❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Menší ISP jako živnost

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
Vodny
antispam: Ano

Menší ISP jako živnost

Příspěvekod Vodny » 13 years ago

Zdravim.

Už nějákou dobu tady pročítám toto fórum a je tu spousta zajímavého ke čtení a vůbec celkem dobrá komunita. Libí se mi docela slušná ochota pomoct i možné konkurenci, což je celkem vzácnost. Takže paráda.

Ale chtěl bych se spíš zeptat na něco trochu choulostivějšího. Nečekám, že mi tu budete dávat konkrétní čísla ale zajímá mě, zda mají dnes menší ISP šanci si vydělat v době UPC a O2 a co já vim ještě. Je vás tu dost a zdá se, že zákazníků máte randál ale v podstatě se většiná z vás myslim vleze do několika stovek zákazníků.

Nemám ponětí kolik stojí nějaké solidní připojení + veřejné adresy atp ale počítám, že linak 1:1 UP/DOWN bude pěkně drahá a je potřeba jí vytížit na maximum aby to bylo ziskový. Je tu někdo ochotný napstat mám xy zákazníků poskytuji xy mbps za xy korun a uživím se jen tak tak/ slušně / velmi dobře.

:!: Pokud se to sem vůbec nehodít, tak to smažte. :!:
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 13 years ago

Kdyz mas stesti nebo znamosti, tak se da solidni konekt sehnat za "par" tisic. Verejky ze zacatku na nic nepotrebujes, tech par co budes potrebovat ti da tvuj dodavatel konektivity.

Ale popravde, kdyz bych mel dnes zacinat ve stavajici lokalite, tak si asi moc nevrznu. Ten kdo nezacal pred 5 a vice roky, to bude mit dnes hodne tezke.

Zalezina na poptavce ve tvem okoli. Pokud ti X lidi rekne, ze by melo zajem, tak to vydel tak 4ma a dostanes skutecny pocet potencionalnich zakazniku.
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 13 years ago

V dnešní době začínat podnikaní jen tak bez obrovského okruhu známých,kontaktů je obrovsky risk práve s ohledem na konkurenci . Místa kde
dnes není žádná wifi na vesnici jsou výjimky,ale přesto jsou ,protože na ně třeba není přímá viditelnost a nebo tam bydli většina chalupářů jen od jara do podzimu v lepším případě.Na pronajem vedení od 02 můžeš zapomenout,protože spoj do te vesnice by tě vyšel na 8 litru měsíčně.Satelit do doliku take neni vhodné řešení s ohledem na latence a nespolehlivost s ohledem na počasí a take i ta cena není příznivá .
Pokud budeš mit málo lidi nedostaneš se na rozumnou nákupní cenu konektivity. Stavět stožár někde uprostřed lesa je take potiž s ohledem na napájení a sběrače kovů,kterým se stožár určitě bude líbit jako bod zájmu.

Většina z nás ... tedy nepovažuji se za velkeho ISP... 30 obcí mame začínala jako sít pro nadšence ,kteří si chtěli zahrát sítové hry ,tehdy přes internet to přes vytáčený internet moc nešlo.Pak postupně se do toho přidaval internet jako služba a dnes už je zajem JEN o to by měli internet za pár šupů a to tak aby nepadalo spojení,neměli latence vyšší jak 10 ms Pokud zákazník argumentuje tím že ma ADSL o 12 Mb realně za 500Kč a chce od nás třeba 10 Mbit za 300 Kč, neumím prostě čarovat .Kdybych měl kabely k němu do domu to jo,to bych dokazal i 25 Mb,ale vzduchem abych měl i pro jine to už je těžké. Museli jsme se rozšiřovat už prostě jen proto,abychom mohli nakupovat konektivitu levněji.Mimo naší firmu jsem měl ještě mini sítku kde to bylo vysloveně + - pro známé,na Slánsku.Ovšem jak tak se do teto osady dostavala konkurence rád jsem jim přenechal všechny klienty abych ušetřil na nakladech kde mi to pro 4 lidi včetně starostí a dojíždění 39 Km prostě nevyplatilo i když jsem tam jezdil jen občas.Jiny ISP ti konektivitu nebude mít zájem prodávat za rozumnou cenu podrážel by si vlastní nohy.

Jeětě jeden dotaz nenapsal jsi odkud jsi,pokud napíšeš takový všeobecný dotaz ,myslím že každý nebude ochotný sdílet své informace ,protože bude mít obavu ,aby jsi nedělal konkurenci v jeho vlastním regionu.
Už dost na nedělní ráno- sorry je to dlouhé jsem se rozjel zas jednou.

www.wiracom.cz
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 13 years ago

Dneska už bych v tomto oboru nezačínal. Konkurence obrovská, prodejní ceny nízké, zákazníci rozmlsaní. Je s tím hromada práce, pořád se musí investovat do modernizací, pořád tě votravujou úředníci nesmyslnýma vyhláškama a ještě nesmyslnějšíma výkazama. Jediný, co může začínající firma nabídnout, je nižší cena než konkurence. Ze začátku na cenu nachytá pár klientů, ale to jsou většinou jen nespokojenci a prudiči, kterým jde jen o cenu. Pokud bude nová firma prodávat moc levně, tak si nevydělá ani na pořádnou technologii a podle toho pak budou vypadat služby. Nehledě na to, že po nové firmě půjde sousedící konkurence které dokur..ili ceny. Našlo by se určitě i víc důvodů proč se na to vyprdnout.
0 x

dubrma

Příspěvekod dubrma » 13 years ago

Začínal jsem před rokem, dnes mám 6 obcí, cca 100 klientů, ale neuživí mě to...

Nevíte někdo jak je možné že u nás je největší podíl WISP z EU? Jak je možné, že se to v ostatních zemích nevyplatí??
0 x

reset

Příspěvekod reset » 13 years ago

taky bych s tim uz nezacinal, v tomhle jsem chytil ten posledni vagon ujizdejiciho vlaku. A novej vlak uz nejede,
Pokud s tim zacnes , davam ti tak 95% ze skoncis driv nez neco vydelas.

Hlavne , my (nebo alespon ja) jsem to nestavel s vidinou zisku, ale jako konicek a tak se k tomu stale chovam.
Ted uz na to koukam sice trochu jinak, ale konicek je to stale.
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 13 years ago

dubrma píše:Začínal jsem před rokem, dnes mám 6 obcí, cca 100 klientů, ale neuživí mě to...

Nevíte někdo jak je možné že u nás je největší podíl WISP z EU? Jak je možné, že se to v ostatních zemích nevyplatí??

Až budeš mít tak 300 klientů, tak to uživí aspoň tebe. Jenže to už bude taková drbačka s agendou a účtováním že budeš potřebovat sexretářku, což je aspoň 25 tyček měsíčně v mzdových nákladech a na výpomoc s montážema a servisem pak jednoho technika, což je dalších aspoň 30 tyček. Pokud se rozhodneš to vše dělat sám, tak si rovnou dej do kanclu postel, protože tam budeš i spát. A zapomeň na nějakou dovolenou nebo jen víkend mimo rodnou hroudu, protože budeš muset být pořád nablízku, kdyby se někde něco podělalo.

Proč je u nás tolik malých WISP? Protože si každej myslí, že se na tom dá vytřískat majlant a postavit wifi síť je přeci tak jednoduchý - koupím pár Ovislinků, zapojím to do switche a pojede to jak z praku.. Už jsme takhle koupili pár menších sítí, kde si jejich tvůrci toto mysleli a posléze na to i dojeli..
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

reset píše:Hlavne , my (nebo alespon ja) jsem to nestavel s vidinou zisku, ale jako konicek a tak se k tomu stale chovam.
Ted uz na to koukam sice trochu jinak, ale konicek je to stale.

Já jsem se k tomu dostal jako slepý k houslím, potřeboval jsem pevný internet k práci (www stránky a grafika) a přes dial-up cesta nevedla.
Tak jsem začal na netu hledat info jaký je rozdíl mezi serverem a routerem... no a nějak se mi to vymklo z rukou :)
0 x

dubrma

Příspěvekod dubrma » 13 years ago

Nemyslel jsem tolik malých WISP, ale myslel jsem velký podíl WISP, ať už jakkoli velkých.

Tuším že jsem to i nějak tak napsal :D : "Nevíte někdo jak je možné že u nás je největší podíl WISP z EU? Jak je možné, že se to v ostatních zemích nevyplatí??"
0 x

tom-tom

Prostě tato země je "jiná". Se stačí občas podívat na záznam z jednání sněmovny. A protože tuto elitu si volíme sami, tak se pak nemůžeme divit, že monopol telecomu trval málem další století. Proto máme větší podíl bezdrátových ISP, protože v době kdy okolo nás bujelo ADSL, telecom úspěšně nasazoval ISDN s "až" 64kbit downloadem.
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 13 years ago

dubrma píše:Nemyslel jsem tolik malých WISP, ale myslel jsem velký podíl WISP, ať už jakkoli velkých.

Tuším že jsem to i nějak tak napsal :D : "Nevíte někdo jak je možné že u nás je největší podíl WISP z EU? Jak je možné, že se to v ostatních zemích nevyplatí??"

Jezdím do Švýcarska, Španělska občas... Cena internetu po kabelu je pro ně tak levná a kvalitní díky tomu,že je to po optice,že bezdratovy poskytovatel je zbytečny a neměl by se z čeho uživit. Mimo to někteří naši ISP od hranic působí v Německu což je jasny když se jim to vyplatí.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 13 years ago

lyra píše:
dubrma píše:Nemyslel jsem tolik malých WISP, ale myslel jsem velký podíl WISP, ať už jakkoli velkých.

Jezdím do Švýcarska, Španělska občas... Cena internetu po kabelu je pro ně tak levná a kvalitní díky tomu,že je to po optice,že bezdratovy poskytovatel je zbytečny a neměl by se z čeho uživit. Mimo to někteří naši ISP od hranic působí v Německu což je jasny když se jim to vyplatí.

Ja bych to trochu upravil - ve svycarsku drzi temer vsechny kabely statni swisscom a docela to tam funguje :)

Ve spanelsku je sice net levny, ale funkcnost je takova ... zvlastni. Ono to sice jede cely den, ale rychlost na tech kabelech je bezne max. 512k a to jen po spanelsku, zahranicni konektivitu tam maji asi jako sproste slovo. Zkusenost 4 mesicni z oblastni zaragosa.
0 x

Vodny
antispam: Ano

Příspěvekod Vodny » 13 years ago

Hezky jste se tu rozepsali a je to zajímavý počtení. S tím, že vlak je už dávno pryč se samo nechá počítat je v mé lokalitě jsou minimálně tři WISP (jsem z Příbrami) http://www.internet.pb.cz http://www.mo-nex.cz a pak nějaký free net ale o tom jsem toho moc neslyšel. Takže tady je full. Ale spíš mě to jen tak zajímalo a začít s tím nechci nemám téměř žádné zkušenosti a je mě jasný že nemůžu dát po PB pár AP koupit net od UPC 100mbps a tradáá tak to už dneska určitě nejde. Spíš mě jen zajímalo jak se tyhle provideři maj celkově.
0 x

tom-tom

Vodny píše:Ale spíš mě to jen tak zajímalo a začít s tím nechci nemám téměř žádné zkušenosti a je mě jasný že nemůžu dát po PB pár AP koupit net od UPC 100mbps a tradáá tak to už dneska určitě nejde. Spíš mě jen zajímalo jak se tyhle provideři maj celkově.

celkově je to lepší, než se nechat zaměstnat za podprůměrný plat a nechat se sebou vyjebávat. Ale rozhodně to není zlatý důl, aspoň si nepřipadám jako Bill Gates. Ještě jsem uvažoval o politice, ale k tomu nemám předpoklady, mám totiž handicap - svědomí a slabý žaludek :)
0 x

reset

Příspěvekod reset » 13 years ago

jinak provozuji sdruzeni , ktery jsem si sam vymyslel, delam pro nej na zivnost (proste se to tak nejak vyvrbilo, nebyl to zamer, tak me nekamenujte),

a jak se mame ? , nemuzu mluvit za ostatni, kdyz to srovnam s VF (cca 5 let zamestatnec IT), tak:

VF: prace vicenmene pridelovana, 8h/5d (kdyz nepocitam pohotovost) , castecna buzerace od nadrizenych , financi dost , weekend a vecery abs. volne
sit: praci si musim najit sam (a ze ji mam nad hlavu), 16h/7d, permanentni pohotovost (az na vyjimky) , financi dost, chodim spat kolem 4h rano, vstavam na 12h
kombinace VF/sit : nerealne , vydrzet to lze jen docasne, pak zamirit ke chocholouskovi , penez mraky , ale je to o zdravi a nervy , abs. nestihacka , a o volnu si radeji nenechavat ani zdat , nelze sedet na dvou zidlich suocasne , vydrzel jsem to tri roky pri rozbehu site, pak jeste rok na zivnost pro VF, uz nikdy vice

ty casy jsou jen orientacni, samozrejme ze na siti nedelam celych 16h, ale proste aktivne se ji venuji, neznamena to , ze stale neco nekde bastlim, vysledny realny cas straveny na siti je tak 2-5h/d ,
rozdil se zamestnanim je ze tam musis sedet, a nic nedelat v praci je peklo, nuda

na siti jsme dva na full time, praci mame asi spatne poresenou - potreba doresit , nejsem manager ale IT delnik , delam vsechno, od navrhu a montazi, pripojovani klientu, sit A-Z , administrativa , planovani , trozdelovani financi , nakup materialu, proste abs. vse, mam tu prvni a posledni slovo. Jen ucetni mame externi, ale priznani zpracovavam a podavam ja . Proste kurva pro vsechno .
Za to si samozrejme necham radne zaplatit, ale jsem az na konci rady, kdyz neco zbude. Konicek je konicek
Naposledy upravil(a) reset dne 22 Jan 2012 15:19, celkem upraveno 2 x.
0 x