❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Alternativo 71GHz-76GHz aneb 100/200Mbs za 103tis

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
marinak01

Re: Alternativo 71GHz-76GHz aneb 100/200Mbs za 103tis

Příspěvekod marinak01 » 14 years ago

Zamerene to mam dobre. Lalok mam spravny, nasel sem si bocni a tohle je opravdu ten stredni. Prave taky nevim cim je ten ubytek signalu. Jak sem rikal, v ceste nic neni leda nejake odrazy, no dneska odpoledne tam jdu to posunout vys a uvidim co se bude dit.
0 x

mvh
antispam: Ano

Příspěvekod mvh » 14 years ago

Vykaslal bych se na laborovani s fecem, qamem a jinejma kravovinama dej si tam jen doporuceny nastaveni podle navodu. Dej sem show rf z obou stran a budem hned moudrejsi. Co se tyka rychlosti tak to tu skutecne uz bylo jen holt lidi kdyz uz ctou tak nevnimaji ;)
Siklu 1200L umi 180Mbit full duplex (obema smery zaroven) ovsem pouze v malych paketech, realny provoz ma maximum cca 160Mbit FD. Chodi mi to jak vino resp. jak kdyby to neslo vzduchem ale po kabelu. 50dni jsem nemel jedinej error, sice prselo malo ale kdyz prselo tak ten spoj to na 800m vubec nezaznamenal. Ted jsem to prekopal na finalni trasu ktera je 200m a opet stejny vysledek. Pro me je siklu dobrej vyrobek akorat bych k tomu vzal jinej drzak, tenhle uz dalsi stehovani neprezije. Co se tyce signalu tak mam taky rozdil mezi obema stranama ale neni vetsi nez 5dB a neni to smerovanim spis bych rek ze kazda strana jinak keca.
0 x

marinak01

Takze jsem to vsecko pozkousel a mam vysledky.
1. Posunuti o 1.5m vyse nepomohlo, takze zadne odrazy tam nebyly. Nicmene sila signalu je stejna jako predtim. Porad docela velke rozdily na jedne a druhe strane. Cim to je kdo vi...
2. Problem s propustnosti vyresen. Nakonec za to mohla RB450G, kde nebyl uplne nejnovejsi firmware na desce :( Takze to byla moje chyba, ze jsem to nezkontroloval. Bych si vyliskal. Takze ted to jde pekne 175/175 v UDP.

No zaver je takovy, ze musim jit prohlednout celou sit a upgradovat a upgradovat...
0 x

marinak01

Tak prikladam teda jeste vypisy...

Kód: Vybrat vše

Siklu-OU-Hovezi-smer-ZS-Hovezi>show modulation

modulation  subchannels  repetitions  fec-rate  cinr-low  cinr-high
qpsk        1            4            0.5       -127      11
qpsk        2            2            0.5       6         14
qpsk        4            1            0.5       10        127

Siklu-ZS-Hovezi-smer-OU-Hovezi>show rf

rf operational           : up
rf tx-state              : normal
rf rx-state              : normal
rf cinr                  : 20
rf rssi                  : -24
rf ptx                   : 5
rf channel-width         : 500
rf frequency             : 74000
rf role                  : slave
rf mode                  : adaptive qpsk 4 1 0.5
rf alignment-status      : inactive
rf lowest-modulation     : qpsk 1 4 0.5
rf tx-asymmetry          : 50tx-50rx
rf encryption            : disabled
rf static-key            : 92E3C28020570998E74B41C06A58BB40
rf rx-link-id            : 0
rf tx-link-id            : 0
rf temperature           : 16
rf rf-ber-test           : disable

Siklu-OU-Hovezi-smer-ZS-Hovezi>show rf

rf operational           : up
rf tx-state              : normal
rf rx-state              : normal
rf cinr                  : 20
rf rssi                  : -41
rf ptx                   : 5
rf channel-width         : 500
rf frequency             : 74000
rf role                  : master
rf mode                  : adaptive qpsk 4 1 0.5
rf alignment-status      : inactive
rf lowest-modulation     : qpsk 1 4 0.5
rf tx-asymmetry          : 50tx-50rx
rf encryption            : disabled
rf static-key            : 92E3C28020570998E74B41C06A58BB40
rf rx-link-id            : 0
rf tx-link-id            : 0
rf temperature           : 19
rf rf-ber-test           : disable
0 x

mvh

propustnost sis vyresil takze neni moc co komentovat, ten signal -24 je samozrejme nesmyslnej, jen to potvrzuje co jsem psal vys, ze ty hodnoty RSSI jsou vycucany podle toho jak ktera jednotka keca. Tvrdilo se, ze ve verzi 1.1 bude toto jiz odstraneno, ale obavam se, ze to bude hw vec protoze uroven kecani se meni s venkovni teplotou.

Jinak si driv psal, ze ti nefunguje SNMP, uz si to rozchodil? Ja pres SNMP vycitam graf RSSI.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

mvh: nemůžeš sem prosím hodit jednotlivé oid co monitoruješ? Já jsem mezi tím množstvím oid které to na mě vyplivlo, vůbec nic nenašel. Připadá mě, že je tam toho nějak strašně moc, oproti třeba rbčkům...
0 x

marinak01

mvh píše:...Jinak si driv psal, ze ti nefunguje SNMP, uz si to rozchodil? Ja pres SNMP vycitam graf RSSI.

Taky by me zajimalo jak vycitas RSSI pres SNMP. Ja to vycitam ze se tam prihlasuju a pak to parsuju. Taky sem to tam v tom nekonecnem listu nenasel.
0 x

marinak01

Dalsi "vlastnost" kterou jsem zjistil, je ta, ze nekdy spatne asi nastartuje jednotka a ukazuje co se tyce hodnot signalu a teplot docela nesmysly. Pritom propustnost se nemeni, takze jen asik spatne cteni senzoru.
Staci dat reset system a uz to zacne ukazovat verohodneji.
0 x

mvh

Monitoruju pouze RSSI. OID 1.3.6.1.4.1.31926.2.1.1.19.1
0 x

pin

Příspěvekod pin » 14 years ago

přes snmpget jsou hodnoty v pořádku (-50 a -55) ale v RRD (Values "SNMPv2-SMI::enterprises.31926.2.1.1.19.1") je z obou stran pouze konstantní hodnota -42.95
Nenapadá někoho něco ?
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 14 years ago

webový rozhraní jsou teda strašný JAVA omalovánky :) Poradí někdo rychle jestli základní nastavení aby se to spojilo lze nastavit přes web? Nebo se řádce stejně nevyhnem pro rychlé otestování indoor?
Přílohy
web rozhrani.jpg
web rozhrani.jpg (105.61 KiB) Zobrazeno 4071 x
0 x

Jardas

Příspěvekod Jardas » 14 years ago

Dá se to přes tuhle grafickou skládačku kompletně nastavit, akorát to má ještě nějaké mouchy, člověk se musí mít na pozoru a nastavovat to v klidu a pomalu :-).
Např. název nemůže mít mezi slovy mezeru, nastavení na rádiu se občas neuloží (např. mě tak zlobilo nastavení asymetrie) a hlavně se mi nepovedlo nastavovat rádio na netbooku, tam nejsou k dispozici v menu aplikační tlačítka...
0 x

pfadmin

Příspěvekod pfadmin » 14 years ago

Několik dotazů před pořízením, pokud někdo kupuje v posledních dnech (duben), byl by tak laskav a zkusil odpovědět na tyto dotazy?

1) jsou stále k tomu mizerné zdroje, co choděj jen v teple?
2) stále praská držák?
3) stále jen 400 Mbps hd s vyšší modulací typu "risk and try", nebo už někdo narazil na skutečně 1200Mbps HD pojítko (cca 1000 na velkých paketech)

a jeden bonusovej - nemá někdo nějaké srovnání těch 80 Ghz pojítek? (nemyslím to poloreklamní, co má někde orcave, kde je bridgewave, E-BAND a Gigabeam a jejich rozdíly a proč je gigabeam nej, ani to nemůžu teď najít - jen si pamatuju pořadí, 1. gigabeam... dlouho nic... 2. E-BAND... hooooodně dlouho nic a pak na krásném 3. místě doběhl bridgewave). Jeden maník se tu o tom zmiňoval.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 14 years ago

pfadmin píše:Několik dotazů před pořízením, pokud někdo kupuje v posledních dnech (duben), byl by tak laskav a zkusil odpovědět na tyto dotazy?

1) jsou stále k tomu mizerné zdroje, co choděj jen v teple?

Nevím jaké zdroje byly předtím ale nyní jsme to dostali s PowerDsine 9001G. Držák nevím jestli praská zatím to máme utažené nic moc jen uvnitř místnosti
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

pfadmin píše:Několik dotazů před pořízením, pokud někdo kupuje v posledních dnech (duben), byl by tak laskav a zkusil odpovědět na tyto dotazy?

3) stále jen 400 Mbps hd s vyšší modulací typu "risk and try", nebo už někdo narazil na skutečně 1200Mbps HD pojítko (cca 1000 na velkých paketech)

neni náhodou 1200MBit řešený výměnou jednotky?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků