Dovolím si přeposlat výzvu, kterou inicioval projekt Internetprovsechny.cz a Český telekomunikační klastr o.s. Za Freebone s.r.o. se projektu účastníme a jsem přesvědčený, že také vás solidarita s knihovnami osloví.
---
Dobrý den,
rádi bychom touto cestou vaši společnost přizvali ke spolupráci na novém projektu Internetu pro všechny, pořadatele každoročních konferencí (Kam kráčí české bezdrátové sítě) na Šumavě, a Českého telekomunikačního klastru o.s.:
"PIK – projekt internetizace knihoven". - projekt na který Ministerstvo Informatiky a následně Ministerstvo vnitra dávalo 100 milionů ročně, pro 3200 knihoven připojení zabezpečovala Telefonica O2. O co jde. Projekt je předražený (na jednu knihovnu to vychází cca. 2380 Kč měsíčně), projekt měla pod palcem jediná firma a na 3 roky blokovala možnost ostatním providerům knihovny připojit levněji, případně jim připojení poskytnout zcela zdarma (a vzít náklady na připojení jako dobrou propagaci své společnosti v regionu kde působí). Více informací v tomto článku: http://www.internetprovsechny.cz/predra ... operatoru/
Cílem projektu je poskytování připojení k Internetu zdarma v knihovnách v malých obcích (místní a obecní knihovny). V případě, že ISP v dané lokalitě projeví zájem, se ale samozřejmě může se týkat i větších obcí. Samotná realizace připojení v knihovnách by měla proběhnout nejpozději na jaře 2012. Doba, po kterou je nutné připojení zdarma garantovat, je pak alespoň tři roky.
Dosud toto připojení zajišťovala společnost Télefonica O2 a stát nyní hledá jinou alternativu, jak tuto veřejnou službu zajistit. Český telekomunikační klastr a Internet pro všechny toto spolu s dalšími ISP vnímá jako zajímavou příležitost pro všechny lokální poskytovatele. Projekt bude probíhat ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR, které danou agendu nyní přebírá od Ministerstva vnitra a jeho součástí tak bude i podpis dohody o spolupráci mezi Klastrem a MK ČR.
V případě vašeho zájmu o připojení k této iniciativě prosíme o zaslání seznamu obcí, jejichž knihovnám jste ochotni poskytnout přístup k Internetu zdarma (případně maximální počet knihoven, které by jste byly ochotni připojit) na e-mail: miloslav.sova@internetprovsechny.cz nebo na adresu Telekomunikačního klastru sekretariat@telco-klastr.cz.
Nově se nám podařilo sehnat seznam místních + obecních knihoven a snažíme se ho naroubovat na naší databázi bezdrátových sítí. V tuto chvíli vám proto ještě nedokážeme přesně říci o jaké konkrétní knihovny ve vašem regionu se jedná - bohatě nám tedy bude stačit vaše vyjádření zda jste ochotni některé knihovny ve vašem regionu připojit zdarma (viz. váš seznam pokrytí), případně pokud již poskytujete placené připojení pro obecní úřady zde jste ochotni v rámci tohoto placeného připojení dopřipojit i knihovnu. Samozřejmě uvítáme váš odhad kolik maximálně knihoven jste ochotni připojit.
Předem moc děkuji za rychlou odpověď a přeji hezký den Míla Sova
PS: Databáze knihoven už je úspěšně propojená spojená s databází wifi, sledujte prosím seznam pokrytých obcí u vašeho záznamu v databázi wifi sítí na www.internetprovsechny.cz (v posledním sloupečku jsou označené obce s knihovnou).
Jako příklad uvádím společnost Maxtel na Sušicku, vy hledejte na stejném místě ale samozřejmě u své sítě: http://www.internetprovsechny.cz/wifi/p ... 8?view=map
Miloslav Sova
předseda Internet pro všechny
e-mail: miloslav.sova@internetprovsechny.cz
http://www.internetprovsechny.cz
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Výzva pro připojení knihoven
- zdenek.svarc
- Administrator
- antispam: Ano
klanim se Pražským pepíkům že je věci zajímají pouze tehdy, když z toho něco kápne a nebo se zviditělní. Přes 5 let dodáváme místním úřadům a knihovnám potažmo hospodám (bejvá to jedna budova) net zcela zdarma a nebo za malej poplatek.
Sorry, musel jsem si rejpnout protože to co se neděje ve velkých městech totiž jakoby neexistuje. Jo a mimochodem, od těch knihoven jsem slišel reálně jiný částky než 2380kč.
Sorry, musel jsem si rejpnout protože to co se neděje ve velkých městech totiž jakoby neexistuje. Jo a mimochodem, od těch knihoven jsem slišel reálně jiný částky než 2380kč.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
- zdenek.svarc
- Administrator
hapi píše:klanim se Pražským pepíkům že je věci zajímají pouze tehdy, když z toho něco kápne a nebo se zviditělní. Přes 5 let dodáváme místním úřadům a knihovnám potažmo hospodám (bejvá to jedna budova) net zcela zdarma a nebo za malej poplatek.
Stando, zkus ty pražské pepíky zkonkrétnit. Žádný z lidí, kteří za výzvou stojí, není z Prahy. A i kdyby z Prahy byli, nic by to na věci neměnilo.
0 x
hmm ok, tak ne přímo z Prahy ale okolí ale tohle co se tu řeší už dost ISPíků provádí dlouhá léta a najednou se telco klastr probudí. Kam to povede dál? K výstavbě nixu5? 

0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
- zdenek.svarc
- Administrator
- zdenek.svarc
- Administrator
teda taky to tak děláme už od roku 2004, MÚ, knihovna, 3xZŠ a 2xškolka jedou zadarmo a my na těch školách máme zadarmo AP, funguje to spolehlivě ať městu vládne kdokoliv
0 x
Zdeněk Švarc píše:Vzdávám se.
Mě třeba sere a psal jsem to i Šigutovi, že s náma jako členama absolutně nekomunikuje kroky které podniká. Absolutně nic nevíme o jednáních s některým z operátorů GSM, nevíme nic o tom že by se někoho snažili přesvědčit o zainvestování do LTE v ČR a další věci které zazněly na KKBS v Sušici.
Takže potom budeme opravdu vypadat jako spolek nějakých "nazdárků" tak jak říkal Šigut že se na klastr nahlíží. A to všechno jen proto že někdo ví a někdo ne. Myslel jsem že se bude v klastru více komunikovat aspoň přes mail co se kde a jak chystá. Ale nic.
Takže se obávám do budoucna toho, že se to zvrhne ve vyjednání výhod a nových možností pro pár vyvolených sítí.
Jaké názory na to máte vy ostatní?
Naposledy upravil(a) soucez dne 13 Sep 2011 13:07, celkem upraveno 1 x.
0 x
Cituji
Mě třeba sere a psal jsem to i Šigutovi, že s náma jako členama absolutně nekomunikuje kroky které podniká. Absolutně nic nevíme o jednáních s některým z operátorů GSM, nevíme nic o tom že by se někoho snažili přesvědčit o zainvestování do LTE v ČR a další věci které zazněli na KKBS v Sušici.
Takže potom budeme opravdu vypadat jako spolek nějakých "nazdárků" tak jak říkal Šigut že se na klastr nahlíží. A to všechno jen proto že někdo ví a někdo ne. Myslel jsem že se bude v klastru více komunikovat aspoň přes mail co se kde a jak chystá. Ale nic.
Takže se obávám do budoucna toho, že se to zvrhne ve vyjednání výhod a nových možností pro pár vyvolených sítí.
