❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Mrazy a strasti ISPíků

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
honzam

Re: Mrazy a strasti ISPíků

Příspěvekod honzam » 13 years ago

pošli mě to prosím na email honza-marek@post.cz
0 x

superweb

Příspěvekod superweb » 13 years ago

Selič píše:
P.S.: S routerboardy jsem zkončil, tuhle "kvalitu" nehodlám akceptovat. Děkuji tímto Robertovi za Wispstation M5 :)

No vidime to posledni dobou podobne. Nicmene co s tim, kdyz na tom stoji prakticky cela sit a airmax vs. nstreme/nv2 jaksi nejsou kompatibilni? My to resime tak, ze kdyz odejde neco na p2p spoji, nahradi se rovnou obe strany. A kdyz odejde neco u klienta, da se tam vetsinou bud rb ze skladu, nebo ubnt - pokud je v oblasti jiz k dispozici ubnt ap. Kdyz se pripojuje novy klient, jde tam ubnt - to ale vetsinou znamena udelat nove ubnt ap. Kdyz se RB ap vyprazdni, tak se zrusi.
Ty 433/333 nejaky vyuziti najdou, treba prepinat konektivity u zakazniku, kteri maji zalohu. Pripadne mohou slouzit jako "chytry 3port switch". Co s novymi super 711, nevim. Kdyz to poslu na reklamaci, vrati se jina super 711. Kolega je "nastesti" docela nervak, takze nektere konci padem z okna nebo pod podrazkou :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

proč jednoduše nepoužíváte RB411? tyhle rockstable boardy předčí vše.

Pokud někdo kvůli pár seriím vadným RBčkům hodlá překonvertovat celou síť na islám, tak asi neví co je mikrotik. Normální mikrotikař si nějak poradí ale někdo kdo se rozhodne takovymhle způsobem je trochu na hlavu.

Ale tak každýho věc, budu jenom rád když se amatéři z mikrotik sféry vymítí a zbydou ti kterí vědí proč mikrotik.
0 x

honzam

Taky jedem v rb411. 711 jsme se zatím neopovážili nakoupit od té doby. Co mě vadí je 300Mhz procesor. A pokud chci high power kartu tak musím připlatit, kdežto 711 to má v základu
0 x

jakjmeno

Příspěvekod jakjmeno » 13 years ago

hapi píše:proč jednoduše nepoužíváte RB411? tyhle rockstable boardy předčí vše.

Pokud někdo kvůli pár seriím vadným RBčkům hodlá překonvertovat celou síť na islám, tak asi neví co je mikrotik. Normální mikrotikař si nějak poradí ale někdo kdo se rozhodne takovymhle způsobem je trochu na hlavu.

Ale tak každýho věc, budu jenom rád když se amatéři z mikrotik sféry vymítí a zbydou ti kterí vědí proč mikrotik.

Tak takhle jsem se dlouho nenasmál.... To spíš mikrotik by měl vyklidit scénu. Dokud nezačnou používat programovatelné procesory a ASICy a nezačnou používat hardwarové řešení, je to k ničemu. Nepotřebuji zařízení které kvůli IRQ a využívání x86/Mips/PPC architektury má lanteci při idle 600us.
0 x

hapi

no tak jasný no, ale řešení tu je. Na ptp spoje se dá používat i 411AH což je luxus ale latence a jitter je menší a to podstatně. Teď přijde RB411GL což bude 680MHz + gigovej port s minipci slotem takže nezávislost na RB711 pro ptp spoje a killer ptp.
0 x

hapi

jakjmeno píše:
hapi píše:proč jednoduše nepoužíváte RB411? tyhle rockstable boardy předčí vše.

Tak takhle jsem se dlouho nenasmál.... To spíš mikrotik by měl vyklidit scénu. Dokud nezačnou používat programovatelné procesory a ASICy a nezačnou používat hardwarové řešení, je to k ničemu. Nepotřebuji zařízení které kvůli IRQ a využívání x86/Mips/PPC architektury má lanteci při idle 600us.

hmm, ubntu je na tom jinak? ty budeš dávat 5k za takový klientský zařízení? Pokud vim tak první cisco který zvládně něco takovýho jako je RBčko začíná cenovkou nad 20 tisícemi? L2/L3/L4/L7?

