❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB711 nová verze - nechce se připojit na AP

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
mpcz

RB711 nová verze - nechce se připojit na AP

Příspěvekod mpcz » 13 years ago

Ahoj, v poslední době máme dost velké problémy s RB711 - nová verze s plastovým ethernetem. Projev závady: při instalaci klienta připojím anténu, naskenuji AP, mám třeba okolo -65 dB. Dám connect - a nic. Nespojí se to s AP. Některé kusy se po chvíli domlouvání spojí, ale třeba po 1/2 dni se zmenší signál směrem od klienta k AP o nějakých 20-30 dB. Signál z AP ke klientovi je trvale dobrý. Na anténu to tedy asi nevypadá, pravděpodobně ani na tolik diskutovaný konektor na RB711.
Setkal se již někdo s touto závadou? Dík. mpcz
Naposledy upravil(a) mpcz dne 16 Nov 2011 08:00, celkem upraveno 1 x.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 13 years ago

mpcz píše:Ahoj, v poslední době máme dost velké problémy s RB711 - nová verze s plastovým ethernetem. Projev závady: při instalaci klienta připojím anténu, naskenuji AP, mám třeba okolo -65 dB. Dám connect - a nic. Nespojí se to s AP. Některé kusy se po chvíli domlouvání spojí, ale třeba po 1/2 dni se zmenší signál směrem od klienta k AP a nějakých 20-30 dB. Signál z AP ke klientovi je trvale dobrý. Na anténu to tedy asi nevypadá, pravděpodobně ani na tolik diskutovaný konektor na RB711.
Setkal se již někdo s touto závadou? Dík. mpcz

Ano, reklamujeme to. Pekne nas to toci, zase se vracime ke klasice RB411 ... :( 1 z 5 kusu je vadny :(
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

ja mel stejny problem s SXT (po scanu connect a nic) a vyresil sem to system/reset a pote se to na 1. pokus chytlo a nevim o tom od te doby
0 x
Jan Ptáček

kure05

Příspěvekod kure05 » 13 years ago

Je tomu asi 14 dní co nám přišla krabice RB711 s plastovejma RJ45 konektorama a krom asi 3 kousků bylo vše špatný. Rozdíl Rx a Tx byl lehce přes 30dB. Takže když já sem chytal AP na -50dB, tak AP ode mě mělo kolem -85dB. Jakmile bylo Rx kolem 60dB tak se to už ani nespojilo protože AP už "neslyšelo" přijímanej signál od klienta. Taky se mě už několikrát stalo a to jen u těhlech novejch verzí že s ROS 4.xx při scanu byla úroveň signálu +- stejná jako při konektnutí na vysílač, ale jakmile sem upgradoval na ROS třeba 5.8 tak mě to při scanu ukázalo klidně o 15dB lepší signál než když se konektnul. Zkoušel jsem to přepojovat mezi různejma vysílačema a chovalo se to vždy podobně, takže nevim kde je chybus . . . A mimochodem, ten otočenej RJ45 konektor zajišťovací packou směrem k DPS je noční můra. Odpojení kabelu z RB v 19dB jirouš boxu je adrenalinová záležitost :D
0 x

pthv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pthv » 13 years ago

kure05 píše:Je tomu asi 14 dní co nám přišla krabice RB711 s plastovejma RJ45 konektorama a krom asi 3 kousků bylo vše špatný. Rozdíl Rx a Tx byl lehce přes 30dB. Takže když já sem chytal AP na -50dB, tak AP ode mě mělo kolem -85dB. Jakmile bylo Rx kolem 60dB tak se to už ani nespojilo protože AP už "neslyšelo" přijímanej signál od klienta. Taky se mě už několikrát stalo a to jen u těhlech novejch verzí že s ROS 4.xx při scanu byla úroveň signálu +- stejná jako při konektnutí na vysílač, ale jakmile sem upgradoval na ROS třeba 5.8 tak mě to při scanu ukázalo klidně o 15dB lepší signál než když se konektnul. Zkoušel jsem to přepojovat mezi různejma vysílačema a chovalo se to vždy podobně, takže nevim kde je chybus . . . A mimochodem, ten otočenej RJ45 konektor zajišťovací packou směrem k DPS je noční můra. Odpojení kabelu z RB v 19dB jirouš boxu je adrenalinová záležitost :D

Ten signal jde jednoduse spravit. Uz se to tu nekde pohybovalo, a to odpojit zarizeni rozpojit mmcx konektor a uvnitr toho konektoru na tom RB "scvaknout" pacicky blize proti sobe, aby ten kolik z anteny mel lepsi kontatk. Potom signal plus minus odpovidat TX/RX :)
0 x

mpcz

Reaguji na příspěvek od "pthv":
byl bych rád, kdyby to bylo tak jednoduché, jen mě nejde do hlavy:
proč se problém projevuje pouze u plastových verzí a hlavně, když je konektor "obousměrný", proč je zeslabené jen vysílání?
Poznatek: odzkoušeny byly všechny verze firmware klienta i na AP i změna AP HW, dělá to stále.
Další poznatek: pokud tu stejnou, zlobivou 711-ku přenesu od klienta na náš testovací stožár, spojí se vždy a spolehlivě na signál od AP - 63dB.
mpcz, 15/11/2011
0 x

kure05

Problém s MMCX konektorama byl u starejch verzí PCB s klasicky stíněným RJ45 konektorem. U novejch tmavě zelenejch verzí s plastovejma RJ45 konektorama se mě to zatím nestalo. Co jsem si všimnul tak právě ta nová verze PCB má tu vnitřní dutinku v MMCX konektoru už "zmačknutou" z výroby, takže tam je menší mezera a tím pádem protikus z antény má lepší dotek a signál se tak nemění. Na starejch PCB bylo viditelný že ta vnitřní dutinka občas byla dokonce roztažená, takže je jasný že rozdíly v signálu byly klidne 30dB, ale to Tx a stejně tak Rx. Tenhle problém co se tu řeší je trošek jinýho původu. Jinak . . . jak psal MPCZ, na stole mě fungoval tak jak měl (s takřka nulovym rozdílem v úrovni signálu) board kterej měl u klioše klidně 30dB rozdíl mezi Tx a Rx.
0 x

mpcz

OK, zřejmě se jedná o vadu, zatím nevíme jistě čeho. To si teda Sergej užije a my taky.
Přesto bych rád věděl, jak může konektor, ( viz diskuse výše) ,který je evidentně obousměrný, udělat tak velký rozdíl jen v jednom směru. Nevěděl by někdo kvalifikované vysvětlení?
Děkuji předem.
mpcz, 15/11/2011
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 13 years ago

kure05 píše:jak psal MPCZ, na stole mě fungoval tak jak měl (s takřka nulovym rozdílem v úrovni signálu) board kterej měl u klioše klidně 30dB rozdíl mezi Tx a Rx.

Na stole funguje i bez anteny se stejnym RX a TX signalem. Pokud se parametry se vzdalenosti zhorsuji, chyba bude nekde ve vystupu.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

chyba bude třeba v tom že to zapínáte bez anteny?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

kure05

To jaksi nehrozí 8) Chybus bude jinde . . . Kolega dokonce zkošel postup: připojit anténu k boardu, prvně ho připojit k napájení, snížit vysílací výkon na minimum a až potom radio zapnout. A Tx byl stejnak o 30dB horší . . .
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

něco mi říká že i stlumenej výkonej zesilovač bez zátěže může schořet...
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

kure05

Opakuji že anténa byla vždy připojena ještě před prvním zapnutím boardu . . . !!!
0 x

mpcz

Porucha daná provozem bez zátěže padá v úvahu až v druhé řadě. Jednak se tento problém vyskytl až od nových verzí, ale hlavně jsme při instalaci klienta vyměňovali další kusy až do krabice s anténou a to byla anténa připojená zcela určitě. Dále, jak je uvedeno v prvním příspěvku, signál se opět vrací nepravidelně na normální úrověň a to by při poškozeném stupni udělal jen težko. Takže prosím, nerozptylujme toto vlákno nepravěpodobným vysvětlením. Rád bych se dobral výsledku.
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 13 years ago

mpcz píše:OK, zřejmě se jedná o vadu, zatím nevíme jistě čeho. To si teda Sergej užije a my taky.
Přesto bych rád věděl, jak může konektor, ( viz diskuse výše) ,který je evidentně obousměrný, udělat tak velký rozdíl jen v jednom směru. Nevěděl by někdo kvalifikované vysvětlení?
Děkuji předem.
mpcz, 15/11/2011

Pricinou by mohl znacny rozdil mezi vykonem prijatym-prochazejicim konektorem,radove nanowatty- a vysilanym-prochazejicim konektorem,radove stovky miliwattu-.
Priklad: Nedokonaly kontakt v elektroinstalaci propusti proud k rozsviceni slabe zarovky,2 kW bojler pripojeny na stejnou zasuvku vodu neohreje.
Zkouska [bude-li se nekomu chtit,zima prichazi]: S klientskou antenou se postupne presouvat do stale vetsi vzdalenosti od AP , sledovat zmeny TX/RX,menit uroven TX,sledovat zda zmeny odpovidaji teoretickym hodnotam,nehybat s konektorem-i nepatrne pohnuti muze vnest do cele zkousky zmatek,vliv muze mit i zmena teploty behem mereni....

Petr Stourac
0 x