❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
moje zkušenost s UBNT nanobridgeM5
UBNT ma dve tvare, funkcni lamackou a tu pro HC linuxare. Tik je nekde mezi, dle meho ma aktualne UBNT lepsi ovladace a lepe propracovane funkce, lepe vyresene outdoorove nasazeni a celkove ucesanejsi a komplexnejsi produktovou radu. A ano, je snazsi na nasazeni.
Co se tu stale resi je jak nokiacke forum, kde se obevi uzivatel iphone
Nikoho moc netrapi co lip slape, kazdej se jen bije za to svoje a argumenty jsou spis emotivni, nez fakticke.
Co se tu stale resi je jak nokiacke forum, kde se obevi uzivatel iphone

0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....
dubrma píše:myslím že nic, protože dvoupolarizační je kompatabilní s jednopolarizačním, klesne rychlost na polovic a možná bude lepší tu zarušenou polarizaci vypnout. Jo a kdysi jsem ti psal že v airos nejde vypnout, kecal jsem. Jde.
Už se těším na ten jejich 8 sektorový vysílač pro místních 250 obyvatel:D
A když, tak snad jsem na téhle frekvenci byl první.
a když ani to nepomůže, tak budu nucen vyhodit spoj za nekřesťanské 4 tisíce a začít to řešit tak jak ty:)
BTW: startnet tě pěkně sere když ho tak spomínáš co?:D
neklesne pouze rychlost. Vem si že si poslal data a přijde tak nějak polovina takže musíš opakovat, opákneš a přijde zase polovina. Nko má obecně problem i s tim když jedna polarizace vykazuje signál o 10dB menší. V tomhle případě už neni možné dosahnout plný rychlosti a spoj se spojuje na nižší rate.
Argument "A když, tak snad jsem na téhle frekvenci byl první" nefunguje. Přijdou, něco naladí a buď to pojede a nebo to pojede až ty přeladíš protože to tobě nepojede. S nikym se nepářou, prostě počkaji až přeladíš ty a ty přeladíš.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Tak ty moznosti nastaveni me pobavily , ubnt users to berou proto ze to ma minimalni nastaveni k naklikani pres webovy rozhrani a nizkou cenovku a zvladne to pripojit i cvicena opicka ... uz vidim kolik z nich se hrabe pres prikazovou radku a neco prenastavuje .... 

0 x
raven-il píše:UBNT ma dve tvare, funkcni lamackou a tu pro HC linuxare. Tik je nekde mezi, dle meho ma aktualne UBNT lepsi ovladace a lepe propracovane funkce, lepe vyresene outdoorove nasazeni a celkove ucesanejsi a komplexnejsi produktovou radu. A ano, je snazsi na nasazeni.
Co se tu stale resi je jak nokiacke forum, kde se obevi uzivatel iphoneNikoho moc netrapi co lip slape, kazdej se jen bije za to svoje a argumenty jsou spis emotivni, nez fakticke.
To outdoor nasazeni je prave ten problem , pokud by meli moznost jak jednoduse pripojit i anteny od jinych vyrobcu tak se o tom da uvazovat , dokud u vetsiny vyrobku bude jen moznoist jejich anten tak je to v pytli . Ano k nanostation pripojim i jinyou antenu , ale v tu chvily oblibeny argument zde citovany od ubnt users ta cenovka, bullet fajn reseni nasroubuju kamkoliv ale pokud z enjc chi tahat max musim mit i na AP ubnt - dobry reseni pokud stavim novou sit , pokud mam stavajici tak pro me nema cenu , raketa sice pripojim na jiny anteny ale uz zas an boda potrebuju 4 kdyz chci udelat 4 sektory, bo vsesmer je v mejch podminkach nepouzitelnej a sme zas u oblibene citovane cenovky nehlede na moznosti nastaveni pres winbox aniz bych lezl do linuxove prikazove radky .
Takze pokud nekdo chce faktickej argument proc ne ode me je jasne receno anteny a moznosti nastaveni radia.
0 x
- midnight_man
ukážte mi MK ekvivalent k spoju rocket m5 + 30db dish... na 10km. cena spoja od ubnt je necelych do 400E
0 x
a jdeš po ceně nebo po funkčnosti v zarušenym prostředí?
Naposledy upravil(a) hapi dne 31 Mar 2011 09:55, celkem upraveno 1 x.
0 x
midnight_man píše:ukážte mi MK ekvivalent k spoju rocket m5 + 30db dish... na 10km. cena spoja od ubnt je necelych do 400E
Jde o to co od toho spoje ocekavas? A to je asi hlavni nazorovej rozdil mezi zastancema ubnt rakety a trebas nstreme dualu
0 x
- midnight_man
hmm, no Nstream dual som fakt netestoval ešte... čo vyjde taký spoj? kolko na tom prenesiete v zarušenej oblasti pri akej latencii?
0 x
Co vyjde zalezi jaky anteny zvolis , jaky bordy , jaky kabely , vzdalenost , muzes to postavit na 433 ale i na 800, zalezi co s tim chces na jednotlivejch bodech udelat , jestli to budes stavet pouze jako ptp spoj nebo hned budes delat na druhym konci ap pro koncaky ze stejny desky , odzkouseno mam 40/40 FD pri max 2ms s rb 800 testy delany pres jperf, kdyz das turbo dela to aj 70 pri 2 ms, samozrejmne zalezi na vzdalenosti a prostredi . HLavni rozdil je ze pri nstreme dualu jedna karta vysila a druha pouze prijima a nezatezuje se prepinanim poslech vysilani jako acko nebo nko . Tyhle vysledky nedosahnes hned jen tim ze to spojis a zapnes chce to trosku zkusenosti s nastavovanim jako u vseho. Kdyz se to pak jeden nauci jdou s tim delat dobry zverstva
jaky se nikdo neptejte to nereknu 

0 x
osobně bych na dulpex RBčko nedával. Tam patří alix 

0 x
Me zatim rbcka vykonove postacily i na ty nejvytizenejsi spoje ale pravda jel sem zasadne rb600 nebo 800 nic mensiho sem diyk koncepsi bodu nedaval . Nebo jakej mas duvod hapi pro alixe?
0 x
- midnight_man
to ako 2x minipci karta na jeden spoj?...hmmm,ešte to tak vedieť naklikať aby to šlapalo že 

0 x
ppp76 píše:Me zatim rbcka vykonove postacily i na ty nejvytizenejsi spoje ale pravda jel sem zasadne rb600 nebo 800 nic mensiho sem diyk koncepsi bodu nedaval . Nebo jakej mas duvod hapi pro alixe?
ani tak nejde o výkon jako o samotnýho alixe a vědomí že každej druhej kdo má na jednom zařízení dual nstreme + nějakej další sektor nebo ptp spoj dřív nebo později bude chtít třeba sektor upgradovat a s dual nstreme může bejt problem. Jako jestli spoj tak pěkně samotnej aby se změnou jednoho spoje nezměnily parametry druhýho spoje, tedy oddělené zařízení. Chápej, dual jednou nasadíš a jedeš, žádný další vylepšování tam neni ale na sektoru pro lidi ano. Duálu si nemusíš všímat ale sektoru ano a budeš tam upgradovat na novější verze. Když to budeš často dělat na dual nstreme tak se ti může rosypat a to je to poslední co u dual nstreme chceš protože ho nemůžeš lehce spojit. No a pak jasně, cena RB800 vs. alix je prostě tak obrovskej že RBčko hodíš do kopřiv. Toť můj názor.
0 x
midnight_man píše:to ako 2x minipci karta na jeden spoj?...hmmm,ešte to tak vedieť naklikať aby to šlapalo že
JJ presne tak dve karty na jeden spoj jedna je prijem druha vysilani , Jak naklikat najdes na wiki ,zbytek je o zkusenostech , ale i podle wiki udelas dobre funkcni spoj pak uz si jen pohrat s par drobnostma
0 x