Dobrý den,
lze nakonfiguriovat Mikrotik routerboard 750G tak, abych jedním portem se připojil na PPPoE modem a vytočil spojení pomocí PPPoE na DSL internet. Na DSL bych měl mít od poskytovatele 2 veřejné pevné IP. Tyto 2 IP bych potřeboval propustit přímo na další 2 porty Mikrotiku (každou na jeden port). A následně na tyto porty připojit koncová zařízení, která by měla v sobě nastavené ty veřejné pevné IP adresy.
Lze to nastavit a jak to nakonfigurovat?
Potřebuju nějakým způsobem převést IP z ADSL na 2 Ethernet porty. Kdyby to nebylo ADSL, ale internet zakončený klasickým ethernetem, tak tam dám switch a připojím ty zařízení přímo do switche.
Potřebuji aby koncová zařízení měla veřejné adresy, protože když připojím např. SIP ústřednu (přes trunk), tak se do SIP paketů ukládá IP adresa stroje a na tuto IP adresu se snaží komunikovat protistrana.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
2 IP na ADSL za Mikrotik
Pokud chceš mýt veřejné adresy přímo na strojích,tak musíš to PPOE točit přímo na nich.Co mk ale dokáže je to,že když dáš modem do bridge,a nastavíš pppoe tak se ti veřejka dostane na wan a odtud ji můžeš přes dsnat,nebo netmap dostat na interní ip.Co se týče dvou ip tak si myslím že by neměl být problém pro mk je přijmout,ale budou obě na jednom rozhraní,protože je vytočíš vpodstatě jedním pppoe vytáčením nemýlím li se,ale pak by nebyl problém si vytvořit dvě default gateway a přes routing mark nasměrovat určité subnety na LAN portech na určité WAN IP adresy.
0 x
A nešlo by jednoduše dát do bridge pppoe port a LAN port?
Nebo nepomohla by třetí veřejná IP adresa, kterou bych dal Mikrotiku?
Potřebuju opravdu jenom Mikrotik jako převodník z DSL na ethernet
Nebo nepomohla by třetí veřejná IP adresa, kterou bych dal Mikrotiku?
Potřebuju opravdu jenom Mikrotik jako převodník z DSL na ethernet
0 x
Samozřejmě že jde dát PPPOE do bridge s ETH,ale i tak dostane tu veřejnou adresu ten ETH port, já to pochopil tak,že jedno PPPOE co vytočíš dostane všechny ip na jedno rozhraní,nebo máš víc PPPOE účtů na každou ip jeden?
0 x
Jde o to,že když by jsi chtěl distribuovat dál víc jak jednu veřejku z routeru,tak bys od providera musel dostat minimálně rozsah/29 aby jedna ip byla na routeru a další dvě na zařízeních dál a 3 by ti zbyly.ETH1,ETH2 a WAN do Bridge a na bridge točit PPPOE.Když máš nejspíš rozsah / 30 s dvouma ip,tak to dáš max na jedno zařízení za router.
0 x
Hallo píše:Samozřejmě že jde dát PPPOE do bridge s ETH,ale i tak dostane tu veřejnou adresu ten ETH port, já to pochopil tak,že jedno PPPOE co vytočíš dostane všechny ip na jedno rozhraní,nebo máš víc PPPOE účtů na každou ip jeden?
Mám jeden PPPoE účet.
0 x
Hallo píše:Jde o to,že když by jsi chtěl distribuovat dál víc jak jednu veřejku z routeru,tak bys od providera musel dostat minimálně rozsah/29 aby jedna ip byla na routeru a další dvě na zařízeních dál a 3 by ti zbyly.ETH1,ETH2 a WAN do Bridge a na bridge točit PPPOE.Když máš nejspíš rozsah / 30 s dvouma ip,tak to dáš max na jedno zařízení za router.
Jestli je potřeba více IP adres, tak je prostě koupím. Potřebuju to vyřešit za každou cenu.
Mohl bych poprosit o malinko detailnější popis jak to nastavit. Kam mám tedy nastavit v Mikrotiku tu jednu IP?
0 x
Tak to zatím zkus s těma dvouma ať to máš ověřené.Vytvoř Bridge,do něj dej ETH 1,ETH2 a PPPOE klient.V PPPOE klientu nastav jmeno,heslo,use default route,peer dns.Dej modem do bridge a skus to,měl by jsi se připojit a dostat ip adresu automaticky a pak podle kalkulačky na netu http://ip-kalkulacka.nmonitoring.com/ do které zadáš masku a ip cos dostal na tom pppoe a zjistíš jaké v té síti jsou ip brodcast a maska a tu druhou volnou ip dopíšeš do toho zařízení co bude připojeno na eth2 se stejnou maskou a mělo by to být.Pokud to bude ok,tak jen požádáš o větší subnet s veřejnýma ip.
Naposledy upravil(a) Hallo dne 28 Apr 2011 11:27, celkem upraveno 1 x.
0 x
No a te Bridgi jeste pridel nejakou ip adresu z rozsahu modemu,jen kvůli konfiguraci modemu.
0 x
OK, zkusím to, ale jedu s tím 700km daleko. Tak snad to bude fungovat.
0 x
No tak to si radši počkej na názor někoho dalšího,za nic neručím,já myslel že to máš po ruce a metodou pokus omyl něčeho dosáhnem 

0 x
Tak jsem to zkusil a nejde mi strčit PPPoE rozhraní do Bridge. Když kliknu na porty a dám přidat, tak tam vůbec ho nevidím.
Dále kdy strčím ethernet port na kterém mám PPPoE klienta do Bridge, tak se pppoe klient nespojí. Spojí se pouze když pppoe klienta posadím na bridge, ve kterém je ethernet, na kterém je připojený DSL modem.
Takže nevím co s tím.
Dále kdy strčím ethernet port na kterém mám PPPoE klienta do Bridge, tak se pppoe klient nespojí. Spojí se pouze když pppoe klienta posadím na bridge, ve kterém je ethernet, na kterém je připojený DSL modem.
Takže nevím co s tím.
0 x
Takže když vytvoříš bridge dvou eth a to ppoe spojení dáš na bridge tak se ppoe teda nepřipojí?Pokud ne,tak jedině tedy dostat ten subnet /29 veřejných a jednu z nich nechat pro wan (ppoe) a na lan vytvořit bridge ve kterém budou eth a na ni nasadit druhou veřejnou ip a zbytek si pak nasadit na ty zařízení v síti.Jak pak ale bude vypadat konfigurace rout a ip adres to nevim,nikdy jsem veřejné ip neroutoval,mám jen jednu na WAN.Většinou to dělají tak,že všechny subnety veřejných si nechají na WAN a přes netmap,nebo dsnat routují na vnitřní ip,ty ale chceš veřejnou přímo dovnitř na zařízení.
0 x