❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Dotaz na routerOS x86

Návody a problémy s konfigurací.
xy2000
antispam: Ano

Dotaz na routerOS x86

Příspěvekod xy2000 » 14 years ago

Dobrý den,
chěl bych psát diplomovou práci na téma RouterOS x86, ale bohužel nemám tolik zkušeností, abych věděl, co bych vlastně mohl řešit oproti klasickému routerboardu. Proto směřuji dotaz na Vás odborníky, zdali byste neměli nějaký nápad, kde by se dal využít potenciál RouterOS x86, případně jakou službu realizovat, aby to odpovýdalo náročnosti diplomové práce. Zatím mám v plánu otestovat podporu karet, dále provést různá zátěžová měření - mám možnost využít generátor. Mám plný přístup do učebny, kde mohu vytvořit rozsáhlé topologie, také jsou k dispozici Cisco zařízení.

Kdyby měl někdo nějaký nápad, byl bych moc vděčný, Děkuji.
0 x

Walkeer

Příspěvekod Walkeer » 14 years ago

co treba nejaka sit typu mesh? NASA to chce pouzivat u svych mikrorobotu, myslim ze by to nebyl spatny namet na diplomku. Otazka je, zda to je realizovatelne s ROS. Kazdopadne MESH sitim obecne muze patrit budoucnost komunikaci.
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hallo » 14 years ago

Bádej nad tím proč u X86 nejde s Gbit síťovkou traffic víc než cca 600Mbit,ve vláknu vysokorychlostní pc router nad tím lamentují pořád a i když mají quadcore proc a Pcie síťovky,tak to prostě víc nedá.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

Co? Nejak sem si nevsimnul ze bych pres x86 neprotahnul vic nez 500mbit. Pokud tam nejsou pravidla, da to v klidu atom.

Dej link na to vlakno.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Hallo
Kontaktovat uživatele:

0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

https://dip.felk.cvut.cz/browse/pdfcach ... 09bach.pdf

Sice s linuxem, ale to je mikrotik vlastne taky.
0 x

xy2000

Příspěvekod xy2000 » 14 years ago

Všem děkuji za pomoc.

Trochu jsem přemýšlel a chtěl bych se zeptat, jestli by třeba nebylo špatné něco takového:

1. Navrhnout HW konfiguraci pro multifunkční směrovač
2. Na směrovači by byl provozován ROS x86 (zatím mám k dispozici 3.22)
3. Na ROS by byla nasazena některá z virtualizací (Metarouter, KVM, XEN) případně zjistit, která virtualizace by se hodila více.
4. Na PC by běžel web server, mail server,... - v té virtualizaci
5. Na ROS by byl nastavený sahpping, firewall, dhcp, Ospf
6. Měření výkonu.

Zatím je to takový nástřel.
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

Zatím se tady všichni shodli,že virtualizovat na routeru je z duvodu stability a výkonu nevhodne.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

obecně virtualizovat na routeru je nevhodný. Chápu že to použiješ na win server, linux server + nějaký jiný věci ale jako server. Tam se dá tak nějak výkon balancovat a dá se počkat na operaci půl sekundy ale na routeru... nedá. Navíc MKčko neni zrovna vhodný pro virtualizování když sežere hodně výkonu kvůli IRQčkám + si vem ozemení ramky atd..
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků