❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

všesměrová + sektorová

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
michal_

všesměrová + sektorová

Příspěvekod michal_ » 14 years ago

Než něco koupím, raději se ujistím.
Mam dilema, že bych potřeboval připojit dva klienty na jeden vysílač. Je praktické použít všesměrovou anténu? Každá by běžela zvlášť na R52n-M a obě by byli v 433UAH? Je to praktické? Jde mi o síť na 2.4GHz. Jeden klient je poměrně blízko, proto všesměrová anténa (využití i do budoucna). Druhý klient je poměrně daleko, proto bych honil signál se stejným SSD, ale jiným kanálem a jinou (sektorovou) anténou..
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 14 years ago

proc chces pouzivat snad nejsilnejsi RB433 model ? nestaci 300Mhz o hodne levnejsi ? Proc pouzit R52n kartu, nepostaci CM9 ci obyc R52 ? v jakem uhlu a jak daleko od APcka jsou oni kliosi od sebe...rozhodne bych pokud to nebude zivotne nutne nikam necpal hnusy jakym jsou vsesmery, jedine sektorku. DO budoucna ver ci ne,mene starosti bude s klienty na sektor-y, nez na vsesmer.

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

michal_

Do budoucna bych chtel pripojit vice klientu, tak jsem chtel kvalitu.. Ted jedu na TPLinkovem routeru a nekdy to jede nekdy to pada..
Jeden klient je asi 200metru a druhy asi 900metru. Je to spis takova spratelena sit. Hrani her a pomaly net. Pokud za to nic neberu, tak snad na 2.4 to provozovat mohu, ne? :-)
0 x

michal_

Na R52n-M se mi libi jeji provozni teplota i vyssi vykon nez ma obycejna R52. Jsem v tomhle uplny zacatecnik, tak hodnotim jen podle zkusenosti s beznymy AP od DLinku nebo TPLinku a podle udaju vyrobce.

Klienti jsou prave kazdy uplne jinde a do budoucna to vypada, ze dalsi budou zas uplne jinde, potreboval bych vykryt asi 270 stupnu (3/4).
0 x

pcwifi

v pasmu 2G4 a 5G (bohuzel) muze provozovat vysilani kazdej, kdo dodrzi nejake ty podminky CTU. Priznam se, ze provozni teplotu karet sem nikdy neresil :) ,osazeny mam vsecko mozne a jede to at je leto nebo mraz... no na 270St. to uz je na bud 2 sektory a nebo vsesmer...

co maj kliosi za zarizeni na prijem ?

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

michal_

Prave ze maj 2.4 routery. Jinak bych sel asi do 5ky. A kdyz ty miniPCI karty maj konektro na 5 i na 2.4, to znamena, ze mohu pouzivat zaroven 2.4 i 5 na jedne miniPCI karte?? Ze bych na 2.4 hodil vsesmer pro ty co jsou do 200m a na 5ku jeden sektor pro vzdalenejsiho klienta..
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 14 years ago

ne, na jedné kartě můžeš využívat vždy jen jedno pásmo
0 x

michal_

A co je spatneho na vsesmerove antene? Tady to maj dva poskytovatele pro klienty cca do 500m a jede jim to prej dobre..
0 x

pcwifi

treba to, ze chyta bordel ze vsech moznych i nemoznych stran svetovych, pokud na VseS chytnu 25vysilani a v podstate nenajdu diky tomu volny kanal,k cemu mi je ? hezky si to rozsektoruji a hned mam k mani par volnych kanalu na kazdej sektor 8) ale to se dostavi az casem,kdyz ted nevis proc je VseS prokleti...neboj se nic :lol:

http://www.antenna.cz/nn-60/sector-moreinfo.html

PW
0 x

michal_

Takze co bys rekl na toto?

RB433 + 2x R52n-M + 2x sektorka 180°? cca 15dB?
0 x

pcwifi

furt by me zajimalo, proc tam sackujes R52nM, a pojem antena 180St. je taky siroky,takovych anten v patricne kvalite na trhu moc neni...

PW
0 x

michal_

nevim prijde mi to lepsi, dat tam tuhle miniPCI o 2 kila drazsi nez obyc R52. Ja bych na tomhle zas tak moc nesetril.

Antenu jsem ted nasel tuhle, ale ma 150°, coz by asi taky stacilo http://wifi.aspa.cz/maxlink-antena-sekt ... 11-z86524/ ale to je asi zbytecne drahe..
0 x

pcwifi

jak moc mas zasekane okoli dalsimi vysilanimi ? Ted se opakuju, ale vim vetsi uhel antena vykryje,tim vice bordelu z nej nachyta...

Co se RB433 tyce, jsou 2 skupiny uzivatelu, jedni ho nemaj radi, protoze se jim v nich karticky mlati a rusi mezi sebou, pod ty spadam i ja a pak je skupina, ktera je ma rada a karty jim nedelaj nic spatneho. Pokud chces usetrit, je resenim onen RB433 a doufat, ze se karty nepomlati, pravda,reseni 2samotne boardy s Level 4 licenci - AP, by bylo o dost drazsi...to uz ale zalezi na tobe. Ja jsem nikdy nic na 2G4 nestavel, jel jsem od pocatku v 5tce s RB433 a sandwichem 3karet v nem. Casem clovek dostane rozum, lecos si precte, vyzkousi dat solo RB primo za antenu a ejhle ono to jede lip. A tak se RB433 zbavuje...

PW
0 x

michal_

Vsichni klienti prave vlastni zarizeni 2.4 a nikomu se nechce investovat do 5ky. Jako nevydelecna sit, si nemuzu dovolit jim vsem ze sveho vymenit zarizeni na 5ku. Jinak bych do ni sel hned.

Takze pokud tomu dobre rozumim, ty bys sel napr. touto cestou?

2x http://wifi.aspa.cz/rb411ar-64mb-ram-30 ... l4-z98266/
2x http://wifi.aspa.cz/r52-minipci-bezdrat ... 14-z55145/
2x http://wifi.aspa.cz/antena-sektorova-ma ... 15-z95866/
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

už se těšim až vyčerpáš kapacity 2.4GHz což bude asi za měsíc a budeš to vyměnovat znova. Navíc jestli maji klienti různá zařízení, budeš mít co dělat aby jsi to vůbec nějak rozchodil a víc než 10Mbit tam nedáš. Co to dneksa je 10Mbit. Chápu že se jim investovat nechce ale já bych do 2.4GHz neinvestoval už vůbec. Nicméně, člověk je schopnej si koupit jednou za rok novej notebook ale wifinu za pár kaček ne.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků