❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Koupili by jste si teď 10GHz pojítko?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
okoun
antispam: Ano

Re: Koupili by jste si teď 10GHz pojítko?

Příspěvekod okoun » 13 years ago

no co vím tak ty testy na Mikrotiky byly v indoorovejch podmínkách a tam ta rychlost jde nahoru
0 x

Jardax

Příspěvekod Jardax » 13 years ago

honzam píše:Proč tedy UBNT tlačí jako novinku 3x3 mimo když to nepovede ke zvýšení rychlosti?
Mikrotik také ukazoval MIMO 3x3 a v testech tam byly takové rychlosti které na 2x2 nikdo neudělal... Jak to tedy je?

To nevim - az to bude venku tak uvidime.

Zvysovat rychlost jde v podstate jen 2 zpusoby:
- vyssi hustota kodovani, tedy modulace
- sirsi prenosove pasmo

Jiny zpusob neexistuje, alespon ne v ramci jednoho kanalu/frekvence.

MIMO resi vysokou hustotu modulace, ktera je obtizne prohnatelna mizernymi wifi pasmy tak, ze pouziva slabsi modulaci v nekolika chainech. To je berlicka wifiny jak se dostat na prenosovou uroven profi zarizeni, ktere dneska protlaci 256QAM celkem bezne - o tom si muze nechat wifina jenom zdat. Taky k tomu nikdy nebyla (puvodne :D ) urcena.

Uz delsi dobu, prakticky od doby uvedeni MIMO na trh existuji 3x3 karty a zarizeni. A jejich prenosova rychlost je jaka? No ano - 300Mbps v 40MHz kanale :)
Ubnt to vyrabi jako SR71 (Blackbird :D :D )napriklad.

Takze bud se na trh dostane radove lepsi chipset, ktery proste protlaci vic, proste nova generace wifi technologie - a nebo je to kouzlo ;)
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 13 years ago

Jen k terminologii - sám uvádíš

In spatial multiplexing, a high rate signal is split into multiple lower rate streams and each stream is transmitted from a different transmit antenna in the same frequency channel.

Tyto streamy jsem myslel. Chain je nazývána samotné fyzická realizace, stream je označení virtuálního toku. Jen at to tady máme kompletní.

Dále k rádiům - MIMO zařízení mají nejen 2 výstupy, ale každý tento výstup je samostatně řízen, byť jedním kontrolerem. Zas chytáš za slovo - rádio je prostě něco, co přijímá a vysílá. Ano, mohu tedy psát, že se přidá další oddělený přijímací a vysílací stupeň řízený centrálním kontrolerem.

K těm polarizacím - ano nejvíc oddělená je levo a pravotočivá u kruhových a polarizace, které jsou proti sobě o 90°. Ale oddělení lineárních a kruhových mezi sebou není velké - pouhé 3dB. Cože je shodně s otočením o 45.

A jinak souhlas - MIMO je zde hlavně proto, že potřebujeme multipoint (a chceme šetřit, nechceme oddělovat RX a TX, nechceme velké antény u lidí a tak :))
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

A protože jsme ve vlákně o 10GHz profi pojítkách, byť je to už klišé, je opět nutno zdůraznit, že wifi v těchto rychlostech, napříč všemi technologiemi, je fuj ;)
0 x

-=RYS=-
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod -=RYS=- » 13 years ago

miract píše:Zde je typicky videt, ze ZADNOU 10tku nemas. To bys vedel, ze i kdyz na tebe bude z 30km nekdo strílet v 10tce 20dB do anteny, tak to na té vzdalenosti par stupnu mimo ani neuvidis. Jedine kde muze nastat problem je misto, kde je dnes obsazeni 10tkou zasaturovane a prijde nejaky blb s UBNT. V lepsim pripade dostane jen pres hubu, v horsim poleti dolu i s tou svou stackou.

Zdar Miro OK2MCT. Souhlas s tvym textem.
Dalsi nesvar ISP je, ze si casto pletou 20dB vyzarenych e.i.r.p. s 20dB PA na svorkach koaxialniho vystupu TRX pred vstupem vlnovodu na pasmech 17 a 24GHz.

Zatim.... Martin OK1MJO
http://www.ok1mjo.com
http://www.ok0bez.com
http://www.elspeedy.cz
0 x

-=RYS=-
Kontaktovat uživatele:

Jardax píše:No, pokud se zacneme bavit vazne, tak nekolik poznamek na uvod - ackoliv jsme tu uz dost MIMO tema :) :

- nejde o stream, MIMO nepracuje se streamy, ale s chainy. Coz je neco jineho.
- vzdy se jedna o jedno jedine radio, pouze s vice vstupne/vystupnimi konektory, ktere jsou ovsem do urcite miry nezavisle v tom smyslu, ze je lze na urovni fazovani ridit samostatne
- zadny pocet chainu nezvysi maximalni prenosovou rychlost radia - ta je dana. A prenese se libovolnym poctem chainu, tedy i jedinym - pokud ovsem panuji idealni podminky. A ty vetsinou nepanuji, takze se to musi nejak obejit.
- tim se dostavame k beamformingu - jak jsi spravne poznamenal, MIMO je primarne vymysleno pro PtM spojeni - jedna zakladnovka, hromada klientu v kulovem prostoru okolo a kazdy ma jine podminky. Takze chytrou hlavu napadlo, ze pouzitim FAZOVANYCH ANTEN (coz je technologie stara jak ja, spis mnohem dele - letecke radary se takhle delaji co vim uz od 60. let) je pri dnesni urovni vypocetniho vykonu celkem hracka menit fazovy posuv a dalsi parametry pri vysilani pro kazdeho klienta zvlast, a to tak, aby vysledny soucet vsech primych i neprimych vln vcetne ruznych odrazu byl na klientovi maximalni.
- cela tahle legrace vyzaduje jednak dost masivni zpracovani prijimaneho signalu od klienta, druhak urcitou spolupraci ze strany klienta, aby mohl byt dovypocitan optimalni fazovy rozklad na vsechny chainy a u prislusneho klienta se signal slozil tak, aby byl co nejlepsi.
- MIMO samo o sobe nijak vyrazne nepomuze v dalkovych PtP spojich - castecne muze vylepsit kvalitu signalu, ale VYHRADNE tak, ze pouzije ruzne metody dopravy signalu, aby nebyly vsechny ovlivneny pripadnym rusenim stejne. Proto jako prvni a nejjednodussi napad je vzit dve kolme polarizacni roviny. Neexistuje nic rozdilnejsiho nez dve 90st posunute polarizacni roviny. A je jedno ktera je ktera a jestli je jedna horizontalni nebo neni, dulezite je ze jsou dve a jsou o 90stupnu. Pouzit 3 po 120stupnich je sice mozne, ale nic zasadniho to neprinese, aby to ospravedlnilo vetsi naroky na hw.
- dalsi zpusob zcela odlisne polarizace je kruhova. Take to neni nic absolutne jineho a skveleho, ale je to opet jiny zpusob od H/V a muze v nektrerych pripadech pomoci.
- jiny zpusob zatim nezname, pouzit na PtP dve nebo vice stejnych polarizaci je prakticky nefunkcni, z principu. Proc asi za tu dobu co je MIMO komercne venku nejsou vicepolarizacni nebo proste vicechainove antenni systemy? Protoze to proste nejde, resp. nema to vyznam.
- takze jedine kde se to ujalo a kde to vyznam ma jsou desktop wifiny se 3 chainy - v indooru se na ty polarizace tak nehraje, tam jsou zasadni ty odrazy. A tam je taky cilovy prostor MIMo technologie a tam se to da jeste efektivne poctem chainu rozvijet. Ne sice moc, ale prostor tu je.

Kazdopadne - opakuji - zadny pocet chainu nezvysi maximalni rychlost datoveho toku - ten je dany radiem.

