❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Přístupáky pro 15Mbps

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
D.Ryba

Přístupáky pro 15Mbps

Příspěvekod D.Ryba » 14 years ago

Zdravim všechny,
chtěl bych se zeptat jak vidí lidé kteří se zabývají stavbou sítí nové možnosti jako je NV2 N2x2. Chtěl bych postavit síť na které budu moci poskytovat připojení 15 - 20Mbps oběma směry reálně. Počítal bych s tím, že na anténu připojím max 20klientů a přístupáky budou propojeny optikou, nebo 10(80)GHz spoji. Takže mi jde jen o přístupovou síť, oblast ve které bych chtěl tuto síť postavit je mírně zarušená (město).

Prozatím bych chtěl použít sektorové antény 90 a 120°od Ubiquity konkrétně http://www.i4wifi.cz/sektorova-antena-a ... d1545.html
jelikož mám raději Mikrotik tak bych použil RB411AH do vyrobeného kovového boxu přímo na záda této antény, nemám rád vf kabely a problémy s tím spojené.
miniPCI kartu bych použil R52n-M miniPCI karta 802.11n s MMCX konektory.

Antény bych montoval na rohy strojoven výtahu na panelácích a okolo komínů, tak aby byli co nejvíce od sebe, a to nejdůležitější chtěl bych použít protokol NV2 a N2x2.

Jako klienty bych použil - na krátkou vzdálenost MIKROTIK: RouterBoard SXT 5HnD duální 16 dBi anténa MIMO (2x2), Nv2, L3 (5GHz), na víc než 1km pak MIKROTIK: StationUnit 411N, 15 dBi MIMO 2x2 anténa, RB411 + WLM200NX.

Jde mi hlavně o to jestli už někdo takové přístupáky staví, jaké má zkušenosti a co si myslíte o těch anténách od Ubiquity, moc se mi nechce do polských antén a pak je tu už asi jen DCOM.
0 x

Stanislav Hrncir

Příspěvekod Stanislav Hrncir » 14 years ago

těch 20 klientů při takovéto rychlosti je utopie.. o jaké agregace či vytíženost bodů jde ? co budeš říkat klientům, když budou chtít dva z těch 20 stahovat naplno ?
0 x

pfadmin
antispam: Ano

Příspěvekod pfadmin » 14 years ago

proc by to mela byt utopie? i s agregaci 1:5 mu to pobezi, tj. 4 to utahne na plny knedlik. Ovsem s 2x 20 mhz.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

hmm, tak jako nesejdou se ale když se sejdou tak krutě nestíháš na čemkoliv. Pak nechápu náklady vs. výnosy. Nechápu jak uživíš 20Mbit cenově ke každýmu.

No a pak nechápu proč do 1km dáváš silnější SXT a nad 1km dáváš shit box se slabou kartou a slabší antenou atd. atd..
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

Stejne je bezne agregovat cca 1:10 tj 10 lidi das naprosto v pohode a jelikoz to nejsou garat linky tak klidne i 2 ve 2 skupinach v nv2 :)
0 x

D.Ryba

Taky s konektivitou není problém, teď budu mít konektivitu 200Mbps na 350 klientů, po optice dáváme 25Mbps a jede to v pohodě. Spoj na přístupák si představuji Siklu 400Mbps, takže v tom taky není problém, teď dávám ke klientům SXT všude, a s těmi druhými nemám zkušenosti jen mi to přišlo jako dobrá věc, dával bych tam asi stejné karty jako na přístupáky.
Agregaci máme 1:10, co by jste říkali na tu anténu? Konstrukce vypadá dobře, má to konektory tak, že se dá udělat box na tu 411AH tak že z karty půjde přímo pigtail do antény.
0 x

hapi

neni náhodou siklu 400Mbit HDX?

kolik ti lidi platěji za net? litr? zlatem? nějak se mi nerentuje 200Mbit + roztahání jednotkama síť za 100k a ještě abych na tom vidělal pro 350 userů.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 14 years ago

asi budou také czfree nebo nějaká neziskovka jako já :lol:
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

zdenek.svarc
Administrator

Příspěvekod zdenek.svarc » 14 years ago

Opraveno "ani" za správné "tak".

Držel bych se tématu. Představa, kterou kolega prezentuje, je reálná jak technicky,tak obchodně.
0 x

D.Ryba

hapi píše:neni náhodou siklu 400Mbit HDX?

kolik ti lidi platěji za net? litr? zlatem? nějak se mi nerentuje 200Mbit + roztahání jednotkama síť za 100k a ještě abych na tom vidělal pro 350 userů.

Tak máme tarif za 500Kč 5Mbps, to dáváme v pohodě, děláme to 3 lidi, neřekl bych že je to neziskovka :D
0 x

D.Ryba

Zdeněk Švarc píše:Držel bych se tématu. Představa, kterou kolega prezentuje, je reálná jak technicky, ani obchodně.

Trochu jsem nepochopil, jestli myslíte že je to reálné nebo ne...
0 x

D.Ryba

Jenom bych chtěl obhájit podstatu proč se chci pustit do takové investice, ale řekl bych že to musí být jasné každému, kdo umí aspoň trochu počítat a dělá něco podobného.
Chci ve dvou městech 10 a 3t lidí získat 1000 platících uživatelů, abych získal nějaký základ pro stavbu optiky. Neznám nic lepšího než optiku neznám. Máme zatím asi 100 klientů jen na optice a vůbec o nich nevím a chci dosáhnout toho abych měl 1000 a víc lidí na optice a stíhal je spravovat ve 3 lidech.
Jenže aby bylo možné získat těch 1000 lidí do začátku v jednom městě, je potřeba mít vše nejlepší, kvalitu, stabilitu, rychlost i cenu. A já bych se o to chtěl pokusit právě tím že použiju celkem novou technologii, která nejspíš funguje, to se právě snažím zjistit tímhle vláknem. Pokud znáte lepší technologii mimo 3,5G Wimax, tak sem s tím.
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 14 years ago

Nedaleko mesto cca 9K lidi je 5tka zasekana tak krasne, ze neverim ze bych si skrtnul ke klinetum s SXTčkem...jo tak mozna do 500m vzdalenosti mozna...vic ne a to proti poradnemu sektoru. Pritom je tu ISP, co pripojuje lidi i na 1km s timto : http://www.wifihw.cz/novinky/83-nove-provedeni-box19-jeste-snadnejsi-instalace/ . APcko mu tvori tusim nejaky sektor od Prowaxu. Ty boxy jsou na tom nebudou asi az tak spatne, udivuje mne celkem, ze i skrz zasekany luft se to celkem dobre prodere...neco takoveho ale dualniho by neuskodilo...

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

zdenek.svarc
Administrator

Příspěvekod zdenek.svarc » 14 years ago

D.Ryba píše:
Zdeněk Švarc píše:Držel bych se tématu. Představa, kterou kolega prezentuje, je reálná jak technicky, ani obchodně.

Trochu jsem nepochopil, jestli myslíte že je to reálné nebo ne...

Větu jsem opravil, omlouvám se. Chyba vznikla úpravou původní věty, která začínala "není nereálné". A dva zápory za sebou je prznění češtiny :-)
0 x

hapi

D.Ryba píše:
hapi píše:neni náhodou siklu 400Mbit HDX?

Tak máme tarif za 500Kč 5Mbps, to dáváme v pohodě, děláme to 3 lidi, neřekl bych že je to neziskovka :D

no vidíš to, já nabídnout lidem usmolených 5Mbit za 500,-.... tak už nemám ani jednoho zákazníka. Jinej kraj, jinem varm.
0 x