❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

moje zkušenost s UBNT nanobridgeM5

Problematika Ubiquiti hardware.
Walkeer
antispam: Ano

Re: moje zkušenost s UBNT nanobridgeM5

Příspěvekod Walkeer » 14 years ago

ppp76 píše:
okoun píše:ano, také se přidávám k názoru že nko na mikrotiku funguje pouze na stole.

ten kdo napíše, že to jede venku OK, tak ať sem dá demo na spoj, který je minimálně 1,5km a já se mu omluvím...

Bohuzel ho sem nemohu hodit , ale kdyz si prijedes tak ti ho klidne ukazu jak chodi rebas na 4,2 km

Jak moc je ta oblast zarusena a jaky mas setup (HW)? docela by me to zajimalo. Tipuji ze mas nejake drahe anteny a relativne malo zarusene pristredi, je tomu tak? diky za info
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

KOnkretne na tomhle spoji to bezi na verzi 4.15 oproti 5rc1, co se tyce anten mam na spoje standart prowax 24 (nastesti sem nakoupil zasoby nez skoncily :wink: ) , nevim proc kazdej rika drahy anteny a ne kvalitni anteny , draha neznamena jeste kvalitni . Kdyz si clovek zvykne na kvalitu tak pak ke sragoram se mu vracet uz nechce ... zacinal sem pred x lety na wavenatech, mezitim zkusil i jiny a antena je posledni na cem setrim.
0 x

Walkeer

ppp76 píše:KOnkretne na tomhle spoji to bezi na verzi 4.15 oproti 5rc1, co se tyce anten mam na spoje standart prowax 24 (nastesti sem nakoupil zasoby nez skoncily :wink: ) , nevim proc kazdej rika drahy anteny a ne kvalitni anteny , draha neznamena jeste kvalitni . Kdyz si clovek zvykne na kvalitu tak pak ke sragoram se mu vracet uz nechce ... zacinal sem pred x lety na wavenatech, mezitim zkusil i jiny a antena je posledni na cem setrim.

Hele to je vec nazoru: o apple taky lidi rikaj, ze je drahej nebo dokonce predrazenej, ale to ze macbooky jsou jednoho kusu frezovanyho hliniku a ze to proste minimalne po mechanicke strance jednoduse nemaji konkurenci (stejne jako ip4 nebo ipad/ipod)), budto nevedi, nebo se tak alespon tvari. Ja ti verim, ze prowax je kvalitni antena, ale ne kazdy na ni ma (resp. mu ji sit uzivi) a pokud NB M5 pojede porad stejne dobre, jako jede ted, tak nemam duvod platit vic za vyssi kvalitu, jestli mi teda jako rozumis ;)
0 x

Walkeer

stouracpetr píše:No a teď z jiného soudku:
1. Setkal jste se někdo s potížemi v podobě zatékání při těch soustavných deštích? V kontextu montáže dle tohoto obrázku (nutno na něj kliknout pro zvětšení) jsem se rozhodl být opatrnější v instalaci a to UBNTu logo na zářiči dávat tak jak je na něm a ne vzhůru nohama jak se mi na pár parabolách stalo. Protože pak jsou kontakty konektoru níž "zemi" a může tam líp asi natéci pokud ty "paprsky" loga jsou obráceně tedy nahoru.
quote]

Pokud ty "paprsky" loga jsou obráceně ,tedy nahoru,snizi se hladina vnitrniho jezirka.Lepe je ale provest upravu-viz obrazky.Pak uz ma voda kudy odtekat a rozumny prodejce nebude mit pripominky o ztrate zaruky,stejne se jedna o vyrobni vadu.Na vrtak[cca 2 mm] navleknete trubicku a ponechejte vysunute cca 3 mm delky vrtaku.Stejnym zpusobem vyvrtejte otvor i ve spodni casti tmeleneho spoje krytu ozarovace.

Petr Stourac

Me tedy popravde ani nenapadlo davat ten hlavni dil obracene, tedy tou odtokovou dirou nahoru, ty k tomu mas nejaky dobry duvod? Pro jisotu jsem jeste tu sparu co je dokola hlavice omotal samovulkanizacni paskou a totoez jsem udelal i u toho napojeni do drzaku, ikdyz tam to je dost marne kvuli tem drazkam.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

zvyknem vršok UBNT bulletu zalepit paskou riadne dookola....čo sa tyka NB, za 2 roky na stlpe nikdy žiadna voda nikam nenatiekla.
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 14 years ago

quote]

Pokud ty "paprsky" loga jsou obráceně ,tedy nahoru,snizi se hladina vnitrniho jezirka.Lepe je ale provest upravu-viz obrazky.Pak uz ma voda kudy odtekat a rozumny prodejce nebude mit pripominky o ztrate zaruky,stejne se jedna o vyrobni vadu.Na vrtak[cca 2 mm] navleknete trubicku a ponechejte vysunute cca 3 mm delky vrtaku.Stejnym zpusobem vyvrtejte otvor i ve spodni casti tmeleneho spoje krytu ozarovace.

Petr Stourac[/quote]

Me tedy popravde ani nenapadlo davat ten hlavni dil obracene, tedy tou odtokovou dirou nahoru, ty k tomu mas nejaky dobry duvod? Pro jisotu jsem jeste tu sparu co je dokola hlavice omotal samovulkanizacni paskou a totoez jsem udelal i u toho napojeni do drzaku, ikdyz tam to je dost marne kvuli tem drazkam.[/quote]

Take me to nenapadlo,UBNT nepouzivam,vlastni sit nemam. Pripominkoval jsem jen nouzove reseni jineho prispevatele.Pokud vam do NB nezateklo,budte radi.Ne kazda serie bude mit tesneni ve spare dostatecne peclive provedene,aby casem nejaka kapka dovnitr nepronikla.A pokud se samovulkanizacni paskou zatesni vystup kabelu,pak nastupuje vzdusna vlhkost ,dychtive cekajici na sebenepatrnejsi skulinku.Podle teploty si temer hermeticky utesnena antena bude jednotlive molekuly vody pomalicku nasavat a v nejnevhodnejsi chvili uz elektronika neustoji 99,999procentni vlhkost uvnitr. Nejlepsim tesnenim je odkapavaci otvor v nejnizsim miste.

Petr Stourac
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Nejlepsi izolace je dira :) Zlate pravidlo :D
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Walkeer píše:
ppp76 píše:KOnkretne na tomhle spoji to bezi na verzi 4.15 oproti 5rc1, co se tyce anten mam na spoje standart prowax 24 (nastesti sem nakoupil zasoby nez skoncily :wink: ) , nevim proc kazdej rika drahy anteny a ne kvalitni anteny , draha neznamena jeste kvalitni . Kdyz si clovek zvykne na kvalitu tak pak ke sragoram se mu vracet uz nechce ... zacinal sem pred x lety na wavenatech, mezitim zkusil i jiny a antena je posledni na cem setrim.

Hele to je vec nazoru: o apple taky lidi rikaj, ze je drahej nebo dokonce predrazenej, ale to ze macbooky jsou jednoho kusu frezovanyho hliniku a ze to proste minimalne po mechanicke strance jednoduse nemaji konkurenci (stejne jako ip4 nebo ipad/ipod)), budto nevedi, nebo se tak alespon tvari. Ja ti verim, ze prowax je kvalitni antena, ale ne kazdy na ni ma (resp. mu ji sit uzivi) a pokud NB M5 pojede porad stejne dobre, jako jede ted, tak nemam duvod platit vic za vyssi kvalitu, jestli mi teda jako rozumis ;)

Tak ja beru ze sit se porad rozviji a hodlam ji dale rozvijet a nehodlam po kazdem roce predelavat patere . Zacatky kdy platilo je to pro par lidi to zatim staci uz sou hodne let za mnou. Nejdrazsi je muj cas a radeji ho travim v teple u pcka nez mrznout na strese :mrgreen: Takze radeji zainvestuju na zacatku a mam na hodne dlouho klid. Ted sem kupoval na velkou pater dalsi alcomy , koupil sem radeji 165 zabrzdeny softem na mensi rychlost a pak uz jen max dokoupim licenci , ale uz na ten sloup nemusim !!! To samy co se tyce anten radeji sem si nechal dat vetsi bubny ktery mi pak protahnou i tech 185 co alcoma umi a mam tam rezervy a uz zadny vymeny . Kazdej asi stavime sit jinak , ja ji delam tak ze se rozviji a bude dal rozvijet a pozadavky ny rychlosti porostou , taktez na odezvy, prto se snazim nka na pateri vyvarovat a radeji dam nstreme dual nez nko , ono 3 skoky nkem a mas ping hned o 10 - 15 ms vetsi .... pro ukazku prikladam obrazek jak to vypada kdyz mas skoky optika-10Ghz alcoma-nstreme dual-nstreme dual- pc, ukaz mi jak tohle udelas na nku vseobecne ..... nko na pater max jako last mile jinak me nelaka
Přílohy
png.JPG
png.JPG (117.39 KiB) Zobrazeno 2893 x
0 x

dubrma

Příspěvekod dubrma » 14 years ago

Nanobridge==(bezdrát, airmax, asi největší prodleva, 1km)==Bullet(všesměr)==(ethernet 100, switche)==Nanobridge==(bezdrát, 6km)==Nanobridge==(ethernet 100 switche)==Nanobridge==(bezdrat 2km)==Nanobridge==(ethernet)==mikrotik RB

Snad jsem na nic nezapoměl.
v době meření teklo 4M cca. Na posledním ptp cca 13M. Odhady z grafu.

Obrázek
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

a proč si neprovedl ping z pc?

1 < 1 ms < 1 ms < 1 ms 192.168.1.2
2 < 1 ms < 1 ms < 1 ms 192.168.10.210
3 6 ms 1 ms 1 ms 192.168.10.22
4 5 ms 3 ms 4 ms 192.168.10.6
5 7 ms 5 ms 6 ms 192.168.14.1

všechny skoky jsou 5GHz, celkem asi 15km a pouze jeden z toho je nstreme a ostatní jsou klasický 802.11a. No a vlastně na konci tracertu jsou 3x RB133 :-D
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ppp76
Kontaktovat uživatele:

dubrma píše:Nanobridge==(bezdrát, airmax, asi největší prodleva, 1km)==Bullet(všesměr)==(ethernet 100, switche)==Nanobridge==(bezdrát, 6km)==Nanobridge==(ethernet 100 switche)==Nanobridge==(bezdrat 2km)==Nanobridge==(ethernet)==mikrotik RB

Snad jsem na nic nezapoměl.
v době meření teklo 4M cca. Na posledním ptp cca 13M. Odhady z grafu.

Obrázek

To mi chces namluvit ze pres vsechyn ty skoky ti to jede 3 - 4 ms dohromady? To povidej holubum na strese a tahej za nos nekoho jinyho :twisted: Pokud sou ny nanobridge v nku tak ani omylem tohle neudelas :twisted:
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Není super že to funguje jak dotyčný potřebuje? :D Mám s UBNTu podobné páteře jako zde Dubrna posílal a za relativně málo peněz spokojenost :) . Jediné co bych doporučil je připlácet si za ty 25dBi verze - jsou podstatně směrovější nežli ty 22dBi v reálu pokud je to potřeba.
0 x

dubrma

David2006 píše:Není super že to funguje jak dotyčný potřebuje? :D Mám s UBNTu podobné páteře jako zde Dubrna posílal a za relativně málo peněz spokojenost :) . Jediné co bych doporučil je připlácet si za ty 25dBi verze - jsou podstatně směrovější nežli ty 22dBi v reálu pokud je to potřeba.

jj, a na těch 6km je málo i ta 25ka, asi tam půjde rocket dish.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Fakt? Nestraš, nebo Ti povím co tam mám na páteři 5.6km pro 20lidiček já :))).
0 x

dubrma

David2006 píše:Fakt? Nestraš, nebo Ti povím co tam mám na páteři 5.6km pro 20lidiček já :))).

Povídej!
0 x