❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
17GHz - jaké jsou klady / zápory pásma, pojítek?
-
Re: 17GHz - jaké jsou klady / zápory pásma, pojítek?
u nas chce konkurent pouzit 17ghz na 10km... co k tomu dodat.
0 x
no a tohle je právě to proč se má 10GHz bránit.
0 x
-
hapi uvedom si, ze u nas 10 nie je take ako u Vas.
0 x
David2006: Někdo tu psal dřív že Alcoma nejde pod -21db, tzn. Pokud je to pravda, nelze použít 120cm antény abys byl v normě. Pokud umí summit pouze -17, nemůžeš mít legálně ani 95cm antény, protože při zisku 41,2 a -17db výkonu jsi už na 24db, tzn. pokud dobře počítám, tak 1,5x překračuješ normu.
0 x
Díky Leeonku, to jsem si myslel, ale pak mě nejde do hlavy jak to prodejce(respektive i přímo výrobce, protože Summit prodává i přímo) může prodávat v těch 95 a 120cm sestavách na Českém trhu - to se nebojí že dopadne jako i4wifi a někdo ho prostě napráší(třeba někdo kdo už naprášil dříve obdobné) že prodává nelegální spoje které deklaruje pro Český trh? Mě to teď tak napadlo jako analogie k tomu co se bohužel stalo i4ce (aniž bych chtěl zabředávat do důvodů toho naprášení, jde mi čistě o dle mě jasnou spojitost ve věci nelegálních prodejů). Alcoma je sice naštíru, ale myslím že ta se do toho i nějak vleze
.

0 x
Ještě jsem pro zajímavost koukl na 24GHz od Summitu a ty nejsou v normě ani s blbejma 65cm anténama. Tak snad se pletu, přeci nejsou paka aby dali na náš trh sady které jako celek ani při nejlepší vůli nejsou v limitu
Někde mám asi chybu jen nevím kde, tož pomožte vědci
.

0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
uvedom si, ze dle nasi uzasne legislativy odpovida za provoz provozovatel ... nikoli vyrobce ...coz samozrejme nijak neospravedlnuje soudruhy z Orechu uvadet na trh neco co nejde legalne provozovat ...
0 x
No to se mi nějak Dade nezdá - tedy ano alibisticky provozovatel (jenže až poté co si koupí legální spoj což daný případ brašule jaksi nejníí), ale to by pak i4ka nemusela bruslit s tím udáním co na ni bylo. Tady si Summit vesele posílá závazné nabídky na spoje které odporují legislativě. Defacto je to tosamé na co byla kontrola v i4ce a vůbec tam o nějakého provozovatele nešlo, nebo se pletu v úvaze 

0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
pletes, vykon neni to same jako globalni poruseni vseho ...
a krom toho bych rekl, ze zas jen ceris vodu, protoze urcite i summit pujde v atpc nize a tim vykon srovna 

0 x
Takže nějakej výkon navíc nezájem,jo?
Když se to hodí do krámu jde vše,viď
. Jako doufám že to opravěj přes SW a bude klid.

0 x
Provozujeme celkem hodne spoju SAF FreeMile 17Ghz a na skakani ve meste dobre.
Mame jeden delsi skok na 6Km, kde mame 60ky anteny a pri txpower -16 a nastavenem parametru velikosti anteny na 60
je signal -74. Pri takovem signalu se to spoji 16QAM (ale hodne tak tak) a ethernet kapacitu to ukazuje 80Mbitu.
Kdyz zacne delat pocasi curbes, tak se to neudzi a spadne mudulace dolu a kapacitne to jde na 40Mbit.
Mam to do jedne vesnice, kde neni moc trafic... Je zde moznost tomu pridat na vykonu, ale to je
az pro pripad velice neprizniveho pocasi a stavu nouze.
P.
Mame jeden delsi skok na 6Km, kde mame 60ky anteny a pri txpower -16 a nastavenem parametru velikosti anteny na 60
je signal -74. Pri takovem signalu se to spoji 16QAM (ale hodne tak tak) a ethernet kapacitu to ukazuje 80Mbitu.
Kdyz zacne delat pocasi curbes, tak se to neudzi a spadne mudulace dolu a kapacitne to jde na 40Mbit.
Mam to do jedne vesnice, kde neni moc trafic... Je zde moznost tomu pridat na vykonu, ale to je
az pro pripad velice neprizniveho pocasi a stavu nouze.
P.
0 x
Jasně ,ale s těma 60kama když si vemeš zisk a co umí zregulovat ten spoj, tak jsi sto se aspoň papírově dostat do 100mW? A pokud bys použil 90 a 120cm tak taky?
0 x
Saf freemile umí -25db, antény k němu se dělají pouze 30, 60 a 99cm. Rychost je maximálně 100Mbit bez možnosti upgrade.
0 x
Kdyz zadam do nastaveni, ze mam 60ku, tak to nabidne txpower od -25 do -16.
Ziju v tom, ze tech -16 maji spocitane, abych se vesel do normy... pokud ne, tak to je celkem spatenka.
Spoj je jen 100Mbit max... ja to pouzivam tam, kde 5Ghz uz neni mozne provozovat a jako prechodne
reseni docela dobre.
Vyhody, kterem jsem v tom videl:
Fulloutdoor reseni, snadna instalace, kvalitni anteny.
Jednotku lze v pripade potreby prepnout na high nebo low... mam tedy koupenou jednu navic, kterou
resim support pro pripad, ze nejaky spoj padne kvuli jednotce.
Web rozhrani velice luxusni a nepotrebuju zadne specialni aplikace pro obsluhu.
P.
Ziju v tom, ze tech -16 maji spocitane, abych se vesel do normy... pokud ne, tak to je celkem spatenka.
Spoj je jen 100Mbit max... ja to pouzivam tam, kde 5Ghz uz neni mozne provozovat a jako prechodne
reseni docela dobre.
Vyhody, kterem jsem v tom videl:
Fulloutdoor reseni, snadna instalace, kvalitni anteny.
Jednotku lze v pripade potreby prepnout na high nebo low... mam tedy koupenou jednu navic, kterou
resim support pro pripad, ze nejaky spoj padne kvuli jednotce.
Web rozhrani velice luxusni a nepotrebuju zadne specialni aplikace pro obsluhu.
P.
0 x