❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Omnitik U-5HnD

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
net.work
Kontaktovat uživatele:

Re: Omnitik

Příspěvekod net.work » 14 years ago

Takze prvni testy:

Lokalita relativne cista (na scanu je do 10 siti).
Puvodni antena: Vsesmer od DCOmu, R52, obyc 4M pigtail.

Oproti puvodnim signalum se nyní signál (samozřejmě na stejnem data rate) zlepšil o CCA. 3-4dBi (asi díky většímu vysílacímu výkonu).
CCQ u VŠECH klientů je v rozmezí 85-100%, většinou ale 90-100%.
Přenosová rychlost na 48Mbit ratu je 23Mbit (802.11a), pokud BW test stahnu na 20Mbit, tak latence do 5ms. Testovano TCP, jednosměrně.
Nejvzdálenější klient je 800m daleko.
Testovano ve dne, v 15:30 (kvuli ruseni z okolnich siti).

Zkusím ještě test s nStreme, pote treba s Nv2.

Co se týče provedení, tak plast stejný jako u SXT, krytku konektoru lze uplne vytahnout (neni na pantech jako u sxt), zacvaknuta drzi na 2 packach na bocích (mechanizmus celkem povedeny), drzi dostatečně. Jinak držák na stožár stejný jako u SXT.

Jak už sem výše zmiňoval - dementní tovární nastavení - je nutno připojit 2 ethernety (1 pro napájení, druhý pro data), poté se lze prvotně připojit do RB...
-----

Zatím se mi to jako zařízení na vesnici, kde není moc rušno, velmi líbí.
0 x
Jan Ptáček

mikyx

Příspěvekod mikyx » 14 years ago

Na testy v Nv2 jsem zvědav. To net.work : Kolik je připojeno kliosu ? Díky.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 14 years ago

mikyx píše:Na testy v Nv2 jsem zvědav. To net.work : Kolik je připojeno kliosu ? Díky.

10 RBcek a 1UBNT (prechod od kounkurence --- jeste nevi, ze si bude muset koupit RB) ;)
0 x
Jan Ptáček

mikyx

Příspěvekod mikyx » 14 years ago

net.work píše:
mikyx píše:Na testy v Nv2 jsem zvědav. To net.work : Kolik je připojeno kliosu ? Díky.

10 RBcek a 1UBNT (prechod od kounkurence --- jeste nevi, ze si bude muset koupit RB) ;)

Tak to sxt ho nevyjde na tolik :D . Mimochodem by mě zajímalo jak to chodí s sxt v nv2.
Máte už někdo nějaký test v terenu ?
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

Mno tak Omnitik se chova zvlastne... po cca. 1 tydnu bezproblemoveho provozu z niceho nic zadny asociovany klient na wlane, nepomohlo disable/enable, jedine reboot - po rebootu opet normalni provoz. To tam byla jeste verze 5.4.. Ted sem tam dal v5.6, tak uvidime. Nicmene dalsi divne chovani je pri upgradu firmwaru - 3.35 - dostupna je 3.36 a po prikazu system/routerboard/upgrade zahlasi ze je vse OK, ze mam rebootnout a po rebootu stale 3.35.... zkouseno vicekrat...
A aby toho nebylo malo, tak po upgradu se wlan1 zmenila na wlan2 - ted po rebootu zase na wlan1.... veskere nastaveni je rucni, zadne zalohy, exporty, atp....
0 x
Jan Ptáček

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

zkus před upgradem firmwaru dát
system routerboard settings set force-backup-booter=NO

a potom
system routerboard upgrade
reboot
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Diky, tohle pomohlo!
honzam píše:zkus před upgradem firmwaru dát
system routerboard settings set force-backup-booter=NO

a potom
system routerboard upgrade
reboot
0 x
Jan Ptáček

RaMa

Příspěvekod RaMa » 13 years ago

Mate nekdo nove poznatky?
Zitra mi prijde OmniTik, tak at vim na co se mam pripravit.

Popr. pro vsechny ostatni:
pokud by vas neco zajimalo, piste co mam zkusit a otestovat.

Zatim budu delat testy jen na stole.
Pozdeji to dam nekam na vesnici kde je "radiovy klid".
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

já ho du zejtra odpoledne namontovat do jedný vzdááálený díry. Ale klient tam ještě nebude. Neočekávám žádný problemy. Neni proč.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 13 years ago

umí to poe bypassovat na další porty?
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

ne - coz me neskutecne sere....
0 x
Jan Ptáček

hapi

pozor na stejné rušení mezi sebou na stořáru stejné jako v případě SXTček.
0 x

RaMa

Příspěvekod RaMa » 13 years ago

Mas vyzkouseno i SXT jako privod a treba metr nad nim OmniTik? Bude se to bit?
0 x

hapi

sxt přímo na stořáru a tak cca 120° bokem od hlavního laloku na 1m výložníku se to mlátí na default výkonech na jakýchkoliv frekvencích. SXT i Omnitik jsou aktuálně card rates na 16dB a jede to bez rušení. Vždy je špatné RX na jednotkách u sebe pokud to je dafault. 16dB se mi osvědčilo jako maximum TX power když nejsou zařízka blíž jak 50cm. POkud jsou, musí se s výkonem ještě níž.

Jak asi můžou ject takový NS na jedný trubce jako sektory ve větši počtu nechápu. Musí tam docházet k tomu samému ale otázka je jestli to někdo řeší protože když přijdu k takovýmu zákazníkovy kterej je připojenej na něco takovýho, jímá mě hrůza středověku a podobnost isdnka.

Jinak Omnitik jede bez problemů. Taky proč by na 250m měl bejt problem. Máme to až max na 500m, dál už by to nejelo na max rate a to by bylo špatně pro celkovou rychlost.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

hapi píše:Jak asi můžou ject takový NS na jedný trubce jako sektory ve větši počtu nechápu.
Světe div se, více ubnt na jednom stožáru jede uplně normálně, zkoušel jsem dřív rockety s offsetkama a do toho všesměrové nanobridge.

hapi píše:Musí tam docházet k tomu samému, ale otázka je jestli to někdo řeší protože když přijdu k takovýmu zákazníkovy kterej je připojenej na něco takovýho, jímá mě hrůza středověku a podobnost isdnka.
k ničemu takovému u ubnt nedochází, ale ikdyby docházelo, stačí snížit výkon jak u mikrotiku, ne? :)

Ono je potřeba vzít všechno v širších souvislostech a ne účelově zmiňovat jen věci které potřebuješ aby šli vidět.
Přepojuju klienty od jedné konkurence, používají mikrotiky. Kdybych byl zastánce ubnt, tak bych řekl, jak někdo něco takového může proboha používat, jímá mě hrůza, když vidím jak to těm klientům jede, rychlosti katastrofální. A ejhle, když zmíním že ta konkurenční síť se do mojí lokality dostává přes 5 přeskoků po 5Ghz, a jaké šmejdovní používají antény, rázem je jasno kde je problém.

hapi, víš že Tvoje názory beru, některé s nadhledem, a myslím si o nich svoje, ale v podstatě ano. Nesedí mi k Tobě ale to, že neustále pliveš na něco špínu a prosazuješ pouze vlastní řešení o kterém si myslíš že je nejlepší. Po vydání sxt jsi tady hdroval co je sxt za bastl , a teď? Paráda, perfektní zařízení... Čímto? Všesměrku? blázni, jedině sektory, a teď se tu rozplýváš nad omnitikem, Čímto? Od mikrotiku jsi schopný nasadit v podstatě cokoli co sjede z výrobního pásu a uplně bez remcání. Ubnt je naproti tomu u Tebe uplně zapovězeno.

Když už jsi zastánce výhradně jedné platformy a chceš se chovat jako profesionál s nadhledem, odpusť si prosím neustálé hanění ubnt.
0 x