❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB1100AH

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: RB1100AH

Příspěvekod sub_zero » 14 years ago

Majklik píše:

Problém se zpracováním fragmentovaných paketů, pokud nepřijdou v pořadí. Asi vlastnost blbě implementovaného IP stacku, podobným neduhem trpí řada dalších krabiček.
A takový paket se dá vyrobit v kombinaci s VPN celkem snadno. Třeba IPsec, pro IKE1 fázi ověření pomocí certifikátů a jedna strana je zapojena za ADSLky na O2 infrastruktuře. O2 s chutí dělá to, že pokud dorazí již fragmentovaný paket a musí ho ještě jednou fragmentovat, tak prvně posílá koncový fragment...

tohle je pro tebe jako dělaný :-) osobní zkušenost, každej den průměrně cca 20 IPsec klientů, tok všech kolem 60Mbit, CPU 10-20%

http://www.computers51.cz/zbozi/cisco-asa5510-bun-k9/detail.aspx?p=z:73907
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

Majklik

Příspěvekod Majklik » 14 years ago

sub_zero píše:tohle je pro tebe jako dělaný :-) osobní zkušenost, každej den průměrně cca 20 IPsec klientů, tok všech kolem 60Mbit, CPU 10-20%

http://www.computers51.cz/zbozi/cisco-asa5510-bun-k9/detail.aspx?p=z:73907

Jo, ASA5510 je pěkná krabička za 35 kKč, ale za tu cenu třeba neumí záskok. Pokud přijmu aspoň active/backup konfiguraci, tak do toho potřebuji dokoupit plus pack licenci, to je další desítka nahoru, active/active (a VLANy) umí až 5520, což je dvojnásobek ceny. A když je to celé 2x, tak už je to v cenové hladině, kterou nechtějí akceptovat. :-(
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

furt mě zajímá, proč si nepostavíš nějaký PC. Sežere podobně jako ty subzera cisca a dáš si tam mikrotika a bude to určitě rychlejší než RB800. I kdyby si použil nějakej mobilní c2d tak jseš cenou furt nízko, spotřebou taky ale výkonem uplně jinde oproti RB800.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Majklik

Příspěvekod Majklik » 14 years ago

hapi píše:furt mě zajímá, proč si nepostavíš nějaký PC. Sežere podobně jako ty subzera cisca a dáš si tam mikrotika a bude to určitě rychlejší než RB800. I kdyby si použil nějakej mobilní c2d tak jseš cenou furt nízko, spotřebou taky ale výkonem uplně jinde oproti RB800.

Takže důvod je ten, že chci hotovou krabičku i s fungujícím ROSem jako jendu dodávku - hotovku, která splní požadavky zadání. Jistě, můžu vzít o třetinu levněji atoma, nacpat tam flash a poslat na místo (nebo tam dojet), ale to nechci. Ber situaci, že to je v místě, kam je hodně daleko, není poblíž IT schopný člověk, jen skoro kancelářské krysy schopné strčit papír do kopírky. Pokud tam budu mít dvě RB1100 a jedna chcípne a dospěju k tomu názoru na dálku, tak řeknu, ať si koupí to stejné znova, vyměnit kus za kus zvládnout sami, nějak to funkčně nabootuje a z té druhé to nastavím. Když to budu skládat, tak to musím poskládat a poslat (což může být problém, pokud jsou v cestě hranice EU) nebo musím shánět v dané lokalitě někoho dostatečně inteligentního, aby to poskládal, dodal. Samozřejmě můžu něco takového koupit i jako hotovku s ROSem, ale ta cena už je jinde.
Čili pokud při dané ceně a fungující slibované podpoře šifrování v HW to splní požadavky, tak je to rozumný komprosmis i s ohledem na další okolní náklady.
Ano, bude teď v nabídce RB1200 a RB1100AHx2... Uvidíme jaká bude cena a jak to bude schopno šifrovat.

