Zdravím,
nezkoušeli jste rozjet na MK vytáčení spojení na 3G a posláze sharovat do WiFi ?
Nedaří se mi zaboha nasdtavit ten modem ke spolupráci. V senamu podporovaných je. http://wiki.mikrotik.com/wiki/Supported ... e#3G_cards
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB411UAHR a 3G modem MC8755
Cauko,tak sem ted i ja rozjel 3G modem...
U toho tveho modelu by to melo vypadat asi takto:
name="3G modem" max-mtu=1500 max-mru=1500 mrru=disabled port=usb2
data-channel=0 info-channel=0 pin="" user="" password=""
profile=default phone="*99#" dial-command="ATDT" modem-init=""
null-modem=no dial-on-demand=no add-default-route=yes use-peer-dns=yes
keepalive-timeout=30 allow=pap,chap,mschap1,mschap2
nezapomen, ze pokud mas PIN na karte tak do kolonky PIN si ho vypis
a do Modem init das: ATE0V1&D2&C1S0=0+IFC=2,2;AT+CGDCONT=1,"IP","nazev apn tveho operatora"
Pak si udelas maskaradu do wifi interfacu...
chain=srcnat action=masquerade src-address-list=Povoleno
out-interface=3G modem
Popripade si nastavis DHCP server a mas hotovo....
Vypada to slozite ale kdyz sem to dokazal ja,tak to musi zvladnout kazdy....

U toho tveho modelu by to melo vypadat asi takto:
name="3G modem" max-mtu=1500 max-mru=1500 mrru=disabled port=usb2
data-channel=0 info-channel=0 pin="" user="" password=""
profile=default phone="*99#" dial-command="ATDT" modem-init=""
null-modem=no dial-on-demand=no add-default-route=yes use-peer-dns=yes
keepalive-timeout=30 allow=pap,chap,mschap1,mschap2
nezapomen, ze pokud mas PIN na karte tak do kolonky PIN si ho vypis
a do Modem init das: ATE0V1&D2&C1S0=0+IFC=2,2;AT+CGDCONT=1,"IP","nazev apn tveho operatora"
Pak si udelas maskaradu do wifi interfacu...
chain=srcnat action=masquerade src-address-list=Povoleno
out-interface=3G modem
Popripade si nastavis DHCP server a mas hotovo....
Vypada to slozite ale kdyz sem to dokazal ja,tak to musi zvladnout kazdy....

0 x
Uz sem chtel psat jak mi to nejde a nasel sem jednu modifikaci jak mi to chodí, ale díky ta ten modem init.... Mel sem tam jen ten co sem pouzival kdysisi at+cgdcont.....
Ted mi to maká a pastuju svoje nastaveni kdyby mel nekdo podobny problem...
mam vodafone tarif
[admin@MikroTik] /interface ppp-client> print
Flags: X - disabled, R - running
0 R ;;; MC8755
name="3G-GSM" max-mtu=1500 max-mru=1500 mrru=disabled port=usb2
data-channel=0 info-channel=0 apn="internet" pin="" user="" password=""
profile=default phone="*99#" dial-command="ATDT"
modem-init="ATE0V1&D2&C1S0=0+IFC=2,2;AT+CGDCONT=1,"IP","internet""
null-modem=no dial-on-demand=yes add-default-route=yes use-peer-dns=yes
keepalive-timeout=29 allow=pap,chap,mschap1,mschap2
Ted mi to maká a pastuju svoje nastaveni kdyby mel nekdo podobny problem...
mam vodafone tarif
[admin@MikroTik] /interface ppp-client> print
Flags: X - disabled, R - running
0 R ;;; MC8755
name="3G-GSM" max-mtu=1500 max-mru=1500 mrru=disabled port=usb2
data-channel=0 info-channel=0 apn="internet" pin="" user="" password=""
profile=default phone="*99#" dial-command="ATDT"
modem-init="ATE0V1&D2&C1S0=0+IFC=2,2;AT+CGDCONT=1,"IP","internet""
null-modem=no dial-on-demand=yes add-default-route=yes use-peer-dns=yes
keepalive-timeout=29 allow=pap,chap,mschap1,mschap2
0 x
Napada te jak udelat "zalozni linku" ?
proste jedna wifka bude AP druha client. V pripade ze client nemuze do netu nebo nebude spojenej vytoci se 3G? a vercajk co bude za tim MK bude na netu v podstate porad?
proste jedna wifka bude AP druha client. V pripade ze client nemuze do netu nebo nebude spojenej vytoci se 3G? a vercajk co bude za tim MK bude na netu v podstate porad?

0 x
brul píše:Napada te jak udelat "zalozni linku" ?
Akorat resim to same tj. zalozni linku.... Ale zatim je to na mrtvem bode jelikoz mam ospf a nejak se nedari
0 x
já bych měl taky dotázek: mam tu Vodafone 3G USB Kličenku K3765 a nedaří se mi ji nastavit v RB433UAH. udělal jsem vše co je zde psáno ale bez uspěchu, nejvetší uspěch byl že jsem u ní měl R... nějake rady?
Píše to? Initializing Modem > Waiting for packets > Dialing > initializing modem
a to je vše.
nastavil sem vše podle kluku tady nahoře, pin sem dal, APN: internet ale porad nic.
do User a password nic asi nepatří že, jak máte nastaven Profil v PPP?
Píše to? Initializing Modem > Waiting for packets > Dialing > initializing modem
a to je vše.
nastavil sem vše podle kluku tady nahoře, pin sem dal, APN: internet ale porad nic.
0 x
timsat píše:já bych měl taky dotázek: mam tu Vodafone 3G USB Kličenku K3765 a nedaří se mi ji nastavit v RB433UAH. udělal jsem vše co je zde psáno ale bez uspěchu, nejvetší uspěch byl že jsem u ní měl R... nějake rady?
a to je vše.
Skontroluj si APN ci vodafone nepouziva nahodou jiny nazev. Zadruhe, mas v poradku modem init??? Mrkni do manualu MK a mrkni se ci k tvemu modemu nejsou jine prikazy jak na ty co mame my...
Zkonroluj si vsechno co je treba...
Do User a Pass. zalezi na tom,ci vodafon nepouziva pri vytaceni nejake hesla ci jmena... U nekterych mob operatoru je napriklad jmeno: internet a heslo to same....
Zavolej na Vodafon at ti prozradi nastaveni internetu v mobile a to je to same....
0 x
lukasdj píše:brul píše:Napada te jak udelat "zalozni linku" ?
Akorat resim to same tj. zalozni linku.... Ale zatim je to na mrtvem bode jelikoz mam ospf a nejak se nedari
No kdyby se ti to povedlo tak dej určo vědět. Každou info uvítám

Edit: Tak napr Info funguje vzdy jen po rebootu. Posleze drzi i spojeni ale jak to clovek jednou hodi disable, tak pro znovu enable se to uz nespoji a musi zase reboot...
0 x
No kdyby se ti to povedlo tak dej určo vědět. Každou info uvítám
Narazil jsem teď na další problémek... Spojení padá. Když už se spojí projde něco málo na pingu ale trafic minimální a padne znova. Stvořil sem si GSM antému na RSMA
abych si byl jist že problém není signálový. Scan ,Torch ani info nefunguje. Stává se ti tohle taky? jak máš nastavený port usb2?
Edit: Tak napr Info funguje vzdy jen po rebootu. Posleze drzi i spojeni ale jak to clovek jednou hodi disable, tak pro znovu enable se to uz nespoji a musi zase reboot...[/quote]
A jakou verzi mas na RB? To je dost dulezite... Jsou nektere verze s kterymi to dela neplechu....
Jinak co se tyce te zalozni konektivity tak sem dost pokrocil,nicmene jekamile bude vse slapat tak, jak ma, tak hned dam navod...

Edit: Tak napr Info funguje vzdy jen po rebootu. Posleze drzi i spojeni ale jak to clovek jednou hodi disable, tak pro znovu enable se to uz nespoji a musi zase reboot...[/quote]
A jakou verzi mas na RB? To je dost dulezite... Jsou nektere verze s kterymi to dela neplechu....
Jinak co se tyce te zalozni konektivity tak sem dost pokrocil,nicmene jekamile bude vse slapat tak, jak ma, tak hned dam navod...
0 x
lukasdj píše:No kdyby se ti to povedlo tak dej určo vědět. Každou info uvítámNarazil jsem teď na další problémek... Spojení padá. Když už se spojí projde něco málo na pingu ale trafic minimální a padne znova. Stvořil sem si GSM antému na RSMA
abych si byl jist že problém není signálový. Scan ,Torch ani info nefunguje. Stává se ti tohle taky? jak máš nastavený port usb2?
Edit: Tak napr Info funguje vzdy jen po rebootu. Posleze drzi i spojeni ale jak to clovek jednou hodi disable, tak pro znovu enable se to uz nespoji a musi zase reboot...
Jinak co se tyce te zalozni konektivity tak sem dost pokrocil,nicmene jekamile bude vse slapat tak, jak ma, tak hned dam navod...[/quote]
Tak to je super

0 x
Add to, že to jede jen po restartu RBčka. To stejné se děje třeba i na 433UAH s externím USB krámem. Záleží dost na typu, ale řada jich tuhne a po disable/enable nenajede. Ta kartička je udělána identicky, vlasntí pajšl je připojen přes USB.
IMHO souvisí s tím, že většina RBček neumí vyvolat korektní reset a reinicializaci USB.
K bodu, že to pošle pár paketů a spojení spadne. Shodí vám to operátor. Většina dělá, že když jim pošlete paket, kde zdrojová adresa je jiná, než vám přidělená, tak vám spojení shodí. A tento stav, že posíláte paket s blbou zdrojovou adresou dělá maškaráda. Pokud používáte místo srcnat (což pokud nevíte jakou dostanete IPčko nemůžete) masquarading, tak ten má tu vlastnost, že mu chvíli po inicializaci interface trvá, než se naučí na jakou adresu má překládat, takže až cca do sekundy po nahození spojení to nemaškaráduje a jen forwarduje, záleží na načasování. A pokud v této době něco skusí prostřelit ven, tak vám to operátor po chvíli složí, protože pkt nebude mít změněnu zdrojovou IP.
Udělat záložní konektivitu při výpadku hlavní na jendom routeru přes dva různé ISP není problém až na jednu maličkost. Je třeba v okamžiku přesměrovování na zálohu udělat to, že smažete celou conntrack tabulku, protože obrátit routing do záložní linky není problém, ale ROS si pamatuje v conntracku staré spojení a jak je natoval a bude do záložní linky posílat to s dat dle conntracku a už tedy neplatně. V podstatě v okamžiku selhání primární konktivity musím defualt routu mít mířící na unreachable, smazat contracka pak defualt routu obrátit do záložního PPP. Jinak se stane co v předchozím odstavci, pošle vám to tam blbě zanatovaný nějaký paket a operátor vám to shodí. Pokud neshazuje, tak TCP po chvíli vychcípe a najede OK po novu. Problém je případné ICMP/UDP/..., pokud zdroj posílá pakety pořád, tak se starý conntrack občerstvuje a nevychcípe a spojení tak nebude funkční (oblíbeně vyvolávají třeba VoIP krámy).
Já to mám uděláno tak, že mám tři routery vdle sebe, každý má jednu kontivitu a default routa ze sítě ven se nastavuje na router přes VRRP (kdo má spojení až do NIXu, ten má vyšší prioritu), takže při chcípnutí primární konektivity to celé přebere druhý a problém s conntrackem výše uvedený není (respektive ho mám, mám to složitější o to, že první dva routery si vzájemně přebírají konektivitu na WAN straně, aby to fungovalo i v případě, kdy současně umře jeden ISP a jeden router, tak ten druhý přebere konektivitu nejen na LAN, ale i na WAN straně. V takovém případě, že jede jen jeden router, má dvě konektivity a primární ISP padne, tak blbne ten conntrack, ale neřešil jsem to, často nenastává).
Aporpo, existuje pro 411UAR nějaká lite krabička, která má i prolis na USB? Tahám sebou v kufru teď jako mobilní 433UAH a zdá se mi to zbytečně velké, že bych tahal 411UAHR, ale neviděl jsme case s dírou na USB v malém provedení. Nebo budu muset vytáhnout Dremela a nějakou dio přifrézovat.
IMHO souvisí s tím, že většina RBček neumí vyvolat korektní reset a reinicializaci USB.
K bodu, že to pošle pár paketů a spojení spadne. Shodí vám to operátor. Většina dělá, že když jim pošlete paket, kde zdrojová adresa je jiná, než vám přidělená, tak vám spojení shodí. A tento stav, že posíláte paket s blbou zdrojovou adresou dělá maškaráda. Pokud používáte místo srcnat (což pokud nevíte jakou dostanete IPčko nemůžete) masquarading, tak ten má tu vlastnost, že mu chvíli po inicializaci interface trvá, než se naučí na jakou adresu má překládat, takže až cca do sekundy po nahození spojení to nemaškaráduje a jen forwarduje, záleží na načasování. A pokud v této době něco skusí prostřelit ven, tak vám to operátor po chvíli složí, protože pkt nebude mít změněnu zdrojovou IP.
Udělat záložní konektivitu při výpadku hlavní na jendom routeru přes dva různé ISP není problém až na jednu maličkost. Je třeba v okamžiku přesměrovování na zálohu udělat to, že smažete celou conntrack tabulku, protože obrátit routing do záložní linky není problém, ale ROS si pamatuje v conntracku staré spojení a jak je natoval a bude do záložní linky posílat to s dat dle conntracku a už tedy neplatně. V podstatě v okamžiku selhání primární konktivity musím defualt routu mít mířící na unreachable, smazat contracka pak defualt routu obrátit do záložního PPP. Jinak se stane co v předchozím odstavci, pošle vám to tam blbě zanatovaný nějaký paket a operátor vám to shodí. Pokud neshazuje, tak TCP po chvíli vychcípe a najede OK po novu. Problém je případné ICMP/UDP/..., pokud zdroj posílá pakety pořád, tak se starý conntrack občerstvuje a nevychcípe a spojení tak nebude funkční (oblíbeně vyvolávají třeba VoIP krámy).
Já to mám uděláno tak, že mám tři routery vdle sebe, každý má jednu kontivitu a default routa ze sítě ven se nastavuje na router přes VRRP (kdo má spojení až do NIXu, ten má vyšší prioritu), takže při chcípnutí primární konektivity to celé přebere druhý a problém s conntrackem výše uvedený není (respektive ho mám, mám to složitější o to, že první dva routery si vzájemně přebírají konektivitu na WAN straně, aby to fungovalo i v případě, kdy současně umře jeden ISP a jeden router, tak ten druhý přebere konektivitu nejen na LAN, ale i na WAN straně. V takovém případě, že jede jen jeden router, má dvě konektivity a primární ISP padne, tak blbne ten conntrack, ale neřešil jsem to, často nenastává).
Aporpo, existuje pro 411UAR nějaká lite krabička, která má i prolis na USB? Tahám sebou v kufru teď jako mobilní 433UAH a zdá se mi to zbytečně velké, že bych tahal 411UAHR, ale neviděl jsme case s dírou na USB v malém provedení. Nebo budu muset vytáhnout Dremela a nějakou dio přifrézovat.

0 x
- mac0112
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Mám také mimo jiné klíčenku od Vodafone K3765 a mohu potvrdit mojí osobní zkušenost, že chodí s Mikrotikem od 3.30 až po poslední verzi.
Vodafon modem neblokuje, tak v něm chodí jakákoliv SIMka.Tím, že nesnáším programy pro připojení k internetu, které jsou na té klíčence v DASHBOARDU, tak je vždy preventivně zdeaktivuji ať u K3765 nebo u E1750. Abych to zbytečně nepsal podruhé, zde je odkaz http://kyou.cz/forum/viewtopic.php?f=13&t=409
Tím se z těchto klíčenek stanou klasické USB modemy,nemějte obavu, opět se dají přepnout do výchozího stavu, se mohou použít pro routery, které je přímo neznají a nemohou deaktivovat tak dashboard.Nezapomeňte si změnit info kanál z nuly na 2, pak vám mimo jiné nebude modem blbnout při jeho deaktivaci/aktivaci za běhu a jěště bude vidět např. síla signálu.
Příklad APN pro T-Mobile:
záložka PPP
Phone:*99#
Dial Command:ATDT
User:gprs
Password:gprs
Profile:default-encryption
Allow:PAP
První 4 položky jsou nepovinné
záložka GENERAL
MAX MTU:1488
Port:USB2
Data Channel:0
Info Channel:2
Modem init: <do této položky nic nepsat,OS sám píše do modemu AT+CGDCONT=1,"IP", >
APN:intermet.t-mobile.cz
Vodafon modem neblokuje, tak v něm chodí jakákoliv SIMka.Tím, že nesnáším programy pro připojení k internetu, které jsou na té klíčence v DASHBOARDU, tak je vždy preventivně zdeaktivuji ať u K3765 nebo u E1750. Abych to zbytečně nepsal podruhé, zde je odkaz http://kyou.cz/forum/viewtopic.php?f=13&t=409
Tím se z těchto klíčenek stanou klasické USB modemy,nemějte obavu, opět se dají přepnout do výchozího stavu, se mohou použít pro routery, které je přímo neznají a nemohou deaktivovat tak dashboard.Nezapomeňte si změnit info kanál z nuly na 2, pak vám mimo jiné nebude modem blbnout při jeho deaktivaci/aktivaci za běhu a jěště bude vidět např. síla signálu.
Příklad APN pro T-Mobile:
záložka PPP
Phone:*99#
Dial Command:ATDT
User:gprs
Password:gprs
Profile:default-encryption
Allow:PAP
První 4 položky jsou nepovinné
záložka GENERAL
MAX MTU:1488
Port:USB2
Data Channel:0
Info Channel:2
Modem init: <do této položky nic nepsat,OS sám píše do modemu AT+CGDCONT=1,"IP", >
APN:intermet.t-mobile.cz
Naposledy upravil(a) mac0112 dne 20 Jun 2011 17:25, celkem upraveno 1 x.
0 x
- mac0112
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
brul píše:Zdravím,
nezkoušeli jste rozjet na MK vytáčení spojení na 3G a posláze sharovat do WiFi ?
Nedaří se mi zaboha nasdtavit ten modem ke spolupráci. V senamu podporovaných je. http://wiki.mikrotik.com/wiki/Supported ... e#3G_cards
Mám také modem od Sierry MC8780.Od MC8755 se liší pouze tím,že pro UMTS (3G) má dvě anteny. Musím říci, že spojení je stabilní a za celý víkend ani jednou se spojení nerozpadlo naproti klíčenky se několikrát za den rozpojí.Hodnota z info channel byla od 63 do 79dBm . Rychlost se pohybovala od 2,8 az do 4,5 Mbite/s.
antény mám zatím špatné, ještě mi nedošly na 2,1Ghz, tak zatím používám antény na 2,4Ghz z WiFi, přesto je spojení stabilní a rychlost ucházející.
Uvádím zde fotky mého nastavení PPPClienta pro T-Mobile
obrázek č.1 http://macha.info/help/MC8780/PPPClient.jpg
obrázek č.2 http://macha.info/help/MC8780/PPPClient2.jpg
obrázek č.3 http://macha.info/help/MC8780/PPPClient3.jpg
obrázek č.4 http://macha.info/help/MC8780/PPPClient4.jpg
0 x
Majklik píše:Add to, že to jede jen po restartu RBčka. To stejné se děje třeba i na 433UAH s externím USB krámem. Záleží dost na typu, ale řada jich tuhne a po disable/enable nenajede. Ta kartička je udělána identicky, vlasntí pajšl je připojen přes USB.
Dost často se také stává že při vytáčení zůstane vyset na status: authenticated a nepomůže vůbec nic.... Ani reboot. Lze toto nějak vyřešit?
Edit: tak tohle s tváří být signálový... Po přemístění antény se spojil...
0 x
Majklik píše:Add to, že to jede jen po restartu RBčka. To stejné se děje třeba i na 433UAH s externím USB krámem. Záleží dost na typu, ale řada jich tuhne a po disable/enable nenajede. Ta kartička je udělána identicky, vlasntí pajšl je připojen přes USB.
K te krabicce. Mam na to case ktery je na 411 i s usb, lec netusim odkud sem ho vzal... ale sekretarka objednava na i4wifi maximalne jeste na jednom co ted nevytlacim z hlavy. Zkusim ti hodit link az budu u pocitace...
0 x