❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Rozsireni vstupnich portu pomoci VLAN

Návody a problémy s konfigurací.
michal.siman

Rozsireni vstupnich portu pomoci VLAN

Příspěvekod michal.siman » 14 years ago

Nikdy jsem v siti nepouzil VLAN, ale ted potrebuju pridat na jednu x86 masinu dalsi LAN porty a bohuzel se tam jiz nevejde sitovka. Takze moje predstava je, ze k tomu jednomu LAN portu pripojim managovatelny switch (8 portu), na 7 portech portu toho switche si udelam po jedne VLANe a ziskam tak 7 dalsich oddelenych LAN portu. Potud to snad planuju dobre. Chci se zeptat, co mam nastavit na tom portu cislo 8, kterym fyzicky ten switch pripojim k jedine LAN na te x86 masine. Nenastavim mu nic, zadne VLAN ID?
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 14 years ago

Pokud do toho switche budes poustet neotagovanej provoz, tak tech 7 portu nastavis jako Access pro to VID te vlany, kterou z toho portu chces odebirat a ten osmej port nastavis jako Trunk s VID 1 (1 je default vlana). Kazdej switch ma konfig trosku jinej, tak presnej navod Ti neporadim.
A na Mikrotiku udelas 7 vlanu a nastavis jim kazde jiny VID (musi se samo shodovat s tim na switchi).

Priklad:

switch:
port 1 - access - vid 10
port 2 - access - vid 11
port 3 - access - vid 12
atd

port 8 - trunk - vid 1 (tzn ze na nej leze default vlan v untagu + vsechny vlany v tagu)

edit: bacha na vyslednou propustnot takovyho reseni (myslim na strane x86). Nam se neosvedcilo mit vic nez 5 vlanu na jedne karte.
Naposledy upravil(a) sub_zero dne 09 Jun 2011 22:04, celkem upraveno 1 x.
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

michal.siman

diky, tohle me uplne staci. ja potrebuju ve skutecnosti jen o jeden port navic, takze udelam jen dva porty!
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

michal.siman

Tak jsem poridil TL-SL2210WEB (TP-LINK) a jsem z toho trochu divokej. Napr. pokud chci dat port 8 do trunku, tak mi to pise ze do trunku musim dat minimalne dva porty :-) nemohl by nekdo to nastaveni upresnit na tento switch, alespon nakoupnout? Diky.
0 x

Pintero

Příspěvekod Pintero » 14 years ago

0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

no a to je ono :P každej výrobce to nazývá jinak. trunk může znamenat i víc eth portů v jednom (u Cisca např etherchanell, u HP TRK, atd). Takže já trunkem myslel uplink port pro VLANy :wink:
vlan221 odtagováváme na portu 1-6, trunk port je 8

vlan2.jpg
vlan2.jpg (43.82 KiB) Zobrazeno 2352 x

vlan1.jpg
vlan1.jpg (51.72 KiB) Zobrazeno 2352 x
0 x

Jirka Lazorčák

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:http://ispforum.cz/viewtopic.php?f=5&t=7311&p=67100&hilit=vlan#p67092

njn, kdo hledá, najde :oops: shame on me :P
0 x

Jirka Lazorčák