Je třeba zvažovat všechny náklady, nejen cenu vlastní holé krabičky a výkon/cena. Dívám se na to asi trošku jinak, protože provozuji techniku rozpostřenou na hodně velké ploše (a případně i v lokalitách, kam se po instalaci již vícekrát nejde dostat nebo po uvedení v činnost se tam nikdo nebude chtít dostat a má to fungovat aspoň po nějakou omezneou dobu), ne jen (bez urážky) lokální ISP, kam dojdu pěšky než dokouřím doutník...
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

Ne každý se snaží ušetřit za každou cenu a kde to jde. Pro mě je taky mnohem jednodušší zvolit dražší rbčko neš se skládat s komplem byť je výkonnější.
Já jsem třeba za poslední rok postahoval asi 5 komplů z bodů, proč? Když se něco podělá, zjišťovat co že se tam stalo, co že to kleklo, paměti, cpu, nebo něco ve zdroji. Taky záloha napájení a spotřeba, potažmo výdrž na baterie je u RBčka uplně jinde než u komplu. Nebo třeba jak pořešit u pc víc eth portů, RB44 už neseženeš a náhrada od supermicra stojí 4000 bez dph. Manageovatelný switch? To je další zařízení....
Když budou výkonné RB, vyměním, neřeším, držím si jedno navíc a výměnu zvládně i méně technicky zdatný kolega.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

má tu 1100AH někdo? Jednu jsem si koupil na test a zrovna mě naštvali tím, že dovnitř hodí zdroj s od DVE, co to jako je?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

takže pokračujou ve stylu RB1200? no tak to se připrav na samovypadávajicí napájecí kabel :-D
jsou to ubožáci.
0 x

Leeonek

hapi píše:takže pokračujou ve stylu RB1200?

Vypadá to tak :) no doufám že alespoň stabilita bude lepší jako RB1200 :)

Má najivita v tomto směru je obrovská, ale zase na druhou stranu, za co bych ty prachy pořád utrácel, že? :D
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 13 years ago

A kde si ji koupil, nikde nějak není?
A když jsem jich poptával víc kusů, tak mi bylo řečeno, že se už RB1100AH přestaly zase vyrábět a bude až ta AH2 verze po Novém roce.
0 x

Leeonek

Majklik píše:A kde si ji koupil, nikde nějak není?
A když jsem jich poptával víc kusů, tak mi bylo řečeno, že se už RB1100AH přestaly zase vyrábět a bude až ta AH2 verze po Novém roce.

Penta.cz, měli jich skladem tuším 6 kusů, když jsem objednával
0 x

zdenek.svarc
Administrator

Příspěvekod zdenek.svarc » 13 years ago

Z lehce jiného soudku. RB110AH (MPC8544) dorazila nastavená na 1066 MHz, což je míň, než fabrických 1333 MHz na starší RB1000 (MPC8547) . První, co tedy následovalo, bylo přetaktování na 1333 MHz. Chci se zeptat, jestli se vyskytla u někoho špatná zkušenost s 1333 MHz u RB1100AH. Což moc nepředpokládám, ale přehřívat by se mohla vzhledem k 90 nm CPU. Mikrotik bohužel lehce zašetřil. Díky.
0 x

hapi

nechápu. Ten chip se vyrábí s max 1066MHz a mikrotik ho používá na 1066MHz tak jakých 1333MHz?
0 x

zdenek.svarc
Administrator

Příspěvekod zdenek.svarc » 13 years ago

V RB1100AH by měl být Freescale Semiconductor MPC8544 (papírově, nekoukal jsme na desku). Ten taktovat na 1333 MHz lze, viz níže. Takže buď máš jinou revizi boardu nebo by mohlo být omezení ve tvé verzi Etherbootu, jakou tam máš verzi? U tohohle je Etherboot 2.37.

/system> resource print
uptime: 1m10s
version: 5.11
free-memory: 1532948KiB
total-memory: 1555216KiB
cpu: e500v2
cpu-count: 1
cpu-frequency: 1333MHz
cpu-load: 0%
free-hdd-space: 25372KiB
total-hdd-space: 41768KiB
architecture-name: powerpc
board-name: RB1100AH
platform: MikroTik
0 x

hapi

to je jedno co tam je, většina RBček se dá přetaktovat. I RB1200 jde přetoči víc. To je jako když 450G natočim na 800MHz protože to v biosu jde ale neni to její správnej takt tak jako u RB1100AH neni správnej takt 1333MHz.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

Co se ještě divíš. RB1200 je taktnutá přímo od nich a taky běží OK
0 x