Nejsme v klastru i když už moc nechybělo.Přesně ten důvod proč jme zaváhali je zde napsán. Ohledně malých knihoven poskytujeme je zdarma nebo jako protislužbu na jinem místě obecního uřadu.
http://www.wiracom.cz Jirka
Mě třeba sere a psal jsem to i Šigutovi, že s náma jako členama absolutně nekomunikuje kroky které podniká. Absolutně nic nevíme o jednáních s některým z operátorů GSM, nevíme nic o tom že by se někoho snažili přesvědčit o zainvestování do LTE v ČR a další věci které zazněli na KKBS v Sušici.
Nejsme v klastru i když už moc nechybělo.Přesně ten důvod proč jme zaváhali je zde napsán. Ohledně malých knihoven poskytujeme je zdarma nebo jako protislužbu na jinem místě obecního uřadu.
http://www.wiracom.cz Jirka
0 x
soucez píše:Zdeněk Švarc píše:Vzdávám se.
Mě třeba sere a psal jsem to i Šigutovi, že s náma jako členama absolutně nekomunikuje kroky které podniká. Absolutně nic nevíme o jednáních s některým z operátorů GSM, nevíme nic o tom že by se někoho snažili přesvědčit o zainvestování do LTE v ČR a další věci které zazněly na KKBS v Sušici.
Jen tak mimochodem. Víte jaká byla reakce na tuto vítku mailem?
Žádná.
0 x
A co se divíte, na videu které jsem o klastru viděl Šigut jasně řekl že je to obchodní příležitost (myšleno GSM sítě) ak proč by ji i menší nenažranci
nevyužili a nespojili se a nezkusili něco z toho vydojit (tvrdá slova berte je s nadhledem). O internetu snad jen toliko že co chcete po člověku kerý by banoval obsah internetu (ve smyslu narvali jsme peníze do IPTV a chcem je zpátky, volný tranzit nás nezajímá viva la France). Ke knihovnám snad jen tolik že nevidím důvod aby si knihovny nezaplatili materiál a měli odemne internet zdarma - zahojím se třebas tak že si dám banner na příjezdovku do obce nebo APčko pokud to bude vhodné.
A že by to nebylo jen pro pár vyvolených sítí?....tomu je těžko věřit.

A že by to nebylo jen pro pár vyvolených sítí?....tomu je těžko věřit.
0 x
Klastr je něco jako dobrovolný sbor hasičů. Činnost pro něj je neplacená a není moc lidí, kteří by chtěli něco dělat a nedostat za to plat. Kritiků je vždy o poznání více. Není pravda, že klastr nekomunikuje vůbec - i když by to mohlo být lepší. Nicméně není prozatím, co nového říci. To, co stálo za to, jsem psal v mailu všem, co se ke klastru připojili a zopakoval v přednášce v Malenovicích. Ohledně virtuálního operátora jednáme (jednání se zúčastnilo více členů klastru) a ohledně nového operátora na LTE jednání ještě ani nezačala. Na položenou otázku, kam to s klastrem povede, mám jednoduchou odpověď. Tam, kam to účastníci projektu klastru dotáhnou. NIX5 to asi nebude - osobně v tom nevidím smysl. Pokud se chce kdokoli více zapojit do činnosti pro klastr, ať příjde se svým nápadem nebo je na světě už pár nápadů, kterých se může chopit. Klastr určitě není jen pro vyvolené.
0 x
- zdenek.svarc
- Administrator
Dobře kluci, takže když to shrnu. Právě jste se všem pochlubili, že vy už svoje knihovny připojujete a žádný projekt pražských pepíků z Ostravy podporovat nebudete, protože jim jde o NIX 5. Dále jsme se dozvěděli, že jednomu z vás Martin neodpověděl na email. To jsou všechno zajisté vzrušující zápletky, které bylo nutné ze sebe dostat, to chápu. Takže když nyní vytáhnete papírové kapesníky a utřete to po sobě, co dalšího ještě máme na srdci, bez čeho se svět zaručeně neobejde?
0 x
Ja bych vfechny ty podelany internety zakazal a hotovo.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam