❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

IPv4 / IPv6

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
honza26

IPv4 / IPv6

Příspěvekod honza26 » 13 years ago

Dobry den,

nainstaloval jsem si na RB1200 IP v 6 rozsireni. Nez se do toho pustim, chci se zeptat, zda je mozne pouzivat zaroven jak IP v 4 tak IP v 6. Na siti mam jak Mk tak UBNT - jak dostat IP v 6 k zakaznikovi kdyz ma jako klientskou jednotku UBNT NS M5L nebo neco podobneho a za tim IPv4 SOHO router?

Je to mozne? Jakou doporucujete konfiguraci.

Diky za napady.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

Můj nápad je že je to zatím takřka úplně zbytečné s tím ztrácet vůbec čas. Ale pokud jsi hračička tak směle do toho i když si myslím že UBNTu ještě v origo FW IPv6 nepodporuje.
0 x

svestka
antispam: Ano

Příspěvekod svestka » 13 years ago

ipv6 prochazi pouze kdyz jsou tahle zarizeni v bridgi, tedy az klientske pc by melo ipv6, cesta mezi ipv6 zarizenim u isp musi byt cela v bridgi.
0 x
UPDATE klienti SET internet_povolen = false WHERE po_splatnosti > 500
Lepší než výhra ve Sportce :)

soooc

Příspěvekod soooc » 13 years ago

svestka píše:ipv6 prochazi pouze kdyz jsou tahle zarizeni v bridgi, tedy az klientske pc by melo ipv6, cesta mezi ipv6 zarizenim u isp musi byt cela v bridgi.

Takze na mikrotiku i u UBNT mod WDS. Samozrejme i na starych 2,4GHz, kdyz rozchodis WDSko, tak nebude problem.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

David2006

Jenže to mu bude i tak nejspíš na kulové když po cestě většina bezdrátových sítí routuje a ani u mě který spíš razí cestu VLAN+NAT na UBNT u zákoše mi to pod nos moc nejde, protože bych ho tím WDSkem musel pouštět do vnitřní sítě což se mi pranic nelíbí. A navíc on psal ještě o nějakém SOHO routru zákoše který si leda tak může nechat nejspíš jen zdát o podpoře IPv6 . Tedy ano pokud někdo své zákoše pouští do vnitřní sítě přes WDSka napřímo tak mu to do PC půjde zadat takto natvrdo, ale dle mě to má ještě ve většině případů pár let čas... .
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

David2006 píše:ale dle mě to má ještě ve většině případů pár let čas... .

nejseš ty náhodou majitel seznamu?

IPv4.png
IPv4.png (6.12 KiB) Zobrazeno 2874 x
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

David2006

Bohužel nejsem, kdyby ano tak vše prodám, nechám si max. nějaký minoritní balík a z těch peněz vystačím do konce živoa myslím s přehledem :lol: . Jenže nejsem, tak tu musm Hapimu odepisova na "blbosti" ohledně IPv6 která má pár let v bezdrátových sítích ještě čas. Prostě uvidíme až jak to bude UBNTu podporovat a pak teprve postupně... .
0 x

hapi

hehe, a tohle je druhej důvod proč jedeme na MKčkách. IPv6 je aktuálně plně podporována a dokonce DHCPv6-PD přijde ve verzi v5.8.

Nicméně jestil jsi viděl konferenci o IPv6 a zástupce seznamu a celou tu jejich partičku a co říkaly na to kdy budou podporovat IPv6... banda debilů který chtěji jenom prachy.

Nechci remcat ale Telefonika připravuje IPv6 na svý DSLka pro obyč lidi a pro každýho /64 prefix. Co budeš mít ty?
0 x

David2006

Jo jeď si na Mkáčkách a je jen dobře že budou mít podporu IPv6 i když aktuálně asi na nic. Tu prezentaci seznamu jsem neviděl a do doby než UBNTu přijde se svojí podporou to má věřím čas. Aktuálně jsem každému svému zákazníkovi sto dát veřejku, ale proč bych to dělal. IPv6 nesleduji to se přiznám bez mučení, ale kromě hapiho výkřiků do tmy a nějakých propagačních akcí to má zkrátka ve světě bezdrátu ještě čas. :mrgreen:
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 13 years ago

Re...David 2006 .. Ano nas případ davame userum veřejne IP adresy a pokud mame vše na L2 kde se neblokuje nic tak víme že i naši někteří uživatele požívaji 6 adresy.Ale upřímně pokud nebude plná podpora na všem aby měli 6 až na notas za wifi pres jednoduchy TP Link tak to nepropagujeme.
0 x

hapi

no a to je nějakej problem? Klient má wips řešení a doma tplink v bridge kterej pustí cokoliv takže IPv6 máš až na notesu.
0 x

David2006

Full IPv6 support
Possibility of: multiple SSIDs and DHCP address reservations. The roadmap is being determined now so let Ubiquiti know what you want to see.

Takže zdá se že se v příštím roce asi něčeho dočkáme. Adres IPv4 mám sice dost, ale snad se to během těch měsíců odladí a k něčemu to možná i časem bude :D .
0 x