❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Sdílení přez mikrotika

Návody a problémy s konfigurací.
Star_Gate

Sdílení přez mikrotika

Příspěvekod Star_Gate » 13 years ago

Zdravím všechny keří toto již řešily. Mám u zákazníka přez mikrotika routovanej konekt - jeden port WAN, druhej LAN (192.168.2.0/24) a jeden port jde do sítě vedle (10.0.0.0/24), kde je vlastní konektivita k internetu.

Potřebuju přez mikrotika rozchodit windowsí sdílení tak, aby fungovalo podle jmen počítačů například \\PC125\ a ne \\10.0.0.233\. Neví někdo z vás jak na to? přez IP to funguje a zkoušel sem i v DNS na mikrotiku nastavitstatiský záznamy pro daný IP a nic.

Omlouvám se jestli to tu již bylo propíraný, ale nenašel sem nic k tomuhle.
0 x

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 13 years ago

A kam se ty stroje ptaji na DNSkko ? Zkousels je po zmene restartovat ? Widle drzi DNS cache dost dlouho ... :roll:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Od jistý verze windows, myslím už XP, nebo 2000 by měl být první dotaz na DNS, pak teprve ty jejich WINSy a broadcasty. Takže pokud získají IP z DNS, tak to funguje. Používám NAS přes celé město ... sambu.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Star_Gate

Příspěvekod Star_Gate » 13 years ago

Ptají se toho mikrotika. PC samozřejmě restartovaný. Všimnul sem si že když nastavím třeba PC1.local tak dns funguje korrektně ale když nastavím jen PC1 což právě potřebuju, tak to nechodí.
0 x

M.Timmy

Příspěvekod M.Timmy » 13 years ago

Tak tato otázka by mne taktéž zajímala. Povedlo se mi to vyřešit pouze tím, že šly všechny stanice do stejného subnetu 192.168.x.x/xx a stále se s tím nechci smířit. :? Nepomohlo ani nastavení směrování, ani nastavování DNS, ani externí stroj s DNS.. NetBIOS tím prostě neprošel... (mezi dvěma interface) porty 137,138,139 a 445 sice registrovali komunikaci, ale když jsem chtěl zavolat stroj pomocí názvu, nešlo to...Pouze skrze IP...
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Netbios není routovatelný protokol ...

v dnsce (pravda, ne na ROS) mám definovanou zónu, řekněme domena.com. V ní A záznam NAS a odpovídající reverz.
Klient je klientem tohoto dns serveru, má definovanou "příponu dns".
Na ten NAS se připojím normálně jak chci ... \\nas\share, \\nas.domena.com\share, \\192.168.1.1\share. Vše normálně funguje.

Absolutně žádný problém. NAS je samozřejmě linux se sambou. Po cestě mám sice jenom jeden router (a spoustu switchů), ale i tak - nevidím problém. Fungovalo mi to ve vistách i teď v sedmičkách. Vyzkoušené to mám i na XP. Základ každé sítě je funkční DNS ...

Rozlišovat se musí totiž "okolní počítače" a "připojení jednotky". Nebo jak bych to nazval ... okolní počítače samozřejmě fungovat nebudou. Teoreticky by mohli pomocí WINS serveru, ale kdysi jsem to zkoušel a nikdy se mi to nepovedlo. Ale sdílení jako takové je prostě TCP konexe na port 445 (alespoň v X posledních windows). Normální, jako každá jiná ...

M.Timmy píše:Tak tato otázka by mne taktéž zajímala. Povedlo se mi to vyřešit pouze tím, že šly všechny stanice do stejného subnetu 192.168.x.x/xx a stále se s tím nechci smířit. :? Nepomohlo ani nastavení směrování, ani nastavování DNS, ani externí stroj s DNS.. NetBIOS tím prostě neprošel... (mezi dvěma interface) porty 137,138,139 a 445 sice registrovali komunikaci, ale když jsem chtěl zavolat stroj pomocí názvu, nešlo to...Pouze skrze IP...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.