Pekne to maji v jedne vete napsane na wiki:
Spatial multiplexing requires MIMO antenna configuration.
In spatial multiplexing, a high rate signal is split into multiple lower rate streams and each stream is transmitted from a different transmit antenna in the same frequency channel.

Je to dostatecne vysvetlujici a zaroven asertivni?
:D :D :D

Kdyz jsem vyvijel TRX, tak kdyz jsem chtel zvysit prenosovku v danem radiokanalu, tak jsem vytvoril 3 polarizace po 120st kde do kazdeho zarice sel fazove posunuty OFDM-QAM64/256 signal. Pak to umelo i 920Mbps na 10GHz. Uvazoval jsem i o DVB-C2 modemu QAM4096, ale to by zatim lezlo do penez.
Zacal jsem tak, ze v roce 2000 jsem postavil DDS na AD9850 pro IF-VFO Fantom89 podle Milana OK1FM (majitel http://www.ges.cz), jen s vlastni verzi IF, LCD 2x16 podsvetlovali LEDky z Dancalla 2711 GSM mobilu protoze podsvetleny LCD stal majlant.

Obrázek

Prijimac byl na bazi SDR s DSP MC56001 z compu ATARI 030 Falcon co ho mam na skrini do kapely.

V soucasnosti bych k DSP pridal i Xilinxe FPGA a kvalitnejsi DDS/SDR obvody.
Mel jsem napad vyrabet IF modemy pro velke firmy jako KPE, Alcoma atd., ze by si to dali do svych IDU/ODU s antenama a vlastnim Linux web prostredim.
Jenze pak prisla invalidita a po druhe operaci mozku... hotovo :cry: .
0 x

Neuro

Příspěvekod Neuro » 13 years ago

Chlape, co to meleš .. jaká invalidita ? Psát a přemýšlet evidentně můžeš, jestli si tu jen nehoníš triko, tak lidi jako Ty na invaliditu jednoduše nemají nárok. Až Ti řezníci vyndají půl mozku a bude z Tebe ležák, bude Ti kapat slina a nevzpomeneš si na vlastní jméno, pak možná ..

Takže žádné výmluvy, naopak koukej zabrat, ať máme příští jaro co věšet do vzduchu .. :)
0 x

douby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod douby » 13 years ago

Neuro píše:Chlape, co to meleš .. jaká invalidita ? Psát a přemýšlet evidentně můžeš, jestli si tu jen nehoníš triko, tak lidi jako Ty na invaliditu jednoduše nemají nárok. Až Ti řezníci vyndají půl mozku a bude z Tebe ležák, bude Ti kapat slina a nevzpomeneš si na vlastní jméno, pak možná ..

Takže žádné výmluvy, naopak koukej zabrat, ať máme příští jaro co věšet do vzduchu .. :)

RYS si triko urcite nehoni, pamatuju si jak jsem kdysi hltal jeho prispevky na czfree...
0 x

Neuro

Příspěvekod Neuro » 13 years ago

Věřím, o to víc platí co jsem napsal. Nevadí mi, když se za invalidu prohlásí lempl co nic neumí, ale lidi co umí mají nárok na odpočinek až v truhle :)
0 x

-=RYS=-
Kontaktovat uživatele:

Neni to tak jednoduche.

Nevi co to je a nevedi mi pomoct. Jedinej kdo mi pomohl a ulevil mi od bolesti je MUDr Nemecek z Chomutovske onkologie, kterej mi nasadil morfium. Beru ho obden.

Nekdy jsou i dobre dny, tak se pokousim alespon o prochazku.... juknete na http://aprs.fi/#!call=a%2FOK1MJO&others=1&timerange=604800.
OK1MJO jsem ja, cervena trasa kudy jsem okolo reky sel.
HW je toto: http://www.ok0bez.com/files/aprs/TH-D7_AKU-pack_8xAAA_GPS-PS2_schema.jpg

Kdyz jsem shopen trochu vic vnimat, tak se zabyvam i jinejma srandama http://www.kosmo.cz/modules.php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&tid=1349&pid=83028#pid83028.

