❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jak nastavit a co pouzit na load balancing ( 2 brany )

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
Orel005

Jak nastavit a co pouzit na load balancing ( 2 brany )

Příspěvekod Orel005 » 13 years ago

Zdravim, chtel bych se v kratkosti zeptat, jestli nekdo nema zkusenosti se zalohovanim vystupu do internetu. Pokud vypadne jedna brana, aby nejake zarizeni ( asi MK ) automaticky preplo na branu druhou. Potrebuji to, ale do site ktera je cela delana na linkove vrstve tj. v bridge modu. Zadne routovani zatim nemam. Je to pro sit o cca 130 stanic a aktualne je to dostacujici a nechci to aktualne menit ( ackoliv si jsem vedom toho, ze az to preroste pres hlavu, bdue to hodne prace to cele predelavat - ale mam proto sve duvody ). Takze popisu co vlastne potrebuji:

Nakup konektivity ( brana#1 ) ----> load balancing ( mikrotik brana#3 - nastaveni u klientu ) <------ Nakup konektivity #2 ( jiny nakup konektivity, brana#2 )

a z toho load balancingu by mel byt vystup ven do site. Dekuji za kazdou radu tykajici se me otazky.
gateways.JPG
gateways.JPG (25.56 KiB) Zobrazeno 1694 x

Ja tedy schanim nekoho kdo to umi, umel by poradit, jak to udelat. Pripadne za smluvenou castku to udelal za me.
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 13 years ago

myslis "load balancing" nebo "zalohu konektivity"?
resp. rozdeleni trafficu mezi dve brany, nebo pouzivat jednu a pri vypadku druhou?
nebo oboji :D
0 x

Orel005

aliney píše:myslis "load balancing" nebo "zalohu konektivity"?
resp. rozdeleni trafficu mezi dve brany, nebo pouzivat jednu a pri vypadku druhou?
nebo oboji :D

Dik za doplneni :D, to co popisuji, by melo umet oboji. Kdyz se klienti budou pripojovat do Brana#3 tak ta by mela delat load balancing z brany 1 a 2 a v pripade vypadku, je to stale load balancing, protoze brana 1 pojede pomalu, nebo vubec a v tom pripade brana 3 by mela svistet na 100%.
0 x

Orel005

Dekuji, myslis ze je mozne mi to vykalkulovat, kolik by me to stalo, kdyby jsi mi to udelal ? Ja jsem to zkousel, ale vzhledem k tomu, ze s mikrotikem moc nekamaradim ( mam proto sve duvody ), tak by to trvalo zbytecne dlouho nez bych to rozbehal. Mikrotik je fajn z pohledu jeho funkcni a rizeni provozu, ale jak rikam, mam proto sve duvody, ktere me odrazuji pouzivat Mikrotika na beznych AP a klientech, takze tak. Diky za odpoved.
0 x