❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Dotaz na použiváni dns u klientu na MK ?

Návody a problémy s konfigurací.
reset

Re: Dotaz na použiváni dns u klientu na MK ?

Příspěvekod reset » 14 years ago

mame cca polovicni sit a master dns mame.
Je to ale primarne kvuli interni domene prvniho radu.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

Cca 1600 PC a djbdns cache. Jak jsem zde kdysi psal, bind mi jednoho dne zacal neskutecne blbnout, jak primar, tak sekundar a dnou roznych serverech. Po prechodu na djbdns o nem 3 roky nevim. Mozna to byl nejaky vir, ale nic jineho se mi s tim nepodarilo a klienti uz byli docela nasrani. Tim nechci rict, ze bind neni dobrej.
0 x

LaCosta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod LaCosta » 14 years ago

Ak nebudem pocitat staru verziu tak viem, ze 99% problemov je medzi stolickou a klavesnicou. Avsak ak ide o min. prostriedky a iba dns cache tak by som mozno nad djbdns uvazoval.
0 x

petr

Příspěvekod petr » 14 years ago

Na MK lze DNS bez problémů používat. Klinet nepozná rozdíl, zda je to plnohodnotný server, nebo jen DNS cache. Určitě je to lepší, než aby se všichni klienti dotazovali přímo venkovních DNS serverů. Vhodnější je ale použít standardní DNS server (bind) na linuxu. Máte-li jen jeden stroj s linuxem, můžete MK bez problémů použít jak záložní.

Zvolíte-li ale na MK příliš velkou cache, je vybavovací doba příliš dlouhá a odezvy DNS se prodlužují nad únosnou míru. Pro výkonnější RB lze použít tak 2-4MB. Pro dvouprocesorovou x86 na 3GHz asi není žádný problém ani 20MB. Když se cache zaplní, staší záznamy se zahodí. Na méně výkonných RB doporučuji DNS raději vůbec nepoužívat, nebo nastavit velikost třeba jen na 256kB (při menším počtu klientů to bohatě stačí).
0 x
Petr Kraus
Přimda
kraus@primda.cz