Prvně.. Veškeré Vaše domněnky o tom, že jsou to nějaké lacinné bastly jsou jenom Vaše fantazírovaní.. Tahle generace zařízení strká klasické pojetí spojů absolutně do kapsy - cenově, technologicky a aplikačně. Teplotní stabilita je např. v řádech stovek Hertz, kanály jsou 28MHz. Ano, 2 polarizace, špičkový výkon ke 20dBm do obou polarizací, takže celkem až 23dBm s polarizační rovinou otočenou o 45st. Minimálně vedlejší kanály jsou ohroženy intermodulačníma záznějema FFT.
Já si stojím za tím, že tyhle hvězdné války patří do pásem 9, 17 a 24 GHz, nikoliv do pásma, kam se investičně ročně strká kolem čtvrt miliardy korun a je jediným bezlicenčním seriozním pásmem nad 5 km.
Vnímejte to jako moje včelé doporučení. Vyvinuli jsme to, je to funkční a má to koule jak vorvaň. Mé skromné doporučení a chtíč je: chraňme si to pásmo.. Ještě pořad přes tyto spoje teče 70 procent distribucí konektivit malých ISP v ČR. Vězte, že pro nás bude otázkou cca 6 týdnů to pustit do 10GHz dle VO-R/14. Ale nechtěl jsem to před 6 lety a nechci to ani dnes..
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Budoucnost VO-R/14/08.2005_26 - 10GHz
Re: Budoucnost VO-R/14/08.2005_26 - 10GHz
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz
Navíc třeba u nás má městská policie kompletně kamerový systém na 10tce. Budou to pěkné průsery pokud se toto rozjede.
My těch spojů máme taky požehnaně
My těch spojů máme taky požehnaně
0 x
já vás prostě nechápu, přeci je jasné že pokud koupím spoj ve volném pásmu, že nemusí 100% fungovat, to si pletete s licencí. a to že stál spoj x tisíc prostě neznamená že bude dobře fungovat. je to prostě pouze velký obchod.
osobně si 10GHz od UBNT nekoupím po zkušenosti s 5GHz, počkám si na další výrobce, ale jsem rád že UBNT to prolomí..
osobně si 10GHz od UBNT nekoupím po zkušenosti s 5GHz, počkám si na další výrobce, ale jsem rád že UBNT to prolomí..
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Jo, jak tu někdo psal, že ty spoje jsou už v ČR, tak jsou, a mají hoooodně nízká výrobní čísla některé
Dokonce jeden má číslo, na které vám stačí prsty jedné ruky.

0 x
okoun píše:já vás prostě nechápu, přeci je jasné že pokud koupím spoj ve volném pásmu, že nemusí 100% fungovat, to si pletete s licencí. a to že stál spoj x tisíc prostě neznamená že bude dobře fungovat. je to prostě pouze velký obchod.
mě by jenom zajímalo, co budeš dělat až to u tebe bude nasazovat konkurence a zaruší ti to uplně stejně jako 5GHz. Pak totiž budeš brečet a budeš muset jít do licence a co budeš říkat pak? Jakmile se pásmo stane dostupným i Frantovy z horní dolní, tak to pásmo už je zabitý v dnešní době. Říkávalo se, že 5GHz bude trvat delší dobu než dojde... mě to teda nepřijde ale nebejt toho že se leze do indooru a podobbě, tak už je to totálně mrtvý. To samí přijde i na 10GHz díky levným bazmekům který sundaji dnešní jednotky mávnutím rukou. Vem si že na dnešních jednotkách dáš 200Mbit FD. Tohle na UBNTu nedáš ani z poloviny takže sis zase nepomohl.
Jasný je to, že ČTU má zajistit provoz spojů postavených dříve. Za kurevský prachy pojítek v 10GHz bude muset ČTU začít makat protože spousta lidem se to nebude líbit. Vem si že ti někdo sestřelí 150Mbit spoj. A to nebude jeden komu to sestřelí.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Ja nevim proc ten zmatek. Bez zmeny VO to u nas nelze legalne provozovat. Je to pomerne jednoznacne identifikovatelna jednotka i na dalku.
Ergo, kdo si to lajsne strcit na strechu, koleduje si o paradni pruser - to je hodne draha sranda, kdyz si da CTU zalezet.
O to ze by CTU uvazoval o zmene VO nemam iluze. Existuje obrovska lobby ktera udrzela 10ku tam kde je a ve stavu v jakem je - koneckoncu byly tlaky na harmonzaci pasma a jeho zruseni, ale jak to dopadlo vsichni vime.
Takze bych to zas tak moc neprozival.
Na druhou stranu, treba pujde UBNT dal a dotlaci to do duplexniho systemu s nejakymi slusnymi parametry...
Kazdy konkurencni tlak je dobrej.
Ergo, kdo si to lajsne strcit na strechu, koleduje si o paradni pruser - to je hodne draha sranda, kdyz si da CTU zalezet.
O to ze by CTU uvazoval o zmene VO nemam iluze. Existuje obrovska lobby ktera udrzela 10ku tam kde je a ve stavu v jakem je - koneckoncu byly tlaky na harmonzaci pasma a jeho zruseni, ale jak to dopadlo vsichni vime.
Takze bych to zas tak moc neprozival.
Na druhou stranu, treba pujde UBNT dal a dotlaci to do duplexniho systemu s nejakymi slusnymi parametry...

Kazdy konkurencni tlak je dobrej.
0 x
zmatek je to ten, že se to povolí a já dám ruku do ohně za to že to upraví aby to šlo legálně.
0 x
hapi píše:zmatek je to ten, že se to povolí a já dám ruku do ohně za to že to upraví aby to šlo legálně.
Co se povoli? To zarizeni nesplnuje VO a bez docela zasadnich a drastickych uprav ho nikdy splnovat nebude.
Na druhou stranu CTU nebude menit a uz vubec ne zmekcovat podminky VO pro 10GHz, ani smykem tomu never.
Takze jediny zadrhel muze nastat pri provozovani nacerno, a to se da pomerne rychle vyresit.
0 x
promiň ale nás 3x zarušily a nic se nevyřešilo. Nedavno se to tu psalo jak někdo schválně rušil a nic se nevyřešilo. Myslíš že tohle bude ČTU řešit? Já věřim tomu že se to upraví.
0 x
CTU neco resi? Me neodpovidaji na zavazne emaily klidne nekolik set dni. Proste na to kaslou. Ale pokud clovek diky jejich nefungovani neco neudela, tak "maji zakone pravo" vse vymahat a to vcetne pripadne pokuty. Kde mame prava my?
Dlouhodobe mam problem s nimy ohledne razeni do SPAMu a to i diky jejich novemu chovani (odeslat email s 250 dorucovacima adresama).
Fakt pekne.
Dlouhodobe mam problem s nimy ohledne razeni do SPAMu a to i diky jejich novemu chovani (odeslat email s 250 dorucovacima adresama).
Fakt pekne.
0 x
Jardax píše:hapi píše:zmatek je to ten, že se to povolí a já dám ruku do ohně za to že to upraví aby to šlo legálně.
Co se povoli? To zarizeni nesplnuje VO a bez docela zasadnich a drastickych uprav ho nikdy splnovat nebude.
Na druhou stranu CTU nebude menit a uz vubec ne zmekcovat podminky VO pro 10GHz, ani smykem tomu never.
Takze jediny zadrhel muze nastat pri provozovani nacerno, a to se da pomerne rychle vyresit.
Já tvůj optimismus nesdílím

0 x
Insider píše:Já tvůj optimismus nesdílímJediná ochrana je změna VO. A pokud z toho udělají FD spoj.. TO je věc jiná, to by mi určitě nevadilo.. Nesmí to být simplex a Max Pout nesmí být vyšší než 3 dBm ve špičkách.. Nebo ať tomu vydělí speciální pásmo dle harmonizace 10,2-10,3GHz
Jediny zasah do VO ktery si umim predstavit je zprisnujici. V tomto smyslu by asi bylo realne uvazovat o tom, ze bude CTU o necem takovem uvazovat, bude li duvod

A z toho mi vyplyva, ze jedina snad realna sance je papirova harmonizace realneho faktickeho stavu, tedy rozpasmovani na horni/dolni a duplexita, resp. obecneji zakaz uzivani pulpasma prijimace pro vysilani.
Pri te prilezitosti, a to by mohl byt mozna dobry duvod proc do toho vubec sahnout, by se mohly redefinovat kanaly, viz vyjadreni o mezikanalech, pulkanalech v mezikanalu a podobne.
Coz je ovsem na druhou stranu hozena rukavice vetsine SVM, Konvesu a vubec cele tehle generaci, co po republice (vetsinou v zoldu statni spravy) sviti krizem razem

No a to se dostavame k trunkovani 28+28 do 56MHz kanalu a podobne ... kde to skonci?
10ka ma u nas dost specificke a co si budeme povidat, ne zcela standardni postaveni.
0 x
S tím souhlasím
0 x
Tak to hod na papir jako navrh 
A nezapomen udelat jeste jeden, wifi pasmo 10,2 - to by vubec nebylo spatny reseni pro vsechny zucastnene.
Na druhou stranu se obavam, ze takove zarizeni ala ubnt by nebyl problem plynule preladit o par set mega vyse...

A nezapomen udelat jeste jeden, wifi pasmo 10,2 - to by vubec nebylo spatny reseni pro vsechny zucastnene.
Na druhou stranu se obavam, ze takove zarizeni ala ubnt by nebyl problem plynule preladit o par set mega vyse...
0 x
Možná jsem něco přehlédl - ale nějak postrádám odkaz na stránky ctu.cz kde by měl být návrh té změny k připomínkovému řízení (pokud vůbec je). Prostě mi jen chybí víc informací, máte je prosím někdo?
0 x