❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Chybovost ethernet portů Summita ALTER

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Jardax
antispam: Ano

Re: Chybovost ethernet portů Summita ALTER

Příspěvekod Jardax » 14 years ago

ocior píše:
Jardax píše:
ocior píše:Stejny problem se Summitem, ktery instalovalo CBL. Postupne dosli k tomu, ze si nastavili na obou stranach na tvrdo 100M/FD s vypnutym autonegotation i flow control a bylo po problemu.

Nebylo po problemu, jen se to podarilo nejakym trochu slusnym zpusobem rozbehat, ne? :)

Na management radia nevidim, TT s chybovosti byl uzavren. Sloane i CBL rikali, ze vsude nastavuji rychlost na tvrdo, aby se toto nedelo.
Summit zadny v siti nemam. Za nejlepsi bych opravdu povazoval zavolat dodavateli nebo primo summitu.

To je presne ono - nedoslo k vyreseni problemu ve smyslu ze by se zjistila a odstranila pricina, ale pouze ve smyslu ze to v praktickem provozu nehraje roli, tedy se to podarilo obejit.
Coz je samozrejme taky reseni. Nic proti, v praktickem provozu se to rozhodne pocita, nicmene by mne spis zajimala ta pricina :)
0 x

knedlik

Příspěvekod knedlik » 14 years ago

soucez píše:Flow control je vypnutý. Zapnutí nepomáhá. To nastavování ethernetu je tupé jak ... Zaráží mě, že volba Auto MDI/MDI-X nejde odškrtnout. Zkrátka je to natvrdo zaškrknuté. Tak proč to tam vůbec je? :-)
jinak vadný kus ano. Tob\ch bral, ale proč zrovna jedna i druhá strana chybuje na ethernetech?

Podobně se choval i náš UNI 10G - 40Mbit. Chybovaly obě strany, ale dlouho jsem o tom nevěděl, protože jsme ho nevyužívali na max. Časem, jak jsme koupili větší konekt, jsem zjistil, že z toho nedám více jak 32Mbit (má dát reálně 39,2Mbit), tak jsem pátral, kde je chyba. Bylo mi doporučeno zapnout flow control, jenže nutností je, aby tuto funkci podporovala i síťovka na druhé straně kabelu. V našem případě síťovka na straně poskytovatele to podporovala a naše ne. Takže strana poskytovatele byla OK (bez PL) a naše ne. Než jsem stihnul vyměnit síťovku na naší straně, tak poskytovatel vyměnil řídící prvek na své straně za RB1000 a dostal jsem se tam, kde jsem byl předtím, akorát obráceně. Naše strana OK a jeho ne. RB tuším nepodporuje funkci flow control.
Další rada ze supportu byla vložit switch do cesty. Jejich vysvětlení bylo, že dochází k "mikropřetížení", kdy v řádu několika ms přiteče do pojítka např. 60MBit tok a než se zkoriguje, dojde k přetečení bufferu na straně pojítka a všechno navíc se zahodí.
U mě zapnutí flow control pomohlo, dosáhl jsem potom propustnosti kolem 38,5Mbit z jedné strany (tam, kde to bylo zapnuto). Tak snad ti toto info pomůže.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 14 years ago

Ale jo paralelně to řeším i se Summitem (panem Červenkou) jenže ten navrhuje: zkuste vyměnit kabel, konektory, PoE injektror, zkuste odpojit zemnění.
To jsou rady na který si dojdeme také sami :-)

Jediné řešení je zkusit vyměnit PoE injektor. Snad dnes... Vanco nám totiž dodalo IEEE 802.3AT (56V 30W) a on se podivil jak nám k tomu toto mohli dodat když tam patří standard PoE IEEE802.3AF 48V
Myslí si že ten zdroj indukuje do datových párů nějaký bordel. To by potvrzovalo moji teorii že na stíněním FTP kabelu je to ještě horší, protože ten bordel je uzavřený ve stínění(kleci) a indukuje se to do datových párů o to víc. Teda aspoň si to tak myslím.

Uvidíme až se to vymění jestli to bude lepší. Dám sem každopádně vědět.
0 x

Jardax

soucez píše:Ale jo paralelně to řeším i se Summitem (panem Červenkou) jenže ten navrhuje: zkuste vyměnit kabel, konektory, PoE injektror, zkuste odpojit zemnění.

Jediné řešení je zkusit vyměnit PoE injektor. Snad dnes... Vanco nám totiž dodalo IEEE 802.3AT (56V 30W) a on se podivil jak nám k tomu toto mohli dodat když tam patří standard PoE IEEE802.3AF 48V
Myslí si že ten zdroj indukuje do datových párů nějaký bordel. To by potvrzovalo moji teorii že na stíněním FTP kabelu je to ještě horší, protože ten bordel je uzavřený ve stínění(kleci) a indukuje se to do datových párů o to víc. Teda aspoň si to tak myslím.

To je blbost s tim zdrojem.
802.11at je nastupnicka a zpetne zcela kompatibilni norma k 802.11af. Akorat je postavena tak, aby byla schopna dodavat kompatibilnim (AT) zarizenim vetsi proud. To je cele. Jestli se vymlouvaji na to, ze tam mate mit starsi zarizeni, je to blabol.
0 x

Mirrus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Mirrus » 14 years ago

ocior píše:
soucez píše:Flow control je vypnutý. Zapnutí nepomáhá. To nastavování ethernetu je tupé jak ... Zaráží mě, že volba Auto MDI/MDI-X nejde odškrtnout. Zkrátka je to natvrdo zaškrknuté. Tak proč to tam vůbec je? :-)
jinak vadný kus ano. Tob\ch bral, ale proč zrovna jedna i druhá strana chybuje na ethernetech?

Jeden z nasich zakazniku mel stejny problem se Summitem, ktery instalovalo CBL. Postupne dosli k tomu, ze si nastavili na obou stranach na tvrdo 100M/FD s vypnutym autonegotation i flow control a bylo po problemu.

Toto nastavení jsme vyzkoušeli, ale bez výsledku ... :cry:
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 14 years ago

soucez píše:Ale jo paralelně to řeším i se Summitem (panem Červenkou) jenže ten navrhuje: zkuste vyměnit kabel, konektory, PoE injektror, zkuste odpojit zemnění.

Jedinej poradnej rozdil je ze data a napajeni jdou po vsech parech.. No pravda je, ze kdyz do toho bruci neco na datech, nemusí to být optimální..
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Jardax

Insider píše:

Jedinej poradnej rozdil je ze data a napajeni jdou po vsech parech.. No pravda je, ze kdyz do toho bruci neco na datech, nemusí to být optimální..

Jenomze ono tam nic nebruci, je to tam superponovany stejnosmerne, tak nedelej paniku.
Obe normy jsou udelany pro vsechny 4 pary (tedy provedeni injektoru) a tedy na gigabit jen to fikne. Sam to pouzivam.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

to sice je ale ze spinanych zdroju by se tam klidne nejake ruseni nebo nejaky potencial zanest mohl
0 x

Jardax

Maxik píše:to sice je ale ze spinanych zdroju by se tam klidne nejake ruseni nebo nejaky potencial zanest mohl

No to je fakt, vsechny switche a routery pryc! Maji spinane zdroje!
:D :D :D
Si delas srandu, ne?
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Takže zdroj vyměněn za jiný s klasickou PoE kostkou od Nanostationy a to samé. Chyby se načítají jako oteklé.

No nic necháme si poslat náhradního ALTERA (pan Červenka se nabídl což je solidní přístup) a zkusíme jiného. Pokud to nepomůže necháme si to zesupervizorovat od CBL ať to rozchodí.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Takže dnes nám od Summitu dorazil náhradní Alter jednotka. Tak jsem ji na stole připojil na ten zdroj, který jsme zkoušeli prohazovat a ejhle to samé. Chybovost PL, pingy 1400 ani neprocházeli. Tak jsem zkusil tenhle zdroj 48V http://www.manfred.cz/p/77493-mikrotik-mikrotik-zdroj-48v-pow/ a jede to jak víno. Jediný ping nevypadne, statistika v summitu nenačte jidiný chybný paket ani CRC packet error.
Takže na zdroj za pár šušní to jede naprosto v pohodě, ale zdroj který dodalo Vanco ke spojům stojí za hovno.
Tak jsem rád že je to nakonec jen zdrojem.
Ale opravdu se potvrdila moje teorie, že pokud je tam rušení po napájení tak stíněným FTP se to ještě více umocní a indukce může lépe prostupovat na datové kabely.
0 x

Ladik

Příspěvekod Ladik » 14 years ago

Presne tento zdroj se dava k AirOne M7 mam to tak a nebyl jsem z toho happy, ale vidim ze muzu byt v klidu, uz me bezi 3/4 roku :-)

Ahoj Lada
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Takže vyřešeno a problém uzavřen. Dnes vyměněny zdroje za http://www.manfred.cz/p/77493-mikrotik-mikrotik-zdroj-48v-pow/ na obo stranách spoje a chybovost na ethernet je pryč. Chodí to jak víno.
chybovost se neobjevuje ani při použití FTP kabelu.
Tak jsem nakonec rád že je to jen takovou maličkostí.

Ještě bych rád dodal že přístup Summit Development s.r.o konkrétně pana Červenky bal perfektní a bez problémů nám poslali náhradní jednotku ALTER ať zkusíme vyměnit. Dokonce to poslali na svoje náklady.
Takže pochvala Summitu i servisní firmě CBL, která velice ochotně konzultovala možné příčiny a nabízeli k zapůjčení jejich odzkoušené zdroje.
0 x