Zdrawím, chci se zeptat, zda-li by RB 112, popř. RB 153, utahla shapovat a zaroven delat AP s 1x CM9, na ní cca. 15klientů a trafic cca. 1,5Mg?? Mel uz nekdo toto zprovoznene??
Diky za Vase nazory!!
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
AP+shaping na RB112
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj..
15 kliosu neni moc. Podle me (nemam prakticky vyzkouseno) to zvladne v pohode. Jen doporucuju routovat...(ale to je znama vec)
15 kliosu neni moc. Podle me (nemam prakticky vyzkouseno) to zvladne v pohode. Jen doporucuju routovat...(ale to je znama vec)

0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
Jirka Lazorčák
sub_zero píše:Ahoj..
Ja nevychazim rovnez z vlastnich zkusenosti, ale myslim si, ze ti to lehne driv nez se pripoji vsichni klienti. RB je slabe, aspon v tom provedeni co pises.
0 x
sub_zero píše:Ahoj..
Routovani je samozrejmost... Takze myslis ze by to mohl ustat??
0 x
pepulis píše:sub_zero píše:Ahoj..
Ja nevychazim rovnez z vlastnich zkusenosti, ale myslim si, ze ti to lehne driv nez se pripoji vsichni klienti. RB je slabe, aspon v tom provedeni co pises.
Nevim, bojim se toho.. jako AP v pohode..ale pro kazde IP mam 3 mangle a 3 queue ... to si myslim ze ho asi zabije....
0 x
net.work píše:pepulis píše:sub_zero píše:Ahoj..
Nevim, bojim se toho.. jako AP v pohode..ale pro kazde IP mam 3 mangle a 3 queue ... to si myslim ze ho asi zabije....
Myslim si to stejne. Zabijeho to. Bez mangle, jen s nastavenymi ip adresama by to nejak slo, ale s mangle KO.
0 x
Mam na nem 20 lidi prutok mezi 500kb - 2MB cpu od 10 - 60 procent, zda se ze to zatim jeste chvili vydrz tak do tech 3MB a pak konec.Toz tak.
0 x
doktor píše:Mam na nem 20 lidi prutok mezi 500kb - 2MB cpu od 10 - 60 procent, zda se ze to zatim jeste chvili vydrz tak do tech 3MB a pak konec.Toz tak.
Ano ono to ten prutok 3-4 Mb da, nejak, ale mate tam i mangle a queue? To asi ne.
0 x
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
net.work píše:sub_zero píše:Ahoj..
Routovani je samozrejmost... Takze myslis ze by to mohl ustat??
Ja myslim, ze jo. Teda co se tyka vykonu CPU. Vem to takhle: Novej RB 153 ma 5!!ethernet portu, 3 miniPCI a STEJNEJ vykon CPU. Pokud by ten procak nezvladl manglovani pri tolika klientech, tak predpokladam, ze by to panove takhle nenavrhovaly. Ja osobne bych ho ale na nejaky narocnejsi aplikace nedal. Zlaty PC. Ale pokud ho mas jako APcko + shaping, muj nazor je, ze to da...

0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
Jirka Lazorčák
sub_zero píše:Pokud by ten procak nezvladl manglovani pri tolika klientech, tak predpokladam, ze by to panove takhle nenavrhovaly
Možná by ses divil co je schopný udělat výrobce ve snaze prodat co nejvíc kousků, podle mě je právě RB153 to nejhorší co mohli udělat, hodí se to možná ke klientům když prodáváš nějaké podřadné rychlosti do 256kbit a potřebuješ to třeba do paneláků nebo tak ale tohle bych si fakt nikdy nekoupil, je to levný bastl a myslím že ti to tu potvrdí spousta lidí.
0 x
Jo jo , presne tak, kdyby tam ale dali procesor z petistovky tak to by bylo onecem jinym. Spis bych ale uvital nejakej routerboard s rychlejsim procesorem neco kolem 500mhz klidne i vys
0 x
doktor píše:Jo jo , presne tak, kdyby tam ale dali procesor z petistovky tak to by bylo onecem jinym. Spis bych ale uvital nejakej routerboard s rychlejsim procesorem neco kolem 500mhz klidne i vys
NJN, ale jestli takovy routerboard bude stat 8tisic... (jakoze 5ka RB stoji prez 4tisice.....) tak to stoji za zvazeni... je mi jasne, ze nedam PC nekde, kde platim elektriku a kde nepotrebuju routovat 10Mg.. ale.....
0 x
doktor píše:Jo jo , presne tak, kdyby tam ale dali procesor z petistovky tak to by bylo onecem jinym. Spis bych ale uvital nejakej routerboard s rychlejsim procesorem neco kolem 500mhz klidne i vys
Ono ten RB 153 je spis pro takove ISP, kteri to daji na AP, a kde maji shaping reseny centralne.. Coz se mi vubec nelibi, ani to tak osobne neresim a preci kvuli tomu nebudu mit RB jako AP a za tim jeste PC s mikrotikem a nebo jinym OS pro shapovani.. obcas se mi zda, ze si z nas ti litevci delaji srandu...

0 x
Utiahne to, ale opatrne so shapovanim. Par kusov este ostalo ako dualne apecka svietit i u nas. A ked tam nabehne nejaky vyssi traffic (spolu viac ako 5mbps) tak zataz je uz na strope. A to sa tam shaping nekona, len zakladnych par malickosti (ip+mac)... Pocet klientov je do 40 spolu na obe karty (jedna 2,4ghz a jedna 5ghz sektory..) Ale ked predpokladame, ze by to niekto chcel vyuzit ako ether-privod par mbps z centralu a dve cm karty na 2,4ghz apecka, tak i tak tam viac nepotecie
Takze by to asi ustalo v pohode sto rokov...
btw, s tou pamatou 12,6MB to opravdu prehnali. Ked je na rb112 uptime viac ako 15dni, uz vam to neurobi ani export a neposla mailom. To vam radsej do logu zapise kernel panic a rebootne sa alebo napise console is busy

btw, s tou pamatou 12,6MB to opravdu prehnali. Ked je na rb112 uptime viac ako 15dni, uz vam to neurobi ani export a neposla mailom. To vam radsej do logu zapise kernel panic a rebootne sa alebo napise console is busy

0 x