❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Exalt ExploreAir

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Insider
Kontaktovat uživatele:

Re: Exalt ExploreAir

Příspěvekod Insider » 14 years ago

Dade_Marfi píše:... spoj me z prvu nadchnul, po prozkoumani materialu jsem zjistil, ze je trosku hluchy ... o cca 2 - 3 db oproti treba alcoma AL11F MP360 ... takze jedinou devizou pro mne zustala moznost vyuzit celych 80Mhz prideleneho kmitu, to je sice prima, ale momentalne na tech trasach nepotrebuju takovou kapacitu, takze ... nyni pro me ucely zbytecne drahy spoj ve srovnani s alcomou ... bohuzel :( .. takze spise rozhodne cas, budto alcoma vyresi 80mhz kanal, nebo nakonec po tomhle spoji sahnu ..

co se Kaden anten tyka, mam s nima dobre zkusenosti, takze nevidim duvod proc je ke spojum nedavat :) ..

No to je fakt divny s 80MHz pasma :)
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 14 years ago

srovnavam srovnatelne .. tedy 40Mhz 256Q ... a 40Mhz/128Q ... nejsem blby abych srovnaval neco jineho :)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Insider
Kontaktovat uživatele:

Dade_Marfi píše:srovnavam srovnatelne .. tedy 40Mhz 256Q ... a 40Mhz/128Q ... nejsem blby abych srovnaval neco jineho :)

ALe filtr je tam porad siroky milej zlatej.. 2dB na magistrale je asi jako ...
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 14 years ago

vsak jasne ... ja jsem ale nerekl, ze je to spatne udelane, jen jsem rekl, ze kdyz to srovnam, vychazi me lepe alcoma .... duvod je jasny o tom se nehadam.
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Anton Mlynský

Příspěvekod Anton Mlynský » 14 years ago

Na první pohled by se mohlo zdát, že rádio má výrazně nižší citlivost než jiné, srovnávané rádia. Neboli že je "Hluché".
Vezmeme-li do úvahy fakt, že ČTÚ přiděluje 40MHz a 2x 40MHz kanály, a nikoli 56MHz kanály, začne citlivost rádia vycházet v úplně jiném světle.

Kapacitu 385/311 Mbps lze přenášet celkem s přehledem na 32QAM, 80MHz, s citlivostí -70dBm, což mi rozhodně nepřijde špatné.
V tabulce také vidím 256QAM, 50MHz, s citlivostí -63dBm, což je hodnota identická s hodnotou uváděnou pro 56MHz široký kanál jiného výrobce.
Můžeme vést polemiku pro těch 6MHz, ale nepřijde mi to efektivní. :)
Kapacita pro uvedenou šíři pásma není v datasheetu, ale odvoditelná přecijenom je (385/311), ale je to jenom pro příklad.

Protože jak jsem psal, pokud mám k dispozici 80MHz, nemám důvod uchylovat se ke kanálu 50-56MHz širokému.
A s citlivostí -70dBm (proti -63dBm uváděných na 56MHz širokých rádiích) jsem ještě vydělal 7dB. To je rozdíl dvou antén. (př. 90x90, nebo 60x120 místo 120x120). A to mi umí i dost výrazně ušetřit peněženku, zejména při doplatcích za 120cm antény.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Anton Mlynský píše:Na první pohled by se mohlo zdát, že rádio má výrazně nižší citlivost než jiné, srovnávané rádia. Neboli že je "Hluché".
Vezmeme-li do úvahy fakt, že ČTÚ přiděluje 40MHz a 2x 40MHz kanály, a nikoli 56MHz kanály, začne citlivost rádia vycházet v úplně jiném světle.

Kapacitu 385/311 Mbps lze přenášet celkem s přehledem na 32QAM, 80MHz, s citlivostí -70dBm, což mi rozhodně nepřijde špatné.
V tabulce také vidím 256QAM, 50MHz, s citlivostí -63dBm, což je hodnota identická s hodnotou uváděnou pro 56MHz široký kanál jiného výrobce.
Můžeme vést polemiku pro těch 6MHz, ale nepřijde mi to efektivní. :)
Kapacita pro uvedenou šíři pásma není v datasheetu, ale odvoditelná přecijenom je (385/311), ale je to jenom pro příklad.

Protože jak jsem psal, pokud mám k dispozici 80MHz, nemám důvod uchylovat se ke kanálu 50-56MHz širokému.
A s citlivostí -70dBm (proti -63dBm uváděných na 56MHz širokých rádiích) jsem ještě vydělal 7dB. To je rozdíl dvou antén. (př. 90x90, nebo 60x120 místo 120x120). A to mi umí i dost výrazně ušetřit peněženku, zejména při doplatcích za 120cm antény.

No tak Tondo.. -70 pro 32QAM je kurva tupe radio :) Asi tam máš někde botuli, ne? Neřeknu -75dBm je pořád ještě pochopitelne, ale -70?????? Bože to by mělo mít lepší radio s 128QAM :) Radiově to musí být logicky o 4,5dB tupější, ale ne o 10 :)
0 x

Anton Mlynský

Mluvíme oba o 80MHz šířce kanálu?
0 x

Jardax

Příspěvekod Jardax » 14 years ago

Anton Mlynský píše:Mluvíme oba o 80MHz šířce kanálu?

Jasne ze ne, Insider na tyhle cisla neni zvykly, ale ono mu to casem dojde :D
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Anton Mlynský píše:Mluvíme oba o 80MHz šířce kanálu?

Ale samozrejme.. Jenom tak pro aktualizaci ..

V 28MHz šířky pásma provozujeme spoje s propustností 105 + Mbit s citlivostí - 80dBm, v 56MHz -77dBm.. V 80MHz je to jeste o půl pásma více, takže by to dělalo -75,5dBm. No řekněme, že tam mají ještě ten vychytanej duplexer, tak ať nežeru -73dBm je absolutní počátek bahna, pod čím už považuji při 32QAM radio za tupé..

Pokud tvrdíš, že pro 256QAM to má -64dBm.. Potom pro 128QAM by to mělo mít -67dBm, pro 64QAM -70dBm a pro 32QAM -73dBm.. Tedy tolik alepsoň z terorie signálů a běžné praxe..

Edit: První náznak korelace hodnot.. 256QAM 50MHz, OK takže 80 MHz -62,5, kolegové laskavě prominou.. Stejně se jim tam minimálně 2 dB couraj..
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 14 years ago

To je to rádio co chtěl Kryštof Klíma testnout na Pradědu, ale dodavatel z toho vycouval?
0 x

Anton Mlynský

Kam až moje informace sahají, vím že asi 3 dni před konferencí se pan Klíma telefonicky ozval, že by rád udělal propoj z Pradědu na lokalitu cca 30km vzdálenou za účelem otestování a prezentace spoje. Pokud se chceme bavit v opravdu seriózní rovině, přiznáme si, že směrovat spoj na 30km nemusí být otázkou jednoho dne, nebo "pár hodin a trocha šmrdlání". Pokud chceme stavět spoje seriózně, předchází tomu příprava a průzkum (..ňajz, vždyť jsem to říkal snad na každém školení, které jsem v životě kdy pro vás udělal). A v neposlední řadě si také vzpomeneme, že spoj Exalt ExporeAir, je spojem v licencovaném pásmu, a jeho instalaci předchází Schvalovací proces ČTÚ, nebo přinejmenším "krátkodobá povolenka". V obou případech se jedná o proces, který prakticky není možné zvládnout za 3dni.
Nemyslím si, že za těchto okolností je odmítnutí hodné ztotožnění se zbabělostí.

Anton Mlynský
0 x

Ragon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Ragon » 13 years ago

Máte někdo tento spoj nasazený? Negativní nebo pozitivní zkušenosti? Uvažujeme o jeho zakoupení. Chceme ho použít na 4km.
0 x

Fidoo

Příspěvekod Fidoo » 13 years ago

Dej vedet o jakou lokalitu se jedna. Zaslu v SZ reference na instalaci primo u Vas. Spoju je jiz vetsi mnozstvi a verim ze se najde i nekde ve Vasi blizkosti.

Jinak nektere reference a ukazky z instalaci jsou primo na http://www.exaltcom.cz
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 13 years ago

Tak tento spoj nám před pár dny navodil celkem solidní žaludeční vředy + kombinace servisního zásahu ze strany WIA. Spoj z ničeho nic lehl a jakožto páteř na POP odkud WIA prodává konektivitu několika dalším ISP na Vysočině bylo náhle odhadem přes více jak 2500 zákazníků bez netu. A zrovna v tento čas, kdy všichni sedí u komplů.... skoro 3 hodinky dávali tento "spoj kapacity optického vlákna" do chodu.
Obchoďáci z WIA měli asi taky stažené prdele, protože jak tvrdí že linky jsou zálohované tak záloha jaksi ne a ne během 3 hodin naskočit :-)
Taže EXALT je komerční bulbina hezky nafouknutá, leč neodzkoušená.
0 x

Fidoo

Příspěvekod Fidoo » 13 years ago

Vzhledem k tomu, že spol. VanCo.cz servisně zajišťuje veškeré PTP technologie pro spol. WIA, přišlo nám zvláštní že jsme nebyli požádáni o servisní výjezd ke zmíněnému spoji. Proto jsme společnost WIA požádali o vyjádření a dostalo se nám odpovědi, kterou se souhlasem provozovatele spoje dáváme k dispozici:

"Jednalo se o nekorektni smyčkování na switchi CISCO Catalyst ME3600 v rámci rekonfigurace MPLS. Na spojích EXALT zatím neevidujeme žádne provozní problémy."

Aniž bychom chtěli cokoliv zakřiknout, na žádnou z technologií výrobce Exalt Communications do dnešního dne neevidujeme servisní výjezd, ani žádost o reklamaci technologie. Spojů ExploreAir je již nasazeno více než 50, technologie je odzkoušená v mnoha typech provozů vč. IPTV.
0 x