❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Menší ISP jako živnost

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
David2006

Re: Menší ISP jako živnost

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

Jo Hapi fajn že ses ozval. V jiném threadu jsi teď psal že si nemůžeš dovolit dát trojku za víkend s přítulí. Tož to nevím kam ty love za těch platících cca 530lidí strkáš. Ještě před rokem jsi měl co si pamatuji max 8Megovky a cenu kolem 400? Plus jestli se nepletu i víc klientů (no pomalu aji jo). Teďka valíš v 30Megu (i když shaper je +/- stejne skrouhnutej). No nic přijde mi že když s tátou (?) dostáváš kolem 160tis. měsíčně a instalačku nemáš za kačku tak bych čekal že Tě ty 3litry nepoložej (to nepočítám nějakou tu desetikačku za logují bratry slováky). Ber to v dobrém, prostě mě zajímá kam ty love sypeš :lol: .
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 13 years ago

hapi píše:hmm, vždy když jsme si někoho vzaly na instalaci klienta, tak to byl nejporuchovější klient. Díky ale prasátka co neumí ani přitlouct kabel ke zdi aby to nějak vypadalo, nebo prostě přístup k lidem... to prostě nešlo. Všechno si děláme sami nebo tam je vždycky někdo z nás aby minimálně dohlížel na montáž. Máme pouze jednoho občasnýho kterej s náma jezdí a je natolik inteligentní že odvání suprovou práci tak aby se za to člověk nemusel stydět.

Však já jsem taky neřekl, že beru jen tak někoho. Mám lidi, s kterýma spolupracuji již několik let, vím, že se na jejich práci mohu spolehnout a že si je zákazníci chválí.

Btw. kabel ke zdi tluče jen konkurence, v lepším případě přidělává plastové lišty lepidlem. My dáváme všechno do lišt, které šroubujeme.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

David2006 píše:Jo Hapi fajn že ses ozval. V jiném threadu jsi teď psal že si nemůžeš dovolit dát trojku za víkend s přítulí. Tož to nevím kam ty love za těch platících cca 530lidí strkáš. Ještě před rokem jsi měl co si pamatuji max 8Megovky a cenu kolem 400? Plus jestli se nepletu i víc klientů (no pomalu aji jo). Teďka valíš v 30Megu (i když shaper je +/- stejne skrouhnutej). No nic přijde mi že když s tátou (?) dostáváš kolem 160tis. měsíčně a instalačku nemáš za kačku tak bych čekal že Tě ty 3litry nepoložej (to nepočítám nějakou tu desetikačku za logují bratry slováky). Ber to v dobrém, prostě mě zajímá kam ty love sypeš :lol: .

kam? 30k konektivita, 7k lízačka firemního auta, 2k elektřina za servery pouze u GW!!, socialka, zdravotka, DPH, daň z příjmu, benzín do přibližovadla, výstavba/opravy, pronájem míst pro sajty a fajt že tvoje výpočty peněz co přitečou od zákazníků je přemrštěná a neumíš číst a to jsem ještě desítky věcí zapoměl který se musí platit pro chod sítě nebo třeba nezaplacený faktury když kupuješ na fakturu tak máš furt něco v oběhu aby jsi měl co točit když chceš připojovat lidi atd... Suma sumárum máš tak akorát aby tě stát nestahnul z kůže a měl aspoň na jídlo, bydlení, auto atd...

mám pocit že žiješ v jiný realitě nebo co. Ty snad ani nejseš ISPík protože tohle by žádnej ISPík neřek.
0 x

David2006

Nevím jestli je to přemrštěné to máš pravdu já to odhadl na 530*300 tj. 159tis sice s DPH, ale zase si dost odečteš tak pokud to děláš účetně rozumě ztratíš když hodně,hodně tak 10% (záleží jak moc investuješ atd.). Kupříkladu za auto platím víc jak Ty (asi mám dražší nebo na kratší dobu:) ). Možná bydlíš v paláci a máš drahý nájem na té vísce to je možné, ale pokud to děláte v rodině ve dvou a nemůžeš si jako fachman na Mikrotik (za toho Tě mimo jiné narozdíl od sebe s přehledem považuji) dovolit dát trojku za občasný víkend s přítelkyní, tak je něco dle mě špatně při tom jak dlouho to děláš i na počet těch lidí.

Jinak ISPík tohle nesmí říkat hlavně před zákazníky a i svůj vozový park mít uzpůsobený skladbě svých klientů, ale tady jsme v jedný hospodě,ne? :)
0 x

hapi

no to bude asi problem, já totiž nejsem placenej ze sítě. Já se živim sám něčim jinym. Jo tobě se to jinde kecá když nemusíš dotovat přípojky. Tady když nezadotuješ, lidi řeknou čau. Jo prostě jinej kraj. Teď výdaj 20k za novej router. Za chvilku 12k za UPSku, switch k bráně za 5k, Optický konvertory k ceragonu. kam ty prachy tečou že?

Za chvíly objednávka 10 parabol u pana Šťourače :-)

PS: nejseš ty náhodou zaměstnanec hodledu?
0 x

David2006

Hapi nejsem, takže Tě zklamu. OSVČ nějakej ten pátek, předtím jsem prasil nějaký ty 22vrstvý PCBčka v hardgoldu, safra kde je ta doba s před 10lety... . Nicméně kvůli síti vyloženě 12k za UPSku dávat asi nemusíš, to spíš kvůli jinejm kšeftíkům co máš rozjetý. Novej router pořizuješ proč? Myslel jsem žes "nedávno" pořizoval a na tu hrstku co tam šejpuješ to snad stačí,ne? Možná nějaká redundance :D .
0 x

hapi

gw-novej xeon místo desktopu co tam byl, 10ghz, switche, rbčka na baráku, linux server, dude server, ceragon do netu.. spočítej si spotřebu a nějakej rozumnej čas na vykrytí výpadků a máš UPSku za 12k jako nejmenší možnou a to je jenom 1000VAčko a pojede na poloviční zátěž. Jako GW byla nedavno RB1100AHx2 na test a pak šlo pryč. Nedávalo to. Xeon se pořídil kvůli menší spotřebě a kvůli 4 ethernetům na desce. Od intelu rozšiřovací ethernety karta do starýho stojí 2k navíc to byl desktop tak to musel pryč protože 100+Mbit už neni žádna sranda. Navíc tam je odolnější SSD atd. atd.

no vidíš to, teď dojde k navýšení konetivity, zase prachy. Bude se muset zvednout licence na 10GHz a zase prachy. Furt prachy a tobě se zdá 160k s DPH jako hrubej příjem velký číslo i když je to podstatně míň protože lidi neplatí 300 ale 290 a to ještě ne všichni protože pod vyhružkou že odejde mu dáš 250 atd. atd. je to boj jak sviňa.
0 x

David2006

Safra chlape už se sice nimráme v technických detailech jako s tou přírubou, ale co si pamatuju jsi tam měl snad už před rokem nějaké to dvoujádrové PCčko i se to tu někde psalo, proto mě neštymoval ten upgrade teď.. . Mě se zdá 160tis slušný na onemanISP, ale nadruhou stranu neslušný na to že to máš po těch letech dřiny - aspoň 1k by k Hapimu slušelo víc. Pochopím že se zde navážíš (a nejen Ty, ale i pár ostatních od vás takže na tom něco stébla pravdy i bude) do jedné jediné konkurence, ale to asi nebude všechno. Schodou okolností jsem navyšoval papírově právě dneska a že by mě to mělo zrujnovat se říct nedá :) (to ale nic nemění na tom že se nemá tlačit na pilu dodavateli) .
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

já jsem se osamostatňoval u asi 450 klientů. Bude to 3 roky zpět a to jsem s tím uživil v pohodě rodinu se dvěma dětma, žena byla na mateřské. Že by jsme se nějak omezovali to určitě ne. Byl jsem na to uplně sám. Momentálně s 970 klienty, mám jednoho člověka který mi připojuje a řeší problémy u klientů. Není to na plný úvazek, takže pracuje když je potřeba.
Před třemi lety jsem měl stejné ceny u tarifů a taky procentuelně jsem na tom s poměrem tarifů a klientů velmi podobně.

Proto říkám že s 300-400 klientama se v pohodě uživím sám a ani se nebudu nějak u toho honit. Tedy za předpokladu že nemám A6ku na leasing a nemusím splácet hypotéku 5 mega :)

hapi: když mám tarif za 300kč, a klient řekne že chce slevit na 250, tak mu řeknu ahoj :) Přesně tohle nenávidím u mobilních operátorů takže to sám dělat nebudu. Prostě mám jednotné tarify pro každého, nevím proč by měl mít jeden klient vůči jinému nějakou výhodu když odebírají stejnou službu. Jen proto že umí líp vyhrožovat odchodem?
Co si pamatuju, jeden klient mi takto vyhrožoval, tak jsem mu řekl že je to samozřejmě jeho volba. Vysvětlil jsem mu jaké technologie využívá konkurence, jaké máme možnosti v té lokalitě my, a co myslíš, odešel za vidinou větší rychlosti? Ne, neodešel....
0 x

hapi

no vidíš, ale tady odejdou a je jim to fuk. Jak říkám, jinej kraj, tady prostě lidi museji šetřit a když je nepřipojim já za 250 tak je připojí za 250 někdo jinej. Má dostat 250 konkurence nebo já? Jednoduchý počty. Navíc když tohle uděláš někde kde seš zatim sám, je otázka času než než se tam dotahne konkurence přes toho kdo od tebe odešel a přetahne ti i některý zákazníky a za chvilku tam máš polovinu lídí. realita.
0 x

trandak
antispam: Ano

Příspěvekod trandak » 13 years ago

miract píše:
hapi píše:velmi předražená instalace. Sice nevim co tam maji teď ale v drtivý většině stačí 70mm trubka + držáky na zeď. Pokud nepotřebuju 4m vysoko anténu nad poslednim držákem ke zdi, je to zbytečnej luxus.

S tou trubkou me to napadlo taky. :-)

tak jen pro info, zatím jsou tam jen dvě antény, ale v blízké době tam přijde jedna 90 parabola na desítce a jako sorry, když z toho bodu vidím cca na 6 vesnic, který můžou být třeba ode mě pokryty, tak tam radši dám toto. A když vím že je to poslední skok tak tam dám áčkový stožár, který jsem sem taky dával na fotce. Jen pro info, příhrady mám na třech místech jinak jsou obyč držáky. Nemyslím si že by to extra předražené. A hlavně nechci dělat instalace typu anténa na starý hromosvod, ale aby jsem se za ní nemusel stydět. A ted do mě :-)
0 x

David2006

Takže můj dojem že Ti jich spíš za rok ubylo než přibylo a proto ty změny v ceníku? Každopádně je to dost couvačka od příspěvků před rokem kdy jsi si tu s někým notoval že nejlepší reklama je spokojenej zákazník a to že lajna jede jak má (s tím samosebou souhlasím, ale bez marketingu je to k prdu :lol: ).
0 x

David2006

trandak píše:
miract píše:
hapi píše:velmi předražená instalace. Sice nevim co tam maji teď ale v drtivý většině stačí 70mm trubka + držáky na zeď. Pokud nepotřebuju 4m vysoko anténu nad poslednim držákem ke zdi, je to zbytečnej luxus.

S tou trubkou me to napadlo taky. :-)

tak jen pro info, zatím jsou tam jen dvě antény, ale v blízké době tam přijde jedna 90 parabola na desítce a jako sorry, když z toho bodu vidím cca na 6 vesnic, který můžou být třeba ode mě pokryty, tak tam radši dám toto. A když vím že je to poslední skok tak tam dám áčkový stožár, který jsem sem taky dával na fotce. Jen pro info, příhrady mám na třech místech jinak jsou obyč držáky. Nemyslím si že by to extra předražené. A hlavně nechci dělat instalace typu anténa na starý hromosvod, ale aby jsem se za ní nemusel stydět. A ted do mě :-)

Vpohodě moh si rovnou napsat že tam půjde stodváca na ty kantky :lol: . Ještě jsi to měl koupit od Kl*** na eshopu a plácat se jak to vyšlo solidně. Ale z jednoho bodu se nestřílí, naopak smekám že ste si s tím vyhráli, třebas to pak zákazníci i zaplatěj a i něco zbude na tu 90ku :D .
0 x

hapi

David2006 píše:Takže můj dojem že Ti jich spíš za rok ubylo než přibylo a proto ty změny v ceníku? Každopádně je to dost couvačka od příspěvků před rokem kdy jsi si tu s někým notoval že nejlepší reklama je spokojenej zákazník a to že lajna jede jak má (s tím samosebou souhlasím, ale bez marketingu je to k prdu :lol: ).

hmm ne, jenom nových připojování poslední měsíce dost ubylo. Takhle se to podařilo trochu oživit. Firma co tu nabízí já nevim co za 500,- měsíčně si vůbec neškrtá. Znám člověka co tu pro ne zapojuje a vyjíždí jenom na opravy, ne na připojování.

Statisticky byl rok 2011 3x horší na připojování než rok 2008 a 2x horší než 2010. Sice jsme si polepšily nákupem jedný sítě ale nebejt toho, tak jsme navyšili asi jenom 30-40 zákazníků a místo toho jich máme za rok 2011 160 navíc což je sice super ale zase kvůli tomu byly obrovský investice atd. atd.

n tom našem plácku tady je to sakra hodně lidí.
0 x

David2006

Tebe by jsme tu měli dát za vzor všem potenciálním nově vznikajícím konkurentům. Vono by je to hnedle přešlo :lol: .Hold asi tam u vás má ten správnej podnikatelskej drive jen ten jeden :D .
0 x