❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Zapojení Motorola Canopy...

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
NUIO

Zapojení Motorola Canopy...

Příspěvekod NUIO » 14 years ago

Jsem začátečník, tak můj dotaz prosím tak berte. Plánuji v novostavbě domu pověsit v patře na zeď technologii Motorola Canopy + anténu na větší vzdálenost a potřeboval bych vědět, co mám v místnosti pro instalaci připravit. Jde mi o to, zda mohu provrtat zeď, vytrubkovat a protáhnou kabel RJ45 a tím bude venek připraven pro instalaci Canopy a dovnitř dám krabičku UTP a mám to, případně jakou UTP krabičku.
Jde mi o to, že mi přijde elektrikář, tak abych věděl, co má připravit pro technika Canopy.

Ještě dotaz, myslíte že je potom rozumné dát po celém domě rozvod pouze WIFI, nebo je lepší táhnout klasické kabely RJ45 a udělat krabičky v pokojích???

Za jakoukoliv radu předem děkuji 8-) :D
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

kabel RULEZ
0 x

NUIO

Díky za odpověď.

To je tedy kabel, který potřebuji protáhnou skrz zeď z jedné strany na druhou?

A co by mělo být v místnosti na zdi? Tam už bude klasická krabička UTP????

Díky
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 14 years ago

NUIO píše:Jsem začátečník, tak můj dotaz prosím tak berte. Plánuji v novostavbě domu pověsit v patře na zeď technologii Motorola Canopy + anténu na větší vzdálenost a potřeboval bych vědět, co mám v místnosti pro instalaci připravit. Jde mi o to, zda mohu provrtat zeď, vytrubkovat a protáhnou kabel RJ45 a tím bude venek připraven pro instalaci Canopy a dovnitř dám krabičku UTP a mám to, případně jakou UTP krabičku.
Jde mi o to, že mi přijde elektrikář, tak abych věděl, co má připravit pro technika Canopy.

Ještě dotaz, myslíte že je potom rozumné dát po celém domě rozvod pouze WIFI, nebo je lepší táhnout klasické kabely RJ45 a udělat krabičky v pokojích???

Za jakoukoliv radu předem děkuji 8-) :D

Určitě si natáhni do každé (rozumě, na WC asi nee ;) ) místnosti kabel. Co se týče přípravy pro Canopy, popř. jiné wifi zařízení - ano, stačí vyvést UTP kabel a nechat rezervu - tam kde je kabel na slunku bych doporučoval venkovní (černý) kabel a určitě není na škodu stíněný, čili FTP kabel. Ty kabely které budou ve zdech (husích krcích) bych dal obyč UTP cat. 5e (pokud to nejsou nějaké extrémně dlouhé trasy)...
0 x
Jan Ptáček

NUIO

Super, díky za odpověď.

A takže elektrikář mi dá na zeď pod ten svod krabičku s napojením 2x RJ45, do ní bude zezadu napojen kabel jak říkáš (nejlíp černý pro venek) a to bude připraveno pro technika od Canopy.

Ještě jeden blbý dotaz. Do krabičky potřebuji potom napojit nějaký router, nebo stačí z krabičky rozvést kabely do krabiček okolních místností a router nepotřebuju. Pak už se každý napíchne do krabičky a pojede internet?
Díky :D
0 x

NUIO

A ještě mě zajímalo, budeme ještě dělat finální betony, je možné uložit UTP kabely do podlahy k polystyrenu, abych ušetřil sekání a husí krky???
Dík
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

potřebuješ svézt do 1 místa všechny kabely (jak od canopy, tak i od všech zásuvek) a tam dáš switch a panu elektrikářovi řekni, že v tom daném místě chceš 2x 230V zásuvku (1x pro canopy, 1x pro switch/router)
0 x
Jan Ptáček

net.work
Kontaktovat uživatele:

NUIO píše:A ještě mě zajímalo, budeme ještě dělat finální betony, je možné uložit UTP kabely do podlahy k polystyrenu, abych ušetřil sekání a husí krky???
Dík

ano, mužes
0 x
Jan Ptáček

NUIO

Jo a všechny kabely z místností vyvedu v jednom místě pod svodem pro Canopy z podlahy, tam se zapojí do switche a ze switche půjde kabel rovnou zdí ke Canopy, je to tak? V té centrální místnosti tedy bude canopy napojeno přímo kabelem do switche. Samozřejmě jednu zásuvku UTP si tam taky nechám udělat.

Takže souhrn:
Do každý místnosti UTP krabičku, od ní kabel do místnosti s napojením pro Canopy, na zdi v té centrální místnosti 2x el. zásuvku (1 pro napájení Canopy, 1 pro napájení switche), 1x zásuvku UTP pro napojení PC v této místnosti a všechny kabely, které vylezou z podlahy včetně této krabičky napojit do switche a z něho půjde černý UTP kabel ven do Canopy + kabel od napájecího zdroje canopy.

Je to takto v pořádk? Sorry, ale řeším to poprvé tak nechi udělat chybu....
Díky
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

ano, presne tak
0 x
Jan Ptáček

NUIO

Super komunikace, já Ti děkuji za pomoc a přeji hezký den....

:D :D :D
0 x

telleke

Příspěvekod telleke » 14 years ago

Ještě pozor, pokud dáš krabičku na zeď, která bude mít dvě zásuvky, tak musíš táhnout 2x kabel a ve switchi to zabere dvě místa. Ethernet se nedá spojovat jako třeba 230V rozvody. Každá "dirka" musí mít svůj kabel.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

telleke píše:Ještě pozor, pokud dáš krabičku na zeď, která bude mít dvě zásuvky, tak musíš táhnout 2x kabel a ve switchi to zabere dvě místa. Ethernet se nedá spojovat jako třeba 230V rozvody. Každá "dirka" musí mít svůj kabel.

obcas se dela, ze se vyuziji 2 zbyle pary (modre, hnede) v 1 UTP a udelaji se z toho 2 zasuvky :D ale to je spis z nouze prasarna :D
0 x
Jan Ptáček

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

Je to normálna vec, pokial nechces mat 1000MBPS pripojenie stači rozdelit UTP. Ostatne ako bolo spomenute, do kazdej miestnosti 1 kabel a zviesť to do jedného miesta, to je najlepšie čo pre internet môžeš doma urobiť. Pripájať internet v takom dome je radosť. Nie keď človek musí krížom cez celý barák vŕtať a lištovať UTP, zabije s tým 2 hodiny.
0 x

NUIO

Tak to v tom případě rozvedu do místností krabičky je s jedním konektorem, aby se mi to vešlo do switche.

Díky všem za rady....
0 x