Kluci z http://www.czcube.org/cs/index.html komplexni TRX s antenama. Mozna to pres leto zvladnu.
Raketak ze Slovenska chce na raketovej nosic live telemetrii a live HD video. Tak jsem to vymyslel pres DVB-S http://www.ok1mjo.com/all/ostatni/STA_Alcad/DVB-T_multiplex_modulator.jpg (hromada firem co delaj STA rozvody mi kazdej tyden vola jak je to s moji nemoci a kdy budem vyrabet STA transmodulatory) s IF na 1.3GHz HAM band s 20W PA do 4 "Svedek" po obvodu kazdeho stupne (elektronika az v poslednim stupni, dolu vedou odpojovaci kontaktni koax-konektory...kvuli odpojovani spodnich stupnu).
Pro LEO s par CubeSata by se startovalo asi z Recka od jednoho SVxyyy.
http://forum.kozmonautika.sk/viewtopic.php?p=797#p797

Tyhle veci muzu delat v klidu domova kdyz lezim a odpocivam, klukum preposlu uz jen dokumentaci s popisem a zdrojkodama pro uCPU.

A to jsem pred 2 roky zapl TETRU v Prerove, ceka me dokonceni pokryti Moravy a dokonceni vyvoje BTSky.
http://www.cbradio.cz/forum/read.php?27,96682,page=6
Nastesti s vyrobou a instalaci veci jsem si nasel kolegu na pomoc, ale vytvorit kontroler a miniPCI TETRA radio bude asi na me.
Jedna miniPCI bude SDR 300-980MHz a druhy miniPCI bude DDS 300-980MHz, treti je proladitelny multiprepinax s proladitelnym duplexerem.
Druha "WRAP" deska bude resit sitovani trunkove site vcetne PSTN. Roaming by sel pres ISDN.
Mimochodem, zkonstruovali jsme vlastni MDA TETRA2 s 4 bandGSM a 2 bandUMTS s microSDHC, infra, WiFi, BT a dotekovou OLED 320x270, vse o velikosti mobilu s lionkou. Vyvinuli jsme si vlastni cip podobnej TOM100 od Motoroly. Ve Vietnamu mame vlastni rezacku WAFERu a fabriku.

Ale museli jsme to v laborce dat trochu stranou, protoze se dokoncuje 1Gbps FSO na 800m/30dB-1km zaloha.

A soucasne finisujem s prvni varkou (2000ks) dohledoveho systemu http://www.ok1mjo.com/all/ostatni/schemata/dohledovy_naramek_pro_seniory_GSM-GPS_Antares_prospektBG.pdf.

Jo, presne. Kdyz prijde zachvat (podobny epileptickemu), tak je treba, aby tata vedel kam ma pro me zajet a pomoci mi.
Takze bylo treba neco vymyslet. Ono se to libilo i ostatnim firmam, tak jim to slo. Cele to je na Linuxu, komplexni ARM s 4 band GSM a 2 band UMTS, WiFi a BT modu, rtutovej snimac leziciho cloveka, akceleracni snimac do 50G pro pad a havarii, vse vodotesne, interni PTT vysilacka, snimac tlaku/tepu/teploty.
Indukcni dobijeni a 2 tydny se nemusi dobijet (specialni ATmodem prikazy pro GSM iddle), tedy pokud pres PTT tlacitko nemluvite s dohledovou centralou, protoze naramek ma i dual GPS/Galileo, tak "callcentrum" vas sleduje a pro pripad pomoci si dalkove aktivuje kameru/mic.

BT opakovace v byte kdyz se jdete koupat.... jo, pri vyvoji (2 roky) bylo treba myslet na vse.

Ale spise pouzivam APRS, je uplne free bez placeni (jen prvotni investice za licenci + Kenwood TH-D72 viz http://www.aprs.cz/).