Kdo vůbec vyrábí takový wispy s programovatelnými cpučky? Osvěž mi paměť? že by nikdo? ne fakt ale jsi s takovými keci do háje.
0 x

honzam

hapi píše:no tak jasný no, ale řešení tu je. Na ptp spoje se dá používat i 411AH což je luxus ale latence a jitter je menší a to podstatně. Teď přijde RB411GL což bude 680MHz + gigovej port s minipci slotem takže nezávislost na RB711 pro ptp spoje a killer ptp.

Jasný na spoje to je něco jiného. Tam se to vždy nějak pořeší. Já se bavil o klientech a 411 vs 711
0 x

hapi

to je právě to, na klienty dáváme sxt takže nás to netrápí. Teď nám příšlo to ufo sextant (ono to je fakt velký) tak snad bude chodit.
0 x

honzam

hapi píše:to je právě to, na klienty dáváme sxt takže nás to netrápí. Teď nám příšlo to ufo sextant (ono to je fakt velký) tak snad bude chodit.

Velký to je, to jako jo :) my jsme první dva kusy vraceli. Byla tam vadná série 711. Druhé dva kusy jsem už neriskoval a sundal plech
0 x

superweb

Příspěvekod superweb » 13 years ago

hapi píše:to je právě to, na klienty dáváme sxt takže nás to netrápí. Teď nám příšlo to ufo sextant (ono to je fakt velký) tak snad bude chodit.

sxt bych v praze nasadil tak na 100m max. a sextant pokud vim obsahuje rb711 a zrejme o neco malo lepsi antenu. Me proste na mikrotiku zarazi, ze ten problem nejsou schopny vyresit uz takovou dobu. Ackoliv to nemam jeste vyzkouseny(mraz), jsem presvedcenej, ze kdyz na nanobridge nasadim limec, budu mit klienta s kvalitni antenou(alespon proti sxt) za bezkonkurencni cenu. A to ze to zapojim a jede to a nemusim si hrat kazdy tyden s novou verzi mikrotiku je jen tresnicka :)
0 x

keksik

Příspěvekod keksik » 13 years ago

superweb píše:...Me proste na mikrotiku zarazi, ze ten problem nejsou schopny vyresit uz takovou dobu. ..)

Zacalo to na zaciatku novembra, presiel 1/4-rok a nedrzal som este v ruke opravenu-dobru RB711. Dokonca z ASBISu na Slovensku mi prislo 7ks RB711 stara revizia s kovovym Eth a neodnimatelnym krytom VF casti --- :oops: ani jenda nekomunikuje cez Eth port, link 100Mbps to ma, ale na IP adrese a ani cez MAC sa neozyvali. Pritom origos zabalene a aj prelepene Ether porty. Jeden sa nestaci divit. Ale my Mikrotik pozitivny vydrzime vsetko :mrgreen: , len keby si ti chuji v Litve uz vstupili do svedomia.
0 x

disk

Příspěvekod disk » 13 years ago

Hapi: tak jsem se teď koukal na RB411GL a to má plast. port a deska není jako ta 411AH. Je jako 711. Nechápu kam to směřují. Radši si připlatím než používat levné 711. A nevím proč sundali pamět na 32MB RAM.
Zkusím objednat dva kousky a otestovat.
0 x

hapi

ano, je to tak bohužel. Ale tak na plošňáku zase tak moc nezáleží. Spíš tam měly nechat kovovej konektor a byl klid. Ale i tak to je slušný. NIcméně jestli z toho budou padat součástky, je to špatný.

Pastněte sem někdo fotku co z toho upadlo.
0 x

disk

Příspěvekod disk » 13 years ago

A je RB411GL skoro o čtvrtinu levnější než 411AH. Asi opravdu mají snahu šetřit.
0 x