❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

EapBoard 18 dBi anténa + MikroTik RB711 - Nastavení

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
Maisner

Re: EapBoard 18 dBi anténa + MikroTik RB711 - Nastavení

Příspěvekod Maisner » 14 years ago

Tak od poskytovatele vím, že poskytuje dynamické ip. a zabezpečení PPPoE. Přidělil mi login a heslo. Jakto je? adresu dostanu až poté, co projdu přes to PPPoE?
Když provider přiděluje adresy dynamicky, tak nepotřebuju znát další udaje jako branu, DNS atd...?
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

No a neměl bys tím pádem mít toho dhcp klienta na tom pppoe tunelu, místo na wlanu?
0 x

Maisner

A jak přidám DHCP clienta na ten PPPoE tunel? Když vytvářím DHCP klienta tak ve volbě interface ten pppoe tunel není, tak jak ho k němu přiřadím?
Myslel jsem, že vytvořím pppoe na wlan1 a na wlan1 poté dám dhcp klienta. Tak to nefunguje?
Abych dostal od dhcp serveru ip adresu, tak musím nejdřív projít tím pppoe zabezpečením nebo jak to je?
0 x

cup
antispam: Ano

Příspěvekod cup » 14 years ago

Podle mě ty právě dostaneš tu dynamickou adresu tím pppoe klientem. Nastav toho pppoe klienta a koukni se do logu jestli se vytočí, pokud ano tak je další nastavování dhcp klienta podle mě zbytečné.
0 x

Maisner

Aha..Tak dobře zkusím to i tak bez dhcp clienta. Díky
Jinak dneska jsem se dočetl, že na učel klienta klienta bych měl použít mod Station-pseoudobridge. Má s tím někdo zkušenosti? Čelt jsem totiž i něco vy smyslu, že v tomto modu nefunguje PPPoE ??? :shock:
0 x

Maisner

Dneska jsem si psal s poskytovatelem a ten mi v bodech napsal co mám dělat pro uspšné nastavení.
Prosím zkuste na to mrknout a napsat mi jak jste to pochopily :-) Děkuji
Dobry den,
jedna se o login w02065? Pokud ano, Internetova cast se jevi
nastavena dobre, nebot log PPPoE z vaseho Mikrotiku u nas prochazi uspesne.
Mikrotik ma na webu vybornou podporu, zkuste odkaz
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Category:Manual

V bodech je strucne:
- vytvorit WAn interface(bezdrat station), povesit na nej PPPoE pripojeni
- vytvorit LAN interface, povesit na nej DHCP server, nastavit NAT, pripadne
routing.

Zřejmě všechno tak nějak chápu, až na ten NAT... Jak ho nastavit?
0 x

Leeonek

pseuddobridge když je klientské zařízení mikrotik? To je zase výmysl :)
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 14 years ago

tomu říkám podpora od poskytovatele :roll:
0 x

Maisner

Leeonek píše:pseuddobridge když je klientské zařízení mikrotik? To je zase výmysl :)

Takže pseudobridge nebrat, jo ?
0 x

Leeonek

No, k čemu bych to tak přirovnal. Není to uplně přesné, ale vem si že máš dům s kvalitním zabezpečením a dole uděláš 2 díry aby se přes něj dalo volně chodit :)
Koupil sis routovací zařízení a znehodnotíš ho tím, že přemostíš rozhraní tak, aby byl volně průchozí.

nejdřív si rozchoď ten tunel tak, abys z mikrotiku pingal ven.

pokud to pojede, vyřeš si dhcp server tak, abys pingal na zařízení a na ip adresu na wan portu kterou dostaneš přidělenou od poskytovatele.

když ti pojede i tohle, v ip/firewall/nat/srcnat přidáš pravidlo, které bude obsahovat out interface (pppoe tunel) a action nastav na masquerade.

tím je základní nastavení hotovo a můžeš fungovat. Dále je ještě potřeba přidat pár pravidel na aspoň základní firewall
0 x

Maisner

Stále mi to nejde. K wifině se připojím, PPPoE se podle logu taky vytočí a uspěšně spojí. To mi potvrdil i provider.
Zřejmě bude problém někdě mezi wlan1 a eth1, protože na počítači stále internet nemám a windows mi to u toho sítového připojení ukazuje ten žlutý trojuhelník.
Prosím Vás mohl by mi někdo po lopatě napsat co a jak mám nastavit aby mi šel net i do pc? Internetovou část mám podle všeho dobře.
0 x

Maisner

Leeonek píše:No, k čemu bych to tak přirovnal. Není to uplně přesné, ale vem si že máš dům s kvalitním zabezpečením a dole uděláš 2 díry aby se přes něj dalo volně chodit :)
Koupil sis routovací zařízení a znehodnotíš ho tím, že přemostíš rozhraní tak, aby byl volně průchozí.

nejdřív si rozchoď ten tunel tak, abys z mikrotiku pingal ven.

pokud to pojede, vyřeš si dhcp server tak, abys pingal na zařízení a na ip adresu na wan portu kterou dostaneš přidělenou od poskytovatele.

když ti pojede i tohle, v ip/firewall/nat/srcnat přidáš pravidlo, které bude obsahovat out interface (pppoe tunel) a action nastav na masquerade.

tím je základní nastavení hotovo a můžeš fungovat. Dále je ještě potřeba přidat pár pravidel na aspoň základní firewall

Tak ven z mikrotiku pingám. A z PC do mikrotiku taky. Přímo z PC ven jsem prozatím nezkoušel.
Jsem si jistý, že jsem to i tak včera zkoušel(myslím s takto nastavenou maškarádou), ale nechodilo to. Ale dnes to zkusím znovu :-)
U toho NATu nastavit jenom output interface ? ani žádnou adresu nenastavovat jo?
A mezi wlan1 a eth1 nemusí být žádný bridge nebo nějaké jiné propojení? Mám totiž pocit jak kdyby to co chodí na wlan1 neprojde na eth1.
0 x

Leeonek

pingneš z komplu adresu toho pppoe tunelu? Pokud ne, co to píše, vypršel časový limit žádosti nebo cílový hostitel nedostupný?
0 x

Maisner

Jestli myslíš tu adresu kterou jsem našel v ip->addresses u PPPoE-out1 po připojení ( tam byla adresa něco jako 10.32.1.247).
Tuto adresu jsem zadal do příkazu ping v příkazovém řádku, ale bez uspěchu. Bohužel teď už nevím co to vyhodilo za chybu, ale ani jedna z toho, co píšeš, to nebyla.
Když jsem ale z Mikrotku zkoušel na tuto adresu pingat tak v poho. Ale zase když jsem pingal z mikrotiku na přidělenou adresu počítače, tak to neprošlo (timeout).

Včera jsem to zkoušel takhle:

wifi(wlan1) jsem nastavil na mod station a připojil se, nastavil PPPoE, DHCP server na eth1 a nastavil NAT - scrnat - out. interface = PPPoE-out1 a action= masquarade.

1. PPPoE Tunel se podle logů připojí. V ip-> addresses mám u PPPoE-out1 adrsu něco jako 10.32.1.247. Na tuto adresu zkouším z mikrotiku pingat a v pohodě prochází.
2. DHCP server taky funguje, přiřadí adresu síťové kartě v počítači. Vypíše to i v logách že to přiřadilo adresu kartě s určitou MAC adresou. Tu jsem zkontroloval a je to adresa sitovky v počítači. Takže nějaká komunikace s počítačem taky je.
3. Nakonec jsem zkoušel pingat z počítače.
Z počítače na adresu mikrotiku ping prošel.
Z počítače na adresu PPPoE tunelu (10.32.1.247) už ping neprošel.

Stále se mi zdá, jak kdyby spolu nekamarádili wlan1 a eth1. Jak kdyby obě časti fungovali a nějak se nechcou spojit a spolupracovat.

Ted mě napadá, jestli nemůže být problém v nastavení adres jednotlivých interface? v ip - addresses mám sice přiřazenou adresu eth1 = 192.168.1.5 ale u wlan nemám nic. Není to ten problém, že se spolu nepropojí?
0 x

Leeonek

jakou dostáváš z mikrotiku přidělenou bránu na tom komplu? :)
0 x