Takze takhle se maji veci. Zakazek by bylo.....
Investor-sef komunikuje s tatou a porad se ho pta jak mi je (ne vzdy jsem schopen i vzit telefon), ze potrebujem udelat par veci pro zahranicni pobocky Rusko, Egypt, Jemen, Vietnam.

Neurolog mi rikal, ze se to zlepsi, ale spis mi to pripada, ze uz jsem si zvykl na bolest oblbnutou morfiem. :cry:
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 13 years ago

Smutné čtení. Neštěstí holt nechodí po horách, ale po lidech. Když si vybere schopného a pracovitého člověka, je to o to horší. Přeji Vám jenom ty dobré dny.
0 x

-=RYS=-
Kontaktovat uživatele:

Je mi zatim 39 (8.10.72....dokonce ve stejnou pulhodinu jako zabijecka vetrelcu Sigourney Weaver :) ).
Bohuzel nejsem Havel, jen "kus" dle nemocnice (i kdyz si za "body" nabrali 1047000Kc za operaci), takze muzu cekat jen smrt, tak jak mi to rekli pred mesicem.
Jeste bych mel vydrzet pres leto, ale na podzim tu uz nebudu.

Mrzi me nedokoncenej modem pro IF (neco jako ODU i kdy by mohl byt i v IDU) s QAM256x3 fazove posunuta stejna frekvence OFDM.
Vystup IF mohlo byt cokoliv od 7 do 100GHz. Mozna by se vse veslo i do krabicky ozarovace, takze integralni reseni v TX LNB do ktereho by slo -48Vdc + 2x ST-SM vlakno.
Kdysi jsem to testoval s QAM64-OFDM (delal jsem DRM/T-DAB+ vysilac pro rozhlasovou stanici pro SFN stredovlnou sit s CFA panelakovejma antenama).
S IF jsem to pustil na 5.8GHz do 3x 1/4 dratkovejch zaricu v ozarovaci. Vysledek byl, ze 20MHz ten samej radiokanal na stejnem kmitoctu (jako pouzit treti kanal trikrat ve stejnem ozarovaci aniz by to nejak vadilo) dokazal prenest 70Mbps x 3 = 210Mbps (pres inteligentni switch spanning tree-rapid/port trunking 3 portu). Zarice byli jakoby do trojuhelnika po 120st.
TEoreticky mi vychazelo, ze pri 3 x 28MHz pri 256QAM/OFDM by to mohlo byt 576Mbps. A pokud by se pouzil dvojkanal (TX1 = kanal treba 2 trikrat + TX2 = kanal treba 4 trikrat, neco jako turbo u Wifiny misto 20MHz by se pouzilo 2x20MHz), tak asi 1152Mbps.
Dalsi zaric pro dalsi polarizaci a posunuti faze (neco jako MIMO) by uz byl problem.
Navic horni pasma (i free) umoznuji 56MHz radiokanal.... cca 2.6Gbps.
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 13 years ago

Pánové, možná je to zajímavé čtení, ale jste už dost mimo téma vlákna.
0 x

PeterSwah
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PeterSwah » 13 years ago

DarkLogic píše:Pánové, možná je to zajímavé čtení, ale jste už dost mimo téma vlákna.

Odchází nám kamarád. Mlč a pokorně naslouchej...

A Martine, Vy to sakra nevzdávejte! Jiní to taky nevzdali. Každá hodina se počítá a co víte. Třeba nás ještě přežijete... :)
P.
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 13 years ago

PeterSwah píše:Odchází nám kamarád. Mlč a pokorně naslouchej...

A Martine, Vy to sakra nevzdávejte! Jiní to taky nevzdali. Každá hodina se počítá a co víte. Třeba nás ještě přežijete... :)
P.

A to je problém zřídit si nové vlákno, ve kterém můžeš poslouchat do aleluja? Tohle je fakt už mimo téma.
0 x