Ahoj, mám takový problém.
Mám router (MK), na něm běží DHCP server. za tímhle routerem je přístupový bod (taky MK), na něm je DHCP relay. Na bod se připojuji Ovisem 5460. Na 5460 mám LANkou připojené dva PC. Na 5460 a ovisovi je nastaven DHCP klient. PRoblém je, že DHCP server přidělí IP ovisovi, ale oběma PC přidělí tu samou IP, jako tomu ovisovi. Tak že mám 3 věci s jednou IP.
Jen dodám, že na DHCP serveru mám v Leases nastavenou IP k jedné MAC adrese.
V DHCP leases není známka toho, že by byla žádost o IP pro MAC těch PC.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
DHCP clienti za Ovisem 5460
Leeonek píše:proč máš prosimtě na klientském AP dhcp klient?
To je nějaká závada?
Ale každopádně, když jsem dal pak klientskému AP pevnou IP, tak to stejně nefungovalo a cpalo to adresu určenou pro klienta.
Když jsem pak MAC v leases zrušil, tak mi to dokonce nepřiřadilo žádnou adresu.... Už fakt nevím, zkoušel jsem asi všechno a nic nepomohlo

0 x
Besito píše:Leeonek píše:proč máš prosimtě na klientském AP dhcp klient?
To je nějaká závada?
Ale každopádně, když jsem dal pak klientskému AP pevnou IP, tak to stejně nefungovalo a cpalo to adresu určenou pro klienta.
Když jsem pak MAC v leases zrušil, tak mi to dokonce nepřiřadilo žádnou adresu.... Už fakt nevím, zkoušel jsem asi všechno a nic nepomohlo
Ovisa bych si na DHCP nehodil, podle mě to tam dělá paseku když za ním sou další klienti. Na tom serveru máš MAC těch komplů v rezervaci?
Nevidím v tom žádnou užitnou hodnotu cpát opravdu všechno na DHCP, pak se ti něco stane s dhcp serverem a nedostaneš se vůbec nikam, klientské AP mají u mě napevno přidělenou ip adresu
0 x
Besito píše:Teï má ovis pevnou IP, ale nepingnu na něj z MK, ale z lanky ano...
Přitom je nastavená IP, maska, a snad i brána... To slovíčko snad je proto, protože když kliknu na nastavení Ip, tak je brána vyplněná, ale pokud se podívám do system/status, tak tam je 0.0.0.0, proto na ni asi nepingnu z MK...
Zkus jiný ovis, mě propouští ovislink DHCP v pohodě, a to jak 1120 tak 5460.
Co tam máš za firmware?
0 x
Leeonek píše:Besito píše:Teï má ovis pevnou IP, ale nepingnu na něj z MK, ale z lanky ano...
Přitom je nastavená IP, maska, a snad i brána... To slovíčko snad je proto, protože když kliknu na nastavení Ip, tak je brána vyplněná, ale pokud se podívám do system/status, tak tam je 0.0.0.0, proto na ni asi nepingnu z MK...
Zkus jiný ovis, mě propouští ovislink DHCP v pohodě, a to jak 1120 tak 5460.
Co tam máš za firmware?
WL-5460AP13c.bin - tenhle
0 x
Besito píše:No, ani jeden mi to nedělá....
každopádně jsem koukal, že nový firmware má DHCP relay, tak že to je pro mne jasná volba
Nechci ti brát iluze ale i 1120ka propouštěla DHCP, v podstatě to v defaultu jede na každém takže nevím jestli to pomůže, když to zkusíš tak to je to nejmenší co můžeš udělat
0 x
Leeonek píše:Besito píše:No, ani jeden mi to nedělá....
každopádně jsem koukal, že nový firmware má DHCP relay, tak že to je pro mne jasná volba
Nechci ti brát iluze ale i 1120ka propouštěla DHCP, v podstatě to v defaultu jede na každém takže nevím jestli to pomůže, když to zkusíš tak to je to nejmenší co můžeš udělat
Přesně tak... zkusím to.. Uršitě ten firmware zkusím a pak sem dám vědt....
Ale osobně si myslím, že to půjde.
0 x
Besito píše:Ahoj, mám takový problém.
Mám router (MK), na něm běží DHCP server. za tímhle routerem je přístupový bod (taky MK), na něm je DHCP relay. Na bod se připojuji Ovisem 5460. Na 5460 mám LANkou připojené dva PC. Na 5460 a ovisovi je nastaven DHCP klient. PRoblém je, že DHCP server přidělí IP ovisovi, ale oběma PC přidělí tu samou IP, jako tomu ovisovi. Tak že mám 3 věci s jednou IP.
Jen dodám, že na DHCP serveru mám v Leases nastavenou IP k jedné MAC adrese.
V DHCP leases není známka toho, že by byla žádost o IP pro MAC těch PC.
Já si nejsem jist tou tvojí konfigurací.
DHCP relay je nastavená celkem zbytečně, panž relayovat DHCP se přeci dělá především z důvodu, že DHCP server je za nějakým routerem (L3 vrstva). DHCP požadavky přes routu nemůže normálně projít a proto je tu relay. Ikdyž to na MK ne vždy funguje (viz. viewtopic.php?t=489). V té tvé konfiguraci může dojít k tomu, že na síti pak máš DHCP servery dva no kolize muže být na světě.
Jinak podívej se na to, jaké MAC májí PC a jaké má OVIS. Někdy APčko přejímá MAC od klientů a tváří se že je to on co je má. Což by odpovídalo tomu co píšeš ...
0 x