❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nezarušený spoj na 13 km

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
trandak
antispam: Ano

Re: Nezarušený spoj na 13 km

Příspěvekod trandak » 14 years ago

Díky za reakce, je pravda, že se to tady pěkně rozjelo :-) Tak to trochu rozřídím:

Neuvažuji vůbec o 2,4 pásmu, volná je tam 5 - tím směrem jsem schválně zkoušel prowaxe 29 pustit a dal jsem scen a prostě nic kromě mých sítí. A to jsem toho prowaxe otáčel cca o 40°. Tím směrem je to opravdu mrtvé, ale vidím z tohoto místa až do vesnic, které jsou daleko cca 25-30km.

Byl bych samozřejmě pro nějaký spoj v pětce a asi spíš od mikrotika.

Je pravda, že bych tu vesnici mohl využít i na další přeskok, tak finance nejsou až tak úplně omezené, spíš se bojím té vzdálenosti.

Další řešení je udělat převaděč, který by byl od bodu devět km, ale tam by to bylo nadýl, protože to místo je mimo vesnici a musela by se tam přivést elektřina cca 350m a samozřejmě povolení a další věci spojené s výstavbou stožáru.

Sice mám malou síť, ale snařím se nešetřit na věcech, ale chci aby to chodilo bez problémů - ty nové vesnice mám pokryté cca rok a na body jsem nemusel šáhnout - tuk tuk tuk radši na dřevo :-)

Jinak jsou to vesničky v okresu Rokycany
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

nb je tohle ne? http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=1869

takže by mě zajímalo kdo by si kupoval nb a nezapnul druhou polarizaci? respektive jí nevypnul. Jaký máš rate?

dlouhý spoje jsou vždycky průser.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

dubrma

Příspěvekod dubrma » 14 years ago

hapi píše:nb je tohle ne? http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=1869

takže by mě zajímalo kdo by si kupoval nb a nezapnul druhou polarizaci? respektive jí nevypnul. Jaký máš rate?

dlouhý spoje jsou vždycky průser.

jj, sorry 20MHz MIMO => 2x 20Mhz stejne pasmo, jina polarizace.
Vypnout ani nejde... AirOS...:D
rate je do 150M.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

To Hapi: To cos poslal je NB, ale 22dBi verze nikoliv 25dBi ta má už 2 třmeny a je prostě větší a hlubší takže chytá podstatně míň rušení (samosebou ne o tolik míň jak něco s límcem,ale i tak je to oproti té 22dBi verzi dost znát).
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 14 years ago

22 nebo 25, neni to yedno ? 2x20 to zhltne tak ci onak...jen kosmeticke upravy :lol:

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

hapi

poslal jsem 25dB verzi ale to je jedno, je to furt lowcost spoj kterej bych musel doplnit nějakym routerem od mikrotika což je zbytečný a na hlavu padlí. Stejně asi tu 25dBi verzy bych na 13km nedal. Tam musí minimálně 28-29dB s límcem a plná parabola.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

To Hapi, poslal jsi 25dBi verzi a jen jsem Tě upozornil že na obrázku má i4wifi chybně 22dBi model nic víc v tom nehledej.
Jinak jasně 2x Rocket disch a pokud chceš obezličky tak pan Šťourač k tomu dělá super límce :) .
0 x

erotel

Příspěvekod erotel » 14 years ago

"2xRaketa a 30dBi Rocket dish" na 13km?? Zapomeň,já to měl na 8 km,ve vzduchu čisto,jenomže výkony na max aby to trochu jelo(bylo mi difný,kam se ti ptáci ztratili :D ),pak jsem tam měl nstreme dual(bylo lepší) a nakonec Alcoma(je klid).Je mi jasné že do malé dědiny je alcoma luxus,ale opravdu je lepší trošku utratit víc peněz(nstreme dual),než řešit problémy.
0 x

dubrma

Příspěvekod dubrma » 14 years ago

erotel píše:"2xRaketa a 30dBi Rocket dish" na 13km?? Zapomeň,já to měl na 8 km,ve vzduchu čisto,jenomže výkony na max aby to trochu jelo(bylo mi difný,kam se ti ptáci ztratili :D ),pak jsem tam měl nstreme dual(bylo lepší) a nakonec Alcoma(je klid).Je mi jasné že do malé dědiny je alcoma luxus,ale opravdu je lepší trošku utratit víc peněz(nstreme dual),než řešit problémy.

Jaký jsi tam měl signál? rate? kolik to protáhlo?
0 x

erotel

Příspěvekod erotel » 14 years ago

Už si to nepamatuju,teď tu mám 66Mbit alcomu a jsem spokojenej jo hold na dlouhý a kvalitní spoje "aspoň" 10GHz
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 14 years ago

to erotel:
no nevim já mam rocketdish se štouračovejma límcema na necelých 7km a signál mam -70 aprotlačim tam halfduplexně něco přes 40Mb takže docela pohoda jo a samosebou jsem v limitu FW 5.3, kterej podle mě jedinej konečně reguluje rocketa tak jak má - testováno a při odečítání výkonu ubýval i signál s tím, že oba chain mají plus mínus sejný signál)
tím bych chtěl směrovat další dotaz na

dubrmu: proč jsi psal v uvodu hlavně se vyhni FW 5.3 mě zatím příjde takovej nejfunkčnější.... dík
jinak každý staví spoje podle svého svědomí a vědomí, přiznám se že bych rocketdish taky na 13km nedal, i když za pokus by to stálo....

pro rejpaly ano FW 5.3 umí regulovat rocketa i na 0 resp dokonce až na -4 podle výpočtů na jiroušově kalkulačce....reálnej signál počítanej z vyřazovanýho výkonu (v rocketu) a zisku antény o něco horší než by měl teoreticky být...
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

hapi

kolik spojení si tim tahnul případně čim si testoval.
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 14 years ago

testoval jsem to speedtestem UBNTčka, vim, že neni až tak dokolane přesnej, ale když sem to testoval i ze speedtest.net tak mi to dalo 24Mbit, což je omezení daný 10Ghz pojítkem přivedený konektivity na hlavnější bod....
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

hapi

takže nevíš kolik ten test vytváří spojení.
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 14 years ago

rouchi píše:to erotel:
reálnej signál počítanej z vyřazovanýho výkonu (v rocketu) a zisku antény o něco horší než by měl teoreticky být...

Vykon Rocketu ve FW 5.3 bude skutecne souhlasit s realitou,problemem zustava zisk anten-udaje vyrobcu jsou ponekud nadsazene.Pokud budete pocitat spoj ,realne hodnoty budou ovlivneny predevsim ziskem anten,ktery byva az na vyjimky uvaden vyssi nez ve skutecnosti,reklamni udaje byvaji:

1]Zaokrouhlene-vzdy nahoru-cca +0,5 dB
2]Vztazene k nejvyssimu kmitoctu-5,9 nebo 6 GHz namisto 5,47-5,725 cca +1az +2 dB

Priklady-Rocket 30 dBi ve skutecnosti 28-28,5 dBi
-Jirous 24 dBi 22,5-23 dBi
-Prowax 29 dBi 28 dBi
-Jirous 29 dBi zisk skutecne cca 29 dBi,prumer cca 65 cm
-Nanobridge 25 dBi 19-21,5 dBi
-Nanobridge 22 dBi 17-19 dBi [odhad,prozatim nemereno]
....atd

P.S. Breznova serie Reflektor5G 23 dBi a 28 dBi je vyprodana,kompletuji se posledni kusy pro konkretni zakazniky,dalsi serie v polovine dubna.

Petr Stourac
0 x