Zdravím,
může mi někdo poradit, jak zjistim a následně zařadim do IP listu IPčko, který překročí stanovený limit.
Např. uživatel surfuje a je ve skupině "1 surfař" - bez omezení
pokud stáhne např. 100MB za 10min spadne do "2 sosač" - snížení priority
a pokud i nadále stahuje dalších 100MB za 10 min spadne do "3 downloader" - snížení priority a nastavení 2Mb/1Mb
a při každém kroku samozřejmě kontrola, jesli nepřestal stahovat a tím pádem se mu neruší omezení.
předpokládám, že to asi "NENAKLIKÁM" ve winboxu, ale budu asi potřebovat script v sheduleru, ale nevím, jak.
Mohl by mi někdo poradit, jak nejlíp na to? Neříkám celý scrip (ale nezlobyl bych se za něj), ale alespoň nějaké nakopnutí a rady do začátku.
Popřípadě radu, jak to udělat jinak.
Díky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
označení po přenesení určitého balíku dat
oznac si jeho provoz konnection markem treba podle jeho ip a portu 80 a nasledne pouzijes pravidla pro dany mark kde zadas connection bytes podle tve potreby a omarkovani treba do 100MB jako web nad 100MB sosal a posles to do Qtree nebo Sq
0 x
No, to mi právě není uplně jasný, jak to nastavim. Mam za sebou jenom základní školení od i4wifi.cz a nevím, jak mám naklikat (napsat) aby mi to kontrolovalo traffic každých X minut a porovnával to s daným limitem. Ideálně dvoustupňově, jak jsem popisoval. V každém případě bych chtěl abych byl schopnej někde vyčíst kdo konkrétně je momentálně v shapingu, takže asi přidání do IPlistu se mi zdá nejlepší cesta. Pravidlo pro shaping danou skupinu IP mám připravený a zadaný v QT.
dík
dík
0 x
-
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Kód: Vybrat vše
http://www.tiktube.com/?video=LJcL3dlJcpmHmEnLFIExLwExLlIoLLDm=
tady je nejaka ochutnavka, nekde jsem to videl jeste lepsi, bylo to videjko kde stahovali soubor asi 500M a zacinali na nejaky rychlosti a po urcitem poctu prenesenejch dat padali ve stormu dolu a dolu
0 x
Bývalý ISP...
ja to delam pres connection bytes, oznacim vse co hazim do webu conn markem a dale pracuju uz s tou znackou a sleduju connection bytes a podle toho dostane paket paketovou znacku pokud je to konexe do 100M nad atd. Jestli chces nahlednout do naseho routeru pres demo je to mozne kdyz mi na PM napises svou verejnou IP
0 x
Maxik píše:ja to delam pres connection bytes, oznacim vse co hazim do webu conn markem a dale pracuju uz s tou znackou a sleduju connection bytes a podle toho dostane paket paketovou znacku pokud je to konexe do 100M nad atd. Jestli chces nahlednout do naseho routeru pres demo je to mozne kdyz mi na PM napises svou verejnou IP
Díky za demo,
máš to celkem zajímavě udělaný a mám se vážně ještě hodně co učit.
Momentálně mi ale nejde o vyřešení hraničního routeru. Potřebuju ošetřit menší spoje, kde je jedno zařízení na přícuc a další 3 stejný zařízení se stejnou konektivitou jako AP, takže chci udělat bridge, kterej bude rozdělovat konektivitu pro např. 20-50IP - např RB750.
pokusim se popsat průběh scriptu/nastavení, jak bych si to představoval.
Jedná se mi o třídění podle tarafficu jednotlivých IP
jednou za 2min spustit kontrolu
pokud IP TRAFFIC <50MB nech ve skupině "1" - non shape, high priority --- vymaž traffic counter
pokud IP TRAFFIC >50MB přidej IP do skupiny "2" - non shape, low priority --- vymaž traffic counter - vymaž IP ze skupiny "1"
pokud je IP ve skupině "2" a IP TRAFFIC >50MB přidej IP do skupiny "3" - shape, low priority --- vymaž traffic counter - vymaž IP ze skupiny "2"
pokud je IP ve skupině "3" a IP TRAFFIC <50MB přidej IP do skupiny "2" - non shape, low priority --- vymaž traffic counter - vymaž IP ze skupiny "3"
v mangle a QT pak jenom vytřídím služby, který pujdou mimo shape a případně VIP klienty, Všechno ostatní pak budu třídit a shapovat podle src/dst IP a budu mít krásný přehled o tom, kdo je ve který skupině, když bude volat, že mu jde pomalu net a můžu ručně přesouvat IP mezi skupinama.
napadá někoho, jak to udělat? Nebo i proč to takhle nedělat?

0 x