❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Přístup k jednotkám Mikrotik na síti z venku

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
tom-tom

Re: Přístup k jednotkám Mikrotik na síti z venku

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

Já tedy předpokládám, že každý trochu schopný ISP si hostuje sám.
Jestli by měl mít server přímo veřejnou, nebo privátní ip a na něj pak nastavený překlad, nevím co je správně, ale obojí má jistě své výhody.
Osobně na svoje servery překládám a "vytáhnu" si do netu jen porty, které potřebuju.
A je to takto skoro od začátku, kdy jsem o tom jednak nevěděl skoro nic a k tomu jsme měli jsme jen 2 veřejky.
Od té doby jsem je pak měl jeden čas i přímo na veřejkách, ale potom jsem to zase vrátil zpátky za nat, už ani nevim proč.
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 13 years ago

Jak to kdo dělá nevím, ale třeba zrovna naše servery jsou za NATem a mají vlastní extra router (Cisco). Máme toho víc, takže VoIP neotravuje WWW server, FTP klienti neotravují databázi atd... Hlavně, takhle to všechno elegantně schováme za jednu adresu. Ten router zároveň slouží jako load balancer, takže se to celé (plný 42U rack) jeví jako jedna mašina.
Doma to mám řešené stejně, jenom mám menší rack (18U) a router dělá počítač s Core2Duo (v blízké době půjde vyměnit za něco lepšího).
Jeden výkonný stroj považuju za optimum, no udělat cluster, rozdělit služby do virtuálních mašin etc. a pak to celé zamaskovat routerem a loadbalancerem mi přijde za asi nejlepší řešení. Pravda, není to pouze tupý web + mail hosting...
0 x