem levně sehnal IP/SNMP kartu do SmartSlotu v te UPS
- tady jsem koupi pořádné kabely (vodiče v silikonové izolaci), kabelová oka, pojistkové pouzdro s nějakou snad 150A pojistkou, cca 700Kč
- koupil jsem 4x baterii tuším 12V/75Ah, 4 mi vešly akorát uložit na dno RACKu (cca 12000)
vyrobil jsem kabely k bateriím, nezi některé baterie jsem dal powerpoles konektory tak, abych nemusel šroubovat kabelová oka v RACKu, všechno jsem to zapojil... a kupodivu to funguje. v UPSce jsem nastavil počet připojených externích baterií (zjistil jsem co za baterky je v originál batterypacku a dopočítal přibližně tu hodnotu) a už to víc jak 2 roky spolehlivě funguje. Na UPSce je přes 1kW zátěže a vydrží to kolem 3 hodin.
Tahle UPS má proti jiným malým UPSkám výhodu - dokáže fungovat i při napájení z ne příliš kvalitního zdroje (benzinového ahregátu), takže při větších plánovaných výpadcích nám sem stačí dát obyčený a invertorový můžeme použít jinde. Ty 3 hodiny jsou ve spojení s SMS informací o výpadku elektriky... dostatek času na to, aby se tam ta centrála dopravila a UPS se na ni přepojila, je i dost času na dolití benzínu když je dlouhý výpadek a centrála vyschne...

Koupil jsem ještě držák s DIN lištou a krytem do RACKu, samostatně jsem odjistil jednotlivé větve za UPSkou a vyrobil i jednoduchý bypass pomocí relé. Kdybych potřeboval UPS odstavit kvůli servisu, stačí cvaknout vypánačem a vše se zaživa přepne přímo na síť (zkoušel jsem to mnohokrát - připojeným switchům, serverům... to nevadí). Stejně tak v případě poruchy UPSky relé odpadne a dojde k automatickému přepnutí na síť.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

mohl bys sem hodit vice info ohledne toho rele? jak je to zapojene, co je to za typ, atp? mam v podstate podobne reseni (apc 2200, bez ext. baterii) a resim prave bypass mezi UPS a el. siti.
Diky
0 x

rsaf

Příspěvekod rsaf » 13 years ago

Potrebujes v podstate jakekoliv rele ktere ma civku na 230V a 2x prepinaci kontakt dimenzovany s dostatecnou rezervou na prochazejici proud. U 2200VA UPS je to cca 10A, rele ale vetsinou miva uvadenou jinou zatizitelnost pro rezistivni zatez (topeni, zarovky) a jinou pro kapacitni nebo induktivni (coz jsou u pocitace, motory....). Ja jsem sehnal rele VS316/230 od Elko EP. Tohle rele ma 3x prepinaci kontakt 16A (pro rezistivni zatez) a kontrolku sepnuti civky. Rele je v provedeni 1modulu na DIN listu.
Schema zapojeni jsem bohuzel nekreslil, ale zkusim to popsat. U rele se vetsinou jazycek (stred) kontaktu oznacuje COM, poloha ve ktere je kontakt bez napajeni civky se oznacuje NC (normally closed), ploha kde je kontakt po sepnuti rele se oznacuje NO (normally open) a ja to mam zapojene tak, ze na kontakty COM je pripojena zatez (zalohovane pocitace), na kontakty NC je pripojeno napajeni ze site (L a N vodic), na kontaky NO je pripojeno napajeni z UPS. Civka rele je zapojena mezi L a N z UPS a do obvodu je jeste vrazen vypinac (v mem pripade jistic na DIN listu). Chova se to potom takhle:
- standardne UPS funguje, vypinac je zapnut, civka rele je napajena pres vypinac z UPS a je sepnuta. Tim jsou v rele spojeny kontakty COM a NO a do zateze jde napajeni z UPS
- rucni bypass: vypnu vypinac, rele odpadne, jsou spojeny kontakty COM a NC, do zateze proudi napajeni ze site
- auto bypass: ups se pokazi - ztrati se z ni napajeci napeti, rele odpadne, jsou spojeny kontakty COM a NC, do zateze proudi napajeni ze site

Pokud to neni uplne jasne, najdi si katalogovy list toho rele VS316/230 a ja popisu pripojeni na svorky rele:
12 - L vodic ze site (privod)
22 - N vodic ze site (privod)
14 - L vodic z UPS
24 - N vodic z UPS
11 - L vodic smerem k zatezi
21 - N vodic smerem k zatezi
A1 - N vodic z UPS (propojka na svorku 24)
A2 - L vodic z UPS pres vypinac (propojka na svorku 14, do ni je u me vrazen jistic ve funkci vypinace)
vsechny zlutozelene vodice samozrejme propojeny pevne !!!

Fotka:
http://www.rsaf.cz/smeti/upsbypass.JPG

Popis toho jak je to na force (zleva)
- nezalohovana zasuvka primo z privodniho kabelu, do ni je zapojena UPS. Mam to tak proto, abych mohl ups z teto zasuvky odpojit a zapojit ji do prodluzovacky ktera pak vede k centrale v pripade dlouheho vypadku napajeni. Pro UPS je vlastni zasuvka ktera je bohuzel nekde za rackem a blbe se k tomu dostava.... na nejakou nezalohovanou napajeci listu uz nezbylo misto.
- dvojita kontrolka (rovnez od ELKO EP), horni kontrolka signalizuje pritomnost napajeni z UPS (zapojena mezi L a N z ups), spodni signalizuje pritomnost napajeni ze site (zapojena mezi L a N ze site). Pohledem na panel tak poznam, jestli je pritomno napajeni... Mj. kontrolka je modularni - krabicka a do ni strcene dva modulky, takze si tam muzete dat barvu podle libosti, do teto krabicky se da jako modul koupit i vypinac, takze by se v nem treba dal ovaladat bypass elegantneji nez jisticem.
- bypass vypinac (jistic) - nahore je sepnuty, spina rele, jede se z UPS. Dole je vypnuty, rele rozepnuto a jede se ze site
- rele se signalizaci - svitici kontrolka signalizuje, ze jedeme pres UPS
- dale je 3x zasuvka s vlastnim jisticem. Do techto zasuvek mam zapojeny napajeci listy v RACKu, do treti zasuvky se pozdeji pripojoval kabel ktery vede kousek dal a napaji radia
- posledni jistic je pro okruh, ktery je z toho panelu vyrazeny primo kabelem kousek vedle kde jsou police se servery. Pokud by to nekdo delal tak jako ja, tak si dejte ty 10A jistice s charakteristikou C. Kdyz jednou doslo k dlouhemu vypadku proudu a cele to vyplo, tak pak proudovy raz od vsech tech serveru vyrazil ten jistic...

Jinak z elektrikarskeho hlediska je pravdepodobne takove prepinani siti uplne spatne, u rele neni zaruceno ze se mu neslepi kontakty, ze nedojde k castecnemu prepnuti... takze pokud si to nekdo postavite tak pak za mnou nechodte ze vam neco shorelo, mi zatim ne ;-)
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 13 years ago

net.work: Docela jsem o tom taky začal uvažovat. :D Mám známého revizáka, chci tu ten popis od rsafa upravit (nakreslit schéma, napsat přesně použité jističe atd.) a vrazit mu to, co on na to. Jestli chceš, můžu sem pak postnout jeho vyjádření a případně opravenou verzi.

Pochopitelně, pokud nebude mít rsaf něco proti.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

V dnešní době by měl každý, kdo postne někam nějaký návod, či postup, zároveň říci pod jakou licencí to zveřejňuje. :-)
Myghael píše:Pochopitelně, pokud nebude mít rsaf něco proti.
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 13 years ago

Právě
ludvik píše:V dnešní době by měl každý, kdo postne někam nějaký návod, či postup, zároveň říci pod jakou licencí to zveřejňuje. :-)
Myghael píše:Pochopitelně, pokud nebude mít rsaf něco proti.

Právě proto jsem to sem napsal, aby se mohl vyjádřit. :D
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

http://www.youtube.com/watch?v=sCm5lv8YyF4

preco je tam v tom supliku tolko miesta? neskusali ste niekto dat tam este 2 dalsie ks takych bateriek? Pôvodné su do serie 24V...k nim paralnelne este po jednej. ci?

Táto ista UPS len model 1400V, tam už má 4 baterky. Vie niekto aky bude rozdiel vo vnutornostiach?
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 13 years ago

mám ty samý 1000VA a taky tam jsou 4 baterky 12V 7Ah, je tam v tom šuplíku mezi nima ta pojistka a ještě 2 diody, jednu jsem koupil bez šuplíku tak tam mám 2ks 12V 26Ah
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

super to som chcel počuť :